Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosia Gosposia z Łodzi

Sosy - pyszne sosy!!!!!!

Polecane posty

Gość Gosia Gosposia z Łodzi

Dziewczyny napiszcie jakie i do czego robicie sosy.Wrzućcie sprawdzone przepisy:np. - do gołąbków - do ziemniaków - do makaronów - do kasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomidorowy w 2 wersjach: 1. do golabkow: przysmazyc na oliwie cebule i czosnek. dodac puszke pomidorow i pogotowac w celu odparowania wody i zageszczenia. doprawic sola, pieprzem i majerankiem, albo jakims innym ziolkiem wg. upodoban. na koniec dodac troche gestej kwasnej smietany. 2. do makaronu: przysmazyc na oliwie cebule i czosnek. dodac puszke pomidorow i pogotowac w celu odparowania wody i zageszczenia. doprawic sola, pieprzem i bazylia, albo jakims innym ziolkiem wg. upodoban. sos w najprostszej postaci juz jest, a do niego mozna dodac inne elementy, np. tunczyka, oliwki, fasole, pokrojone mieso/parowke/kielbase ... mozliwosci jest nieograniczona ilosc. a jesli chcemy miec sos a la bolognese, to na samym poczatku przesmazyc mielona wolowine (ew. inne mieso lub rozdrobniona surowa kielbase) i doprawic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MParis
Hej. Zaraz podam pyszny przepis na ziemniaczki z sosem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MParis
Myję ziemniaki, w obierkach kroję na kawałeczki i je gotuję. Odlewam wodę jak są jeszcze troszeczke twardsze. Posypuję jakimiś ziołami albo przyprawą grillową, tak delikatnie dla samego zapachu. Wkładam do piekarnika i zapiekam. Do tego robię sos: *jogurt naturalny *2-3 łyżeczki majonezu *czosnek w proszku albo świeży rozdrobniony Mieszam wszystkie składniki i wkładam do lodówki na 30mnin. Wyjmuję i sos jest gotowy ziemniaczki też:) SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pycha :) nawet nie musisz ich gotowac przed podpiekaniem - bez gotowania maja lepszy smak i wiecej witamin :) tez lubie takie rzezkie jogurtowe sosy do ziemniakow, z koperkiem na przeyklad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do mięsa, najlepiej z piersi
z kurczaka sos ziołowo śmietanowy - Przepyszny! Mięso podsmażamy a później dusimy z niewielką ilością wody i przypraw (sól, pieprz, liśc laurowy i ziele), śmietanę 18% mieszamy z łyżką mąki i ziołami prowansalskimi, majerankiem, niewielką ilością suszonego lubczyku, dodajemy do mięsa. Naprawdę pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię dobry sos do spaghetti bolognese. Kupuję mięso mielone, kroję cebulę i daję na olej, czekam aż się zeszkli, w międzyczasie doprawiam mięso mielone, wrzucam je na patelnie z cebulą i rozdrabniam. W międzyczasie wstawiam do gotowania makaron spaghetti. Jak mięso się zrobi to dodaję przecier pomidorowy, czosnek wg uznania i jeszcze trochę przypraw (bazylia, oregano). I uwaga, serek topiony, dodaje super smaku. Trę tez ser zolty który sypię na sam koniec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a pewnie, starty ser na sos pomidorowy to jest to :) dopelnienie perfekcji :) co do 'serkow' topionych, to owszem dodaja magicznego smaku potrawom, ale pamietajmy, ze nie jest to ser, na takiej samej zasadzie, jak margaryna nie jest maslem. skoagulowany olej z mlekim plus przyprawy (nie czytalam jakie). nie, zeby to byla trucizna, tylko tak pisze na wypadek, jakby ktos nie wiedzial, a chcial unikac sztucznych produktow (sama czesto korzystam z tego typu rad, wiec potem sie chetnie tymi informacjami dziele dalej ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gramofon z igłą
A sos do kaszy gryczanej jaki proponujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oooopppeeerrraaaaa
Do kaszy to wielowarzywny albo pieczarkowy,albo pieczeniowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×