Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia123456

odpis skróconego aktu urodzenia

Polecane posty

Gość kasia123456

witam. mam problem. skończyłam 18 lat 19 kwietnia skończyłam 18nascie lat ale nie miałam możliwości aby odebrać odpis aktu urodzenia a jest mi potrzebny do dowodu osobistego a dokładniej do wyrobienia go. Jakie kroki mam poczynić w tym celu? czytałam, że trzeba wypełnić jakiś wniosek, ale nie mam pojęcia gdzie mogę go dostać. proszę pomóżcie.

Gość wejdź na strone jakiegoś
urzędu stanu cywilnego (wydział w urzędzie miejskim/gminy), tam powinno wszystko być opisane

Gość kasia123456
tylko wlasnie nie wiem gdzie mam się udać czy do gminy do ktorej przynaleze czy do urzedu miasta.

Gość fioltetowa
to moze zadzwoń i zapytaj, tak robią dorosłe osoby

Gość kasia123456
dzwoniłam dziś, nie mogłam się dodzwonić. a jak już sie dodzwonilam do czekałam az mnie polaczy z odpowiednia osoba i nie moglam sie doczekac bo niestety nikogo nie zastalam przy telefonie.

Gość grazynka :)
Nie "odpis skróconego aktu urodzenia" tylko " skrócony odpis aktu urodzenia" ... nie zblaznij sie w tym USC ;) Masz isc tam gdzie sie urodzialas :)

Gość Misrotka
Zajmuje się tym urząd stanu cywilnego.

Gość kasia123456
Tylko, że ja urodziłam się w Lipnie a z tego co mi mama mówiła to tata zawiózł mój akt urodzenia do Włocławka.

Gość jeżeli........
musisz iść do USC, w gminie w której miało miejsce twoje urodzenie, a do tej w której mieszkasz udajesz się z aktem i 2 zdjęciami i wypełniasz wniosek o wydanie dowodu

Gość jeżeli........
nie wiem czy daleko masz do tego Lipna jak nie chcesz jechać osobiście to możesz napisać odręczny wniosek o wydanie aktu urodzenia z prośbą o przesłanie i napisać,że to do dowodu osobistego za ten akt się nie płaci

Gość szpak7494+9416
Akt urodzenia jest w mieście, w którym się urodziłaś i nie ma możliwości przenoszenia go itd.

Gość szpak7494+9416
Urzędy nie przesyłają aktów.

Gość jeżeli........
szpak puknij się w głowę albo niech cię Dzięcioł walnie pracuje w takim urzędzie więc wiem co pisze

Gość szpak7494+9416
Ciekawe, że sama chciałam akt i powiedzieli, że nie ma czegoś takiego jak przesyłanie aktów tylko odbiór osobisty!

Gość ja z wlocławka
do lipna bedziesz musiala chyba jechac ale podskocz na zielony rynek do urzedu miasta i zapytaj

Gość jeżeli........
szpak7494+9416 Akt urodzenia jest w mieście, w którym się urodziłaś i nie ma możliwości przenoszenia go itd. nikt nie mówi o przenoszeniu go a po 2 mało wiesz bo niedługo nie będzie wymagane składanie takich dokumentów ponieważ powstaje baza centralna i będzie można pobrać swój akt niezależnie od tego czy urodziło się w Warszawie czy zawarło związek małżeński czy Krakowie a wyciągnąć akt będzie można np. w Poznaniu

Gość szpak7494+9416
"Tylko, że ja urodziłam się w Lipnie a z tego co mi mama mówiła to tata zawiózł mój akt urodzenia do Włocławka." - tu autorka pisze o przenoszeniu... To po pierwsze... A po drugie to co będzie niedługo mnie nie interesuję, ponieważ dziś jest dziś!

Gość jeżeli........
jak się ma zaprzyjaźnione USC to sprawdza się dane telefonicznie a ludzi nawet po akt się nie wysyła tylko prosi o przesłanie na adres urzędu bezpośrednio. Ja tak robię jak ktoś nie ma aktu a mu się spieszy a nie uganiam 20 km po akt. Piszesz wniosek i określasz do czego jest Ci potrzebny jeżeli jest zwolniony z opłaty nic nie dołączasz a jak trzeba wnieść opłatę dołącza się dowód wpłaty. Przesyła się na adres nadawcy

Gość jeżeli........
szpak7494+9416 "Tylko, że ja urodziłam się w Lipnie a z tego co mi mama mówiła to tata zawiózł mój akt urodzenia do Włocławka." - tu autorka pisze o przenoszeniu... To po pierwsze... A po drugie to co będzie niedługo mnie nie interesuję, ponieważ dziś jest dziś! Co miał tata do jej aktu???? Chodzi jej na pewno o to, że ojciec zabrał akt i na tej podstawie ją zameldował we Włocławku a nie ma to nic wspólnego z przeniesieniem aktu. Akt jest w Lipnie i tam trzeba się udać jak już wspomniałam albo napisać

