Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patelnia aluminiowa

ile dla ksiedza za pogrzeb?

Polecane posty

Gość patelnia aluminiowa

napiszcie ile za pogrzeb bierze ksiadz, organista etc. i w jakim rejonie kraju dziekuje

Gość patelnia aluminiowa
owszem, ale podobno niezle sobie zycza za pochowek chcialam sie dowiedziec konkretnie - ile?

Gość widzialam
1000zl. czestochowa

Gość patelnia aluminiowa
rany boskie! prosze o wiecej ludzie, jak tak mozna?!

Gość patelnia aluminiowa
ciekawa jestem - jesli powiedzilabym, ze mam tylko 500 zl (a on sobie zyczy 1000), to czy odbylby sie pogrzeb a moze nalezaloby zmarlego pod plotem gdzies rzucic? :-O

Gość lkioi
U mnie chyba jest lepiej, po faktycznie funkcjonuje co łaska. dałam 200 zł w kopercie którą wrzuciłam do skrzynki, tak jak on kazał. Więc jest w porządku. Parafia w Opolu

Gość patelnia aluminiowa
napisze jeszcze ktos?

Gość mhm oj
Ja niedawno za pogrzeb zapłaciłam 800 zł, a jestem z Wawy. Powinno być co łaska, bo to obowiązek księży, ale on zażądał 800 zł, a na moje próby obniżenia sumy (bo nawet tyle nie miałam przy sobie) nie zgodził się.

Gość WaIkiria z kafe
:o

Gość gość klech
w okolicach węgrowa sam ksiądz bierze 1500.organiata 350.a kośsielny 450zł

Gość karolinajuras

Faktycznie księża biorą ok. 1000 za pochowek, do tego dochodzą inne wydatki jak organista, stypa, nagrobek itd. Finalnie kwota jest bardzo duża. My skorzystaliśmy z platformy ratalnej iraty.pl, dzięki czemu mogliśmy zakupić nagrobek na raty, co nas ogromnie odciążyło. Mogliśmy resztę przeznaczyć na inne wydatki. 

Gość realista

Korzystacie z uslugi personelu koscielnego i nalezy za to zaplacic. Niestety wszedzie jest tak, ze to swiadczacy usluge wyznacza cene, a ten kto musi skorzystac - placi. W Polsce nie ma czegos takiego jak podatek koscielny (Kirchensteuer) ktory w Niemczech placa wszystcy katolicy jako potracenie z pensji - z podatku tego finansuje sie instytucja Kosciola, a dodatkowe datki / ofiary przy roznych okazjach maja naprawde charakter dobrowolny.