Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maria.D83

badanie prenatalne 11tc-warto?

Polecane posty

Dziewczyny prosze o wasze doswiadczenia, czy robilyscie to badanie czy nie. Czy warto je robic. Ja mam 27 lat i nie wiem czy ma to sens. To moja pierwsza ciaza. Na dodatek musze jechac na to badanie 200km bo u mnie w miescie nie rabia. Powoli musze podjac decyzje. Pomozcie.

Jeśli w rodzinie żadne wady genetyczne wcześniej nie występowały to nie warto. Zawsze jest stopień ryzyka zagrożenia dla dziecka.

jeśli wiesz, że gdy wyjdą źle i usuniesz ciąże to tak, ale ja i tak zdecydowałabym się, ponieważ, są wady u płodu, o których lepiej wiedzieć wcześniej i są w pełni lub częściowo uleczalne operacyjnie lub nie po narodzinach, a jeśli nie wiesz o nich to po jakimś czasie moze być za późno

Gość wyrażnie jest napisane
ja jechalałam tylko na badanie prenatalne w 21 tyg u mnie w rodzinie wszystko jest ok.. nie każda to robi a dzieci są zdrowe...jak w rodiznie są chorzy to jedz i zrób a jak nie to po co ? wystarczy jak zrobisz w 21 :)

wady genetyczne nie są to tylko rodzinne wady, ale mogą tworzyć sie de novo, czyli to znaczy, że nigdy nie występowały w rodzinie

Gość ja myślałam, ze to standard
obecnie. Jestem w drugiej ciąży i nawet nie zastanawiałam się, czy robić czy nie. Myślałam, ze wszystkie przyszłe mamy robią te badania.

Ja w ogole nie wiem na czym polegaja te badania. Lekarz powiedzial ze mam sie zastanowic do nastepnej wizyty, czyli za 2tyg. Ale nie mowil na czym to bedzie polegalo. U mnie w rodzinie nie ma zadnych wad genet. ani u meza. Myslalam o zrobieniu tych drugich badan po 20 tc. Eh. A na czym polega to badanie bo nie wiem. Jedni mowia o usg inni o badaniach krwi. Juz sama nie wiem.

Gość pytanie o co konkretnie
Ty pytasz? czy o usg genetyczne? czy o test Pappa? bo na pewno nei o inwazyjną amniopunkcję, którą wykonuje się nieco później (około 18tc) usg genetyczne jest standardowym badaniem każdej ciężarnej jeśli zaś chodzi o wady u płodu - nie oszukujcie się, że chore osoby w rodzinie są wskazaniem czy tylko wiek ciężarnej w tej chwili zdecydowana większość wad pojawia się całkowicie spontanicznie i nigdy nie wiadomo na kogo padnie dlatego moim zdaniem warto połączyć usg genetyczne z testem Pappa, który jak już ktoś wspominał wyklucza wady w 95%

Czyli z tego co piszesz powinnam zrobic usg genetyczne i badanie pappa. To badanie pappa to jest badanie krwi?

tak z krwi, tylko nie zawsze jest ten test wiarygodny niestety i nie ma co sie za bardzo sugerować wynikiem

Gość pytanie o co konkretnie
tak, test Pappa, to test z krwi akurat teraz ten test określa z bardzo dużym prawdopodobieństwem czy płód jest zdrowy czy też może mieć jakieś aberracje chromosomalne 95% to bardzo dużo dlatego uważam, że warto