Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dovevaii

seks po porodzie? tak, nie, dlaczego?

Polecane posty

Gość dovevaii

Skąd się bierze tych 6 tygodni? Czy seks w połogu jest niebiezpieczny? Można w takim razie bawić się inaczej, byle bez stosunku pochwowego?

Gość poprzedniczce chyba
ja nie czekalam 6 tygodni ;) stalo sie o wile szybciej ;) baaaardzo sie balam tego "pierwszego razu po" panicznie balam sie ze bedzie bolalo;d a okazalo sie ze bardziej panikowalam niz to bylo warte ;-) a czy jest niebezpieczny? hmm moze moga szwy poscic jak to niedlugo po porodzie, nie wiem nie wnikalam dokladnie.. albo jakas infekcje mozna zlapac...

mnie się zdaje, że to raczej umowna granica. Ja np. mało krwawiłam, wychodząc ze szpitala(po dniach) już tylko plamiłam, a krocze zagoiło się po około dwóch tygodniach. Wydaje mi się, że już wcześniej mogliśmy współżyć, ale bardzo się bałam, więc poczekaliśmy.

gdzieś kiedys czytałam, że to taka właśnie umowna granica, a chodzi o zagojenie się rany po łożysku. a najlepiej zapytać lekarza dlaczego nie można się kochać przez pewien czas po ;)

Gość bgbnyghyjhyh
co za debilne pytanie ''dlaczego'' :O a cóż to za przyjemność z kochania się z wiadrem?

Gość dovevaii
?? z wiadrem??

Gość no pomyłki bywają
"Do pierwszego zbliżenia po porodzie musisz się dobrze przygotować zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Zbyt wczesne kontakty intymne mogą Ci sprawić ból, a nawet stać się przyczyną przykrych dolegliwości. - Po porodzie powstrzymaj się od współżycia przez sześć tygodni połogu. Wcześniejsze zbliżenie mogłoby być bolesne ze względu na niewygojone drogi rodne i krocze. Poza tym seks w czasie połogu może się skończyć zakażeniem błony śluzowej macicy bakteriami przenoszonymi przez nasienie. - Jeżeli miałaś cesarskie cięcie, musisz poczekać, aż blizna po zabiegu zagoi się (na ogół kilka tygodni). - Zanim zdecydujecie się na pierwsze zbliżenie, odwiedź ginekologa, który oceni, czy rany wygoiły się i czy jesteś gotowa, by rozpocząć współżycie. - Skonsultuj się z lekarzem, jeżeli podczas stosunku zaczniesz mocno krwawić (niewielkie plamienie nie jest niczym groźnym) lub poczujesz pieczenie w pochwie."

W UK na spotkaniu z położną po 6 tygodniach pyta się czy podczas sexu wszytko jest ok, więc wychodzą z założenia że normą jest wcześniejsze zbliżenie.

Podnosze! I mam pytanko czy u Was po tych 6 tyg pologu przy stosunku bolalo czy czulyscie sie jakos nieswojo?? Ja w sumie jestem poltora tygodnia po porodzie i cale krocze boli jak cholera i powiem szczerze ze boje sie nawet po tych 6 tyg wspolzyc!!

Gość gość
Ja również nie czekałam 6 tyg pozatym bardzo szybko wróciłam do codzienności i również organizm i reszta ciała szybko były sprawne Góra 2 tyg :) ale wiadomo że każdemu goi się inaczej