Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarina24

Ciałko zgięte w łuk - 3 mies. niemowlę.

Polecane posty

Gość Katarina24

Witam. Moja córka ma 3 miesiące. Kiedy kładę ją na brzuszku, to ciałko układa jej się w łuk - zawsze w jedną stronę, nie jakoś drastycznie, ale wyraźnie widać, że nie jest prosto. Poza tym rozwija się świetnie, tylko to mnie martwi, a może to jest normalne? Kiedy leży na pleckach to najczęściej leży prosto, ale czasem też lekko przegięta w tą samą stronę tworząc lekki łuk. Czy powinnam się martwić? Zastanawiam się, czy może jest to efektem tego, że kiedy nosimy ją z mężem na rękach pionowo, to siłą rzeczy ciało układa się w taki jakby łuk i może dlatego jej tak zostało? Sama już nie wiem.

Gość no też słyszałam
a co na to pediatra?

Gość praktyczna mamuśka
Nie wolno tak małych dzieci nosić pionowo, każdy ortopeda to potwierdzi. Noście poziomo ! Wczesne pionizowanie maleństwa jest szkodliwe dla kręgoslupa i dla dziecka, będzie chcialo siadac za wcześnie. