Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bumbumbum12

Co gotujecie i przygotowujecie do jedzenia kilkunastomiesięcznym dzieciom ?

Polecane posty

Gość bumbumbum12

Mój synek ( 16 mies. )robi się niejadkiem, podejrzewam, że to dlatego, że zwyczajnie nie lubi już jedzenia, które specjalnie dla niego się robi, zauważyłam, że coraz bardziej rozsmakowuje się w rzeczach, które my jemy, a jak podejdę do niego z jego codzienną kaszką czy zupką warzywno- mięsną, to jest niechętny na nią i nie chce jeść,ale jednocześnie jak serwuje mu się coś nowego, to posmakuje tylko, weźmie kilka kęsów, albo wypluje i dlatego cały czas serwuję mu dania,które do tej pory od miesięcy zjadał do końca i nie było z tym problemu, bo po prostu chcę, żeby zjadł całą porcję a nie tylko 3 gryzy, no ale problem w tym, że dziecku chyba znudziły się dania I chyba czas na zmianę i staram się wymyślić, co takiemu dziecku można zaserwować np. na obiad, na śniadanie, żeby zjadł swoją porcję ????? Dlatego mam pytanie - Jak robicie dzieciom w tym wieku obiady, w jakiej postaci dajecie mięso ? Duszone z sosem czy gotowane z wody ? W kawałku dziecko gryziew, czy rozdrobnione ?Jak też przygotowujecie te obiady, żeby dzień w dzień nie musieć gotować w porze jedzenia dziecka, tylko żeby np mieć dania na 2-3 dni i można było tylko wyjąć gotowe z lodówki np.i tylko podgrzać ? Ja pracuję i nie mam czasu na codzienne gotowanie w porze obiadu dziecka o 14, bo zwyczajnie muszę już gotowy obiad zostawić opiekunce, żeby tylko podgrzała i podała go dziecku.Do tej pory robiliśmy takie papki jarzynowo- mięsne na 3 dni, to w miskę i do lodówki i wystarczało tylko wyjąć porcję do miseczki i podgrzać w mikrofali, ale syn chyba przestał to lubić i czas na "normalne" obiady. Ale jak tu co dzień gotowac świeżo warzywa, gotować mięso, wszystko osobno, jak ja jestem w pracy ? Tym bardziej, że ja z mężem jemy dopiero koło 17 po przyjściu z pracy i tak naprawdę trzeba by 2 razy robić obiad - dla dziecka na 14 i dla nas na 17. Na śniadanie jadamy albo kaszkę( niemowlęcą lub mannę na normalnym mleku ) albo budyń albo parówkę czy jajecznicę z chlebkiem z masłem, albo serek danio - na zmianę, w zależności od dnia. Ale z mlecznych posiłków jada głównie kaszkę niemowlęcą na mleku modyfikowanym lub budyń lub kaszkę mannę na krowim mleku, mleka z butli już nie chce. Dlatego też pytanie, co z mlecznych posiłków można podać na śniadanie, żeby dziecko to polubiło,żeby nie pluło tym i żeby miało jakąś wartość i ilość, żeby był wapń i witaminy ? A żeby jednocześnie móc zrezygnować z tych kaszek niemowlęcych , które syn przestał lubić ?

Gość bumbumbum12
calineczko, ale pisałam,że synek nie może jeść razem z nami, bo my jesteśmy przez pół dnia w pracy i w porze jego obiadu nie możemy z nim zjeść tego, co my, bo my jemy dopiero o 17 !I nie zaserwuję przecież dziecku smażonego kotleta, paluszków rybnych czy spaghetti z sosem ze słoika albo bardzo ostro przyprawionych warzyw z ryżem, bo z reguły to jadamy.Tak czy tak dla dziecka trzeba osobno.

Gość bumbumbum12
Dlatego pytam o tę techniczną stronę,co to znaczy, że je razem z Wami ? Przecież dziecko i tak je o innej porze i co, osobno gotujecie dziecku ziemniaki i potem osobno sobie, czy jak ? A jak macie na obiad pizzę czy coś smażonego,czy coś z sosem ze słoika, to też dajecie dziecku ?

Moim zdaniem dla własnej wygody powinniście zacząć sie zdrowiej odżywiać i zmierzać w stronę tego żeby jak najprędzej wszyscy jedli to samo i razem. Tzn moje dziecko jest jeszcze troche za małe ale niedawno moja siostra była małym dzieckiem i bardzo szybko robiliśmy tak żeby jak najczęściej był obiad dla wszystkich taki sam :) inaczej masz niepotrzebny kłopot.