Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alcia711

Data ostatniej miesiączki a data zapłodnienia

Polecane posty

Gość Alcia711

Hej dziewczyny, czy mogłybyście mi wytłumaczyć na czym polega liczenie tyg. ciąży na podstawie daty ostatniej miesiączki?? Jestem w ciąży pierwszy raz i nie mam o tym zielonego pojęcia. Gdy byłam na usg to wyliczyło, że to 7 tyg. (według ostatniego okresu) ale lekarz powiedział, że kropeczka wygląda jak na 3. Nie rozumiem tego, bo przecież skoro ostatni okres miałam 20 czerwca, trwał 7 dni i jeszcze nie wiadomo dokładnie kiedy doszło do zapłodnienia to czemu tak się liczy?? Proszę, oświećcie mnie :D

Gość pdajkpasd
Owulacja występuje w połowie cyklu menstruacyjnego i wtedy dochodzi do zapłodnienia. Lekarze liczą ciąże od pierwszego dnia ostatniej miesiączki - czyli dwa tygodnie wcześniej, stąd ta różnica.

Gość Alcia711
Czyli mam rozumieć, że skoro kiedy byłam na wizycie i był to wg ostatniej miesiączki 7 tyg, to był to tak naprawdę ok. 5 tyg?? :P

Gość cyki cyki
Owulacja wystepuje teoretycznie ok. 14 dni przed okresem, czy jakby 2 tygodnie po terminie miesiączki. Jak jesteś w 7tc od ostatniej miesiączki, to od zapłodnienia w 5-tym. Często nie da się dokładnie ustalić daty zaplodnienia, więc data miesiączki jest tą pewną wg której liczy się ciążę i wyznacza termin porodu.

Gość pdajkpasd
może jaśniej: 1.07 -pierwszy dzień miesiączki 14.07 - owulacja(możliwość zajścia w ciążę) Wg Ciebie ciążę liczy się od 14.07, ale wg terminów medycznych od 1.07

Gość cyki cyki
Podam ci na swoim przykładzie: dzisiaj zaczynam powiedzmy 14 tc, ale od zapłodnienia to jest 12tc (zresztą mogę liczyć dokładnie co do dnia, bo wiem, kiedy doszło do zapłodnienia, a później do zagnieżdżenia). o zobacz tutaj http://www.mamazone.pl/tv/film,4600,7-tydzien-ciazy-5-tydzien-od-zaplodnienia.aspx

Gość cyki cyki
usuń spację po słowie "film". Źle wkeliłam link, to dlatego.

Gość luuuuz
alcia, coś musiałam pokręcić na pierwszy rzut oka widać, że skoro ostatni okres był 20 czerwca, to to nie jest 7 tc, tylko 9 tc!

Gość luuuuz
czyli masz 9 tc ciąży, a 7 tydzień od zapłodnienia :)

Gość Alcia711
Ok dzięki, teraz się udało :)

Gość Alcia711
A mój lekarz powiedział, że wygląda jak na 3-4 tyg. heh :P

Gość Alcia711
Myślę, że coś się wyjaśni za kilka dni bo w poniedziałek mam wizytę :)

A ja Ci powiem tak - Do 13tego tygodnia nie powinnaś mieć dużej różnicy między USG a OM. Zazwyczaj te dwa terminy są do siebie przybliżone. Nigdy USG przed 13tym tygodniem nie pokaże Ci różnicy 2 czy 3 tygodni. Po 13tym może być już większa różnica bo wtedy dzieci rosną już różnie. Jedne szybciej, drugie wolniej i po 13tym tygodniu nie bierze się terminu z USG pod uwagę. A skoro teraz masz tak dużą różnicę to albo może nie być dzidziusia w pęcherzyku albo po prostu przesunęła Ci się owulacja. Mi przesunęła się o 2 tygodnie.

Gość luuuuz
alci, czyli pokręciłaś coś z terminem okresu, bo to niemożliwe :P

W pierwszej ciąży miałam brany pod uwagę termin z OM. A teraz poszłam w 6tc do lekarza a na USG pokazało dopiero 4tc. Poczekaliśmy 2 tygodniu, pokazało się serduszko i termin z USG bo ciąża dwa tyg młodsza - przesunięcie owulacji.

Gość Alcia711
Może rzeczywiście coś pokręciłam, powinnam dostać okres 17 lipca ( w dzień wyjazdu nad morze) ale nie dostałam :P Zrobiłam test pod koniec lipca, wyszedł pozytywny :P Byłam u lekarza 8 sierpnia i dowiedziałam się że jestem w ciąży no i dalej tak jak pisałam :)

Gość luuuuz
alcia, to na bank jakiś 9tc, nie ma innej opcji ;)

Gość Alcia711
Pogubiłam się już zupełnie :D hehe dam wam znać po wizycie u lekarza.. Jeśli macie ochotę to zerknijcie w poniedziałek po 21 lub we wtorek rano :)

Gość luuuuz
ok, spoko, powodzenia :)

Gość Alcia711
Moja wizyta została przesunięta na dzisiaj na 20 zamiast wczoraj więc napiszę co i jak:)

Gość Alcia711
Mam już termin na 5 kwietnia :) Znowu lekarz powiedział, że wg wyliczenia usg jest to 9 tydzień i 1 dzień a wg rozmiaru 7 tydzień i 5 dzień :P

Gość no to już jego dobra
kobieto to ty nie umiesz normalnie zapytać o co chodzi że znów ci to samo mówi? Czy wiesz co znaczy wiek z usg?? To znaczy że na podstawie wymiarów z badania wychodzi wiek usg. Więc niby jaki drugi rozmiar mu wskazał na 7t5d?? Terminy są albo z usg albo z ostatniej miesiączki.

Gość Alcia711
Może źle napisałam, właśnie ten termin wcześniejszy jest na podstawie ostatniej miesiączki, a ten drugi na podstawie usg

Gość no to już jego dobra
No toż ci piszę że źle napisałaś. Wg OM wychodził ci 9t1d ale wg usg 7t5d. Tak to się zgadza w końcu. Miałaś najwyraźniej przesunięcie owulacji i dlatego ciąża zamiast mieć 9t1d ma 7t5d. Sama tak miałam że wg OM był 8t a usg wykazało 6t.

Gość j1j2j3
Jesli jest to 9 tydz. ciąży według ostatniej miesiączki, a 7 tydzień od zapłodnienia, to gdzi ety tu widzisz przesunięcie owulacji? Zwykle płód jest 'młodszy' o 2 tygodnie od medycznie okreslonego wieku ciązy, bo owulacja wystepuje ok 2 tyg. po miesiączce. Tym razem ty się mylisz i piszesz głupoty

Gość gość
Witam. Kiedy doszło do zapłodnienia? Stosunek odbyl sie 14 i 15 lipca. Lekarz podaje ze do zapłodnienia mogło dojsc od 17 do 21 lipca. Termin porodu na 9 kwietnia. A ost miesiaczka 26 czerwca a 29 przestalam brac w ogole tabletki anty ?