Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lrgbvlrew

jak wyglada badanie ginekologiczne?

Polecane posty

Gość lrgbvlrew

mam 21 la t a nigdy nie bylam u ginekologa, bo mam duze wargi sromowe mniejsze, ktorych sie bardzo wstydze.. powiedzialam sobie dosc, odwaze sie.. no i wlasnie planuje zapisac sie do lekarza.. bardzo sie stresuje.czy moze jest jakas dziewczyna ktora ma duze wargi i moglaby mi cos podpowiedziec? bardzo prosze o opis badania, czy badanie takie jak usg jest wykonywane rutynowo, czy trzeba o nie poprosic.. bardzo ciekawa jestem czy wszystko ze mna w pozadku..

Gość lrgbvlrew
up. prosze o kilka zdan

Gość badanie ginekologiczne....
Najpierw lekarz zada ci kilka pytan. Napewno zapyta o termin ostatniej miesiaczki. Pozniej kaze ci sie rozebrac i polozyc na fotelu ginekologicznym. Najpierw wprowadzi do pochwy dwa palce a druga reka nasiskajac na brzuch bedzie badal macice i jajniki. Pozniej wlozy wziernik metalowy i zajrzy do srodka. Jesli nie masz uplawow i innych zazalen, to tyle, a jesli cierpisz na jakies dolegliwosci albo lekarz zauwazy chorobowa wydzieline, to pobierze probke z wnetrza pochwy i tyle. Badanie jest bezbolesne.

Gość lrgbvlrew
dziekuje bardzo, uspokoilas mnietroche, chociaz stres jest :) a co z tym usg, podpowie ktos?

Gość badanie ginekologiczne....
USG nie jest wykonywane rytynowo. Jezeli nie masz zadnych doleglowosci ze strony jajnikow to lekarz na pewno na zyczenie takiego badania nie wykona. A wygladem twoich miejsc intymnych sie nie przejmuj. Ginekolog nie takie dziwa juz widzial.

Gość lrgbvlrew
ja to juz mam schizy straszne.. ze jeste jakims dziwolagiem.. wspolzyje kilka lat z chlopakiem (stosunek przerywany) wiec tez juz zaczynam sie zastanawiac czy bezplodna jestem czy co..

Gość kaftan bezpieczeństwaaaaaaa
Ciesz sie ze nie zaszlas

Gość lrgbvlrew
a czy te palce włoży w rękawiczce czy bez i czy użyje lubrykantu ? bo zapewne bede spieta i sucha i to może bolec

Gość lrgbvlrew
badanie ginekologiczne.... Najpierw lekarz zada ci kilka pytan. Napewno zapyta o termin ostatniej miesiaczki. Pozniej kaze ci sie rozebrac i polozyc na fotelu ginekologicznym. Najpierw wprowadzi do pochwy dwa palce a druga reka nasiskajac na brzuch bedzie badal macice i jajniki a mogłabyś cos wiecej o tym ? czy takie coś moge zrobic sobie sama albo chlopak mi zrobi i mozna znalezc jak coś jest nie tak?

Gość purpura_to_moj_plaszcz
a skąd ty albo chłopak mozecie wiedzieć jak wygladają nieprawidłowości w budowie narządów rodnych:D:D:D Cytologię i usg też ci chłopak zrobi?:D:D Dobra jesteś, ludzie 6 lat studiuja medycyne, potem 2 lata robią specjalizację, a ty myslisz, że cię chłopak zbada:D

Gość asdfghkj
Specjalizacja z ginekologii trwa 6,5 roku, a nie 2 lata :P

Gość ostro
boże kochany, co za kretynka :D Chłopak ją będzie badał :D :D Nie mogę hahaha !!! :D :D :D Weź idź po piguły, bo ci nie daj bóg gach bachora zrobi przez te przerywane stosunki i głupota jeszcze bardziej się rozpleni :O Szkoda, że sterylizacja jest zabroniona, to dla ciebie mogłoby byc prawdziwe zbawienie :O

Gość purpura_to_moj_plaszcz
asdfghkj, to jeszcze lepiej:P Nie jestem lekarzem, więc nie wiem. Zreszta grunt, że długo:P

Gość tubka
rozumiem, że jak zajdziesz w ciążę, to Twój chłopak również ją poprowadzi? i poród obierze oczywiście w trakcie przerwy meczu z piwem w jednej ręce i z pilotem w drugiej....Po co zadajesz pytania, jak się do lekarza nie wybierasz?

Gość asdfghkj
purpura_to_moj_plaszcz- tak, ale 6 lat studiów, rok stazu i 2 lata specjalizacji dla mnie brzmi jakoś do zniesienia, ale 6 lat studiów, rok stażu i 6,5 roku specjalizacji już wieje grozą ;)

Gość mikimikimikiiiii26
mam taką radę na wizytę jak idziesz do ginekologa - włóż jakąs bluzkę, która np zakrywa pośladki będzie Ci raźniej gdy będziesz miała rozebrana już podejśc do fotela ja tak zawsze robię, biorę dłuższą bluzkę, którą podciagam dopiero siadając na fotel ginekologiczny :-)

Ja też tak robię, dla mnie najgorsze jest paradowanie tyłkiem przed lekarzem, bo jak się już położysz to już samo pójdzie, nie stresuj się, każda nastepna wizyta bedzie już łatwiejsza:)

Gość u mnie są fartuszki
u mojego lekarza są w przebieralni jednorazowe fartuszki, żeby nie biegać z gołą dupą po gabinecie. Usg lekarz może ci zrobić jeśli ma w gabinecie sprzęt, jeśli nie ma, a ty nie będziesz się uskarżać na jakieś dolegliwości to raczej nie zrobi i nie skieruje. Chociaż jak masz 21 lat, nigdy nie byłaś u gina, a współżyjesz to wg mnie powinien ci zlecić usg zarówno wewnątrzpochwowe jak i usg piersi. Pamiętaj, aby iść na wizytę w pierwszej połowie cyklu, oczywiście po ustaniu krwawienia. Wtedy są najlepsze warunki do badania ginekologicznego, pobrania cytologii i zbadania piersi. Bo lekarz na wizycie powinien zbadać ci również piersi. Jeśli będziesz chciała aby wypisał ci receptę na pigułki to musi ci najpierw zrobić bardzo wiele badań: krew (enzymy wątrobowe, układ krzepnięcia, hormony), usg piersi i wewnątrzpochwowe oraz obowiązkowo cytologia. A takimi rzeczami jak wargi sromowe to w ogóle się nie przejmuj.

Gość sdsdsdsdsdsd
ja mam 28 i nigdy nie bylam, bada mnie chlopak

Gość lrgbvlrew
hehehe jaki odzew, ubawilam sie troche, bo to byly podszywy :)

Gość lrgbvlrew
w ogole to dziekuje wszystkim za porady :) czy ktos byl moze u ginekologa w lux med?