Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Amelka_:*

Nauki przed ślubem w kościele

Polecane posty

Mam pytanie, chciałabym zarezerwować sobie kościół na ślub i nie wiem jak jest w sytuacji gdy mieszkam w innym mieście niż kościół w którym wezmę ślub (po prostu się przeprowadziłam). Pójdę do księdza i on mi powie w którym kościele konkretnie mam mieć nauki czy sama mogę sobie wybrać? A d=od księdza bierze się jakiś papier w związku z rozpoczęciem nauk - pytam bo nie chcę wyjść na głupka a naprawdę nie jestem zorientowana w temacie a i nie mam nikogo kto by brał ślub nie dawno. Aha i powiedzcie mi co wy robicie na tych naukach tzn czytałam kiedyś że jedni słuchają co ksiądz ma do powiedzenia i koniec ew. rozmowa z nim a inni mają na "zadanie domowe" do tematu o naturalnym planowaniu rodziny wyliczyć swoje dni płodne nie płodne i zrobić kalenmdzrayk który potwm ksiądz analizuje - bez przesady biore tabletki i nie chce robić takich rzeczy:) Byłabym wdzięczna - sorki za rozpisanie troche tego wyszło:)

nauki przedmałżeńskie możesz robić w jakiej chcesz parafii - dostaniesz tylko potem zaświadczenie ze w nich uczestniczyłaś. Najczęściej jest to kilka spotkań po godzince i jest to najczęściej w formie wykładów. Dodatkowo robi się jeszcze poradnie rodzinna i to już są spotkania po dwie, trzy pary lub indywidualnie i tam właśnie jest najczęściej dialog miedzy nowożeńcami i osobą która to prowadzi i ewentualnie tam się robi ten kalendarzyk - ale nie koniecznie zależy od prowadzącej/ego.

Gość Amelka_:)
O jejku jaka ja jestem nie zorientowana:) A w tej poradni to ile godzin trzeba odbyć?

Gość lopae
wystarczą trzy stosunki przedślubne

oficjalnie cztery spotkania:)ale ja mężem załatwiliśmy to na dwóch spotkaniach po godzince- pani nam po prostu zrobiła na jednym spotkaniu po dwa tematy:)

Gość Andzia z parku
Poradnia to są dwa lub trzy spotkania. Nauki u księdza - to też ze trzy spotkania. A kurs przedmałżeński, to jeśli w szkole średniej go nie zrobiłaś, to idziesz w obojętnie jakiej parafii, w której się w danym momencie odbywają.

Gość madziamadziamadzia
poradnia to 2-3 spotkania ale w odstępie miesiąca każde (!)