Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elluniaa80....

mamy Wiktorów zgłaszać się pilnieeeee!!!

Polecane posty

Gość elluniaa80....

Jak mówicie do swoich synów? Wiktor, Wiktorek??? Jak robią to bliscy??? Pytam ponieważ bardzo podoba mi się to imię ale przeraza mnie tylko "Wikuś"

Gość wredna małpa27
znajomi mają wiktora i mówią do niego wikula :(

Gość jakoś tego nie zauważyłam
jestem ciocią Wiktora. Rodzice mówią do niego Wiko, Wiktorek :)

Ja znałam kiedyś wiktora małego- mówiliśmy do niego Wiktor. Nie tzreba zdrabniać imion przecież. Tym bardziej jak zdrobnienie jest tylko utrudnieniem

Rozumiem skracanie imion- Agnieszka-Aga. Ale wszystkie twory jak Filipki, Mateuszki czy inne twory utrudniają tylko życie

a dlaczego niby utrudniają życie? Dlaczego ty jesteś aloszka a nie alocha:)

Gość co to znaczy zbieram?
wiki

I napisałam swoje zdanie. Po co zaraz tak agresywnie?? Autorce wybitnie zdrabnianie imienia się nie podoba. Więc napisałam,ze nie ma takiej konieczności

A jak masz ochotę mozesz do mnie mówić alocha. JA się o nie zdrabnianie a nawet o zgrubianie nie obrażam:)

Gość kasia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mój Wiktor jest Wiktorem. Nie lubię zdrobnień, szczególnie jeśli dziwnie brzmią np Wikuś.... Moja teściowa zaczęła z "Wikusiem" to po prostu ją poprawiałam i już tego nie robi.

a mnie śmieszy mówienie do małego dziecka Zofio, Antonino,Stanisławie, Alfredzie :)

Ja też był nie mówiła Antonina- Antosia jest krótsze i wygodniejsze. Ale np. zdrobnienie od Marcin (Marcinek) jest wydłuzeniem i staje się mniej wygodne

Gość ale, ale, ale
Zofia to też nie Zosia, a Stanisław to nie Staś, po co wogóle zdrabniac?

Gość kasia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja mam tendencję nazywania rzeczy "po imieniu" :) Mój mąż to Piotr i tak się do niego zwracam, syn Wiktor i również nie stosuję żadnych zdrobnień bądź skrótów.

Gość wesc
jak był malutki to mowilismy : "iktor", "ikuś" ale najczesciej IKUŚ :))))

Każdy robi jak lubi. JA sobie skrótowcami zycie ułatwiam. Wybieram dlla dzieciaków takie imiona których pełne brzmienie i zdrobnienie mi się podoba. Ale jak ktoś ma Stanisława i zyczy sobie żeby do niego mówić Stanislaw to nie upieram się przy swoim

Gość wesc
dokladnie...kazdy mowi i nazywa dzieci jak chce.... mi np podoba się imię Michał...jak bedzie dorosły to normalne imie...a do dzieciaczka zdrobniale misiek tez fajnie:) uwielbiam male dzieci...i dla mnie mowienie "słodziaśne" jest Ok... DLA INNYCH TO WIOCHA :) kazdy ma swoje piorytety i upodobania.

Gość haahahahahahahahaha
mamy wiktorow to szmaty a male wiktorki to chodzace rzygowiny

Gość taka jedna mama, która ma
Ja uwielbiam pełne formy imion męskich typu Tomaszu, Bartoszu czy Pawle. Do męża też tak często mówię pełną formą jego imienia, bo lubię. Ale do dziecka zwracam się zdrobniale, bo to pokazuje uczucia. Jest mały, a zdrobnienia to nic innego jak nazwy istot młodych (między innymi tak jest w ich definicji), np. kotek nie kot. Nie znoszę zdrabniania wszystkich słów typu pieniążki, domeczek, bilecik. Do dziecka zwracam się zdrobniale i uważam to za naturalne, jak ktoś nie lubi niech nie mówi, ale niech nie twierdzi, że Zofia to nie Zosia. To są formy odimienne i są poprawne. Kuzynka ma Wiktora i też mi to imię na początku zgrzytało w uszach. teraz się osłuchałam i pasuje do niego. Mówią do niego: Wiktorek, Wiki(dla mnie zbyt żeńska wersja). Mają też jego "rodzinną" ksywkę pochodzącą od tego jak młodsza siostra go nazywała, ale tego już przytaczać nie bedę;] Ja bym tak syna nie nazwała, ale u innych mi się podoba. Wszystko kwestia inwencji w zdrobnieniach.

U mnie jest tak w domu- mam Krystiana i mówie na kiego Krystian, jak moja córcia była młodsza wołała na niego Kikan i czasami tak jeszcze mówi do niego. Mam córke ma 6 lat, na początku mówiłam do niej Miśka, ale teraz mówie bez zdrobnień czyli Dominika bo tak ładniej brzmi :). No i mam jeszcze Marike na nią mówie Marika bo jakos zdrobnienie nie podoba mi sie.