Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emeraudes

ochronić przed rakiem kto na to patrzy? jedzienie.

Polecane posty

Czy jest ktoś kto unika pozywienia w którym jest E250 czyli azotyn sodu który jest bardzo rakotwórczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
staram się unikać konserwantów ale jest to bardzo trudne bowiem są wszechobecne http://www.zdrowawiedza.pl/konserwanty/ E 250 Azotyn sodu Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych -w temperaturze powyżej 150C wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie. E 251 Azotan sodu Syntetycznie produkowany konserwant. Istnieje niebezpieczeństwo jego przekształcenia się w azotyn. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. E 252 Azotan potasu Syntetyczny konserwant. Istnieje niebezpieczeństwo przekształcenia się związku w azotyn. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Choć w każdym z nas tkwi uśpiony, potencjalny nowotwór, każdy ma również ciało „zaprojektowane" do walki z rozwojem guzów. To od nas zależy, czy wykorzystamy naturalne systemy obronne organizmu. Inne kultury czynią to znaczenie lepiej od naszej. Nowotwory atakujące mieszkańców Zachodu - na przykład piersi, okrężnicy i prostaty - występują tu z częstotliwością od siedmiu do sześćdziesięciu razy większą niż w krajach azjatyckich3. Mimo to z danych statystycznych wynika, że w prostatach mężczyzn z Azji, którzy zmarli przed ukończeniem pięćdziesiątego roku życia z innych powodów niż rak, znaleziono tyle samo przedrakowych mikroguzów, co u mężczyzn z Zachodu. Jest zatem coś w ich sposobie życia, co powstrzymuje rozwój tych mikroguzów. Z drugiej strony częstotliwość występowania nowotworów u Japończyków, którzy osiedlili się na Zachodzie, w ciągu jednego lub dwóch pokoleń zrównuje się z częstotliwością w całej populacji. Krótko mówiąc w naszym sposobie życia jest coś, co osłabia mechanizmy obronne organizmu walczące z tą chorobą. Wszyscy wierzymy w mity, które utrudniają nam walkę z rakiem. Na przykład wiele osób uważa, że występowanie nowotworów jest przede wszystkim uwarunkowane genetycznie i nie ma związku ze stylem życia. Gdy jednak przyjrzymy się wynikom badań, możemy stwierdzić, że to nieprawda." (Fragment książki - Antrak Dr. David Servan-Schreiber) POLECAM !!!! Po lekturze zaczęłam bacznie się przyglądać temu co jemy w naszej rodzince ograniczyłam wszystkie produkty z nadmierną ilością konserwantów ..... w pierwszej kolejności wybieram te bez konserwantów, wykluczyłam pieczywo jasne jemy pieczywo ciemne (często sama robie chleb na zakwasie) jemy dużo warzyw i owoców, staramy się kupować te z ekologicznych upraw, no i starannie myjemy w bieżącej wodzie. E- konserwanty są wszechobecne ale można jakoś ich spożycie ograniczyć. Tym bardziej, że sztuczne konserwant zalegają latami w naszym organizmie. Wiadomo nie jestem w stanie ograniczyć konserwantów na 100% tego co zjadaliśmy ale przynajmniej 90% i świadomość, że robie coś dla siebie i rodziny bezcenna :) Choć mąż narzeka że traci czas na czytanie składników :P ale zdrowie jest najważniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×