Gość ja z wloclawka
Mam nadzieje że bedzie musiala jechac dziewczyna do Lipna bo babsko w naszym USC sprawia wrazenie ze siedzi tam za kare. Tak krowy nie trawie ze masakra Ma problem cos podpowiedziec tylko kawkuje i pretensje ze czlowiek przychodzi Przewraca oczami, rozklada bezradnie rece i twierdzi ze ona nie ma takich kompetencji a na plakietce widnieje starszy referant do spraw :) Musiałam gdzies to wylac z siebie ;)

Gość 945124325768421004352
jeżeli........ tys się widziała z USC....... autorka myślała że skoro ojciec wziął akt do Włocławka to ona go tam też dostanie........ I nie można sobie tak przesyłać, bo akty się odbiera w miejscu zdarzenia.......

Gość jeżeli........
Załatwianie spraw drogą korespondencyjną: Wnioski krajowe: a)wniosek (patrz "Wymagane dokumenty"), b)jeżeli zamawiany dokument podlega opłacie skarbowej, należy ją uiścić na wskazany w punkcie dotyczącym „Opłaty numer konta i przesłać oryginał dowodu uiszczenia opłaty skarbowej. W przypadku uiszczenia opłaty skarbowej na poczcie lub w banku należy przesłać otrzymany odcinek dowodu wpłaty. Jeżeli natomiast płatności dokonano drogą elektroniczną należy nadesłać wygenerowane elektronicznie potwierdzenie dokonania przelewu zawierające klauzulę, iż zgodnie z Prawem bankowym dokument taki nie wymaga podpisów, pieczęci oraz stempla bankowego. W przypadku braku klauzuli dokument taki winien zostać potwierdzony przez bank. Jednocześnie informujemy, że wydruk historii operacji z rachunku bankowego jest dokumentem dotyczącym wewnętrznej relacji klienta z bankiem i nie stanowi dowodu wpłaty w rozumieniu obowiązujących przepisów, c)zwracamy również uwagę na fakt, że podatnikiem w rozumieniu przepisów prawa, jest wnioskodawca i to na nim ciąży obowiązek uiszczenia opłaty skarbowej, d)informujemy, że w odpowiedzi na przesłany wniosek odpis aktu stanu cywilnego przesyłany jest, w drodze pomocy prawnej, za pośrednictwem urzędu stanu cywilnego miejsca zamieszkania wnioskodawcy, w którym przy odbiorze sprawdzana jest tożsamość wnioskodawcy i potwierdzane są uprawnienia do otrzymania dokumentu. Wnioski przesyłane spoza granic Rzeczypospolitej Polskiej: 945124325768421004352 - buraku proponuje Ci zadzwonić do jakiegokolwiek urzędu a później się wypowiadaj proszę http://bip.um.poznan.pl/bip/public/bip/sprawa.html?co=opis&sp_id=1678 a)wniosek należy przesłać w języku polskim lub załączyć jego tłumaczenie. Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego jako organ administracji publicznej zobowiązany jest do wykonywania swych zadań w języku polskim, b)wniosek (patrz "Wymagane dokumenty"), c)informujemy, że w odpowiedzi na przesłany wniosek odpis aktu stanu cywilnego przesyłany jest na adres w nim wskazany, listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru korespondencji przez adresata, d)w sprawach dotyczących opłaty patrz „Wnioski krajowe pkt. b) e)obywatele polscy mogą również przesyłać wnioski za pośrednictwem polskiej jednostki konsularnej na terenie kraju zamieszkania. W odpowiedzi na taki wniosek dokument przekazywany jest za pośrednictwem polskiej jednostki konsularnej, która pobiera opłatę za jego wydanie zgodnie z Taryfą Opłat Konsularnych. Natomiast jeżeli wnioskodawca nie jest obywatelem polskim wniosek może przesłać za pośrednictwem jednostki konsularnej swojego kraju na terenie RP, f)jeżeli do wniosku załączone jest pełnomocnictwo należy za nie uiścić opłatę skarbową bezpośrednio na rachunek Miasta Poznania, gdyż konsulaty nie mają możliwości pobrania tej opłaty, g)jeżeli do wniosku załączono dokumenty uzasadniające interes prawny lub pełnomocnictwo sporządzone w języku obcym, konieczne jest ich urzędowe tłumaczenie.