Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już ponad miesiąc

Rodzice nie żyją już ponad miesiąc!!! Co dalej?

Polecane posty

Gość już ponad miesiąc

Mam 18 lat i moi rodzice nie żyją już od ponad miesiąca. Mama umarła na zawał, ojciec dostał 4 wylewu i nie przeżył. Jestem załamany, nie wiem co dalej, wiem to straszne co powiem ale moi rodzice nie byli najlepszymi rodzicami i nabrali długów w stefczyku i w tego typu bankach. Co dalej ze mną będzie?

Gość HAAALO HALLO
musisz zrzec się spadku-sądownie by dlugi nie przeszły na ciebie,poki się uczysz nalezy ci się renta po rodzicach

Gość już ponad miesiąc
Tylko że oni oboje byli na bezrobociu. Żadne nie pracowało, gdy nabrali już tych pożycze z providenta, lukas banku, stefczyka, w banku w którym są jakieś chwilówki to nagle stracili pracę. I teraz ja sam z tym wszystkim zostałem, jeszcze mieszkanie nie zapłacone(to jest mieszkanie jakby lokatorskie) co miesiąc należy płacic kredyt do współdzielni. A moi rodzice nie płacili prawie za nic, mieszkanie również jest zadłużone. Co dalej?

Gość 12335445412311657
uczysz sie czy juz nie? idz do opieki spolecznej niech cos doradza

Gość 12335445412311657
mialo byc uczysz sie jeszcze

Gość krwawy zyga
w takim razie i ty pożegnaj sie z zyciem

Gość MalinowaKrólowa
Jak zrzekniesz się spadku to długi na Ciebie nie przejdą- w takich miejscach śmierć osoby zadłużonej równa się z końcem długu, ale musisz zrzec się spadku na piśmie- i to natychmiast !

Gość już ponad miesiąc
I moge to zrobic nawet wtedy gdy rodzice nie sporządzili testamentu? Bo nic takiego nie istnieje, gdzie mam się najpierw udac?

Gość mikakakakaaaa
musiałbyś iśc do OIK - Ośrodek Interwencji Kryzysowej w Twoim powiecie tam pogadać z pracownikiem socjalnym lub prawnikiem - to są porady za darmo, jest to państwowy ośrodek doradzą Ci co zrobić, aby nie płacić kredytów jeśli mieszkanie jest Wasze- to można je sprzedać- spłacić długi (a reszta dla Ciebie na dobry początek) jeśli mieszkanie jest spółdzielcze, to zrzeknij się spadku, a mieszkania nie stracisz, bo jeśli byłeś zameldowany to Cię spółdzielnia nie wykurzy trzymaj się, będzie ok! poza tym musisz popytac w OIK jakie świadczenia Ci się należą jeśli się jeszcze uczysz

Gość tubka
na zrzeczenie się spadku po rodzicach masz 6 mcy od daty ich śmierci. idż po poradę prawną do doradcy prawnego, na pewno jest taka osoba w Ośrodku Pomocy Społecznej ( bezpłatnie) w Twoim mieście. Umów się na spotkanie i przedstaw sprawę. Na pewno Ci podpowie jak napisać pismo i gdzie je złożyć.

Gość już ponad miesiąc
Mieszkanie jest spółdzielcze ale również zadłużone. Woda, czynsz i kredyt mieszkaniowy. Jestem tu zameldowany, ale nie wiem skąd wezme pieniądze na spłate tego mieszkania? jeszcze się uczę, w tym roku idę do klasy maturalnej.

Gość a ja z innej beczki
a mozna zrzec sie majatku po rodzicach za ich życia?

Gość zmasakrowana życiem
a ja z innej beczkie nie, za życia nie można, dopiero po śmierci. a autor powinien zrzec się majątku z dobrodziejstwem inwentarza. Trzy słowa a wiele zmieniają w takich sytuacjach- wiem na przykładzie własnej rodziny.

Gość Gość

Temat stary, ale dalej aktualny 😉

W takiej sytuacji należy zrzec się spadku po rodzicach w okresie do 6 miesięcy. Szkołę zamienić na weekendową (można od 16 roku życia) i iść do pracy. Niestety w tym świecie bez pieniędzy nie da się funkcjonować. Ważne żeby szkoły nie rzucić a ciągnąć to równolegle. Spokój i opanowanie. Dopóki jest zdrowie to będzie dobrze 😉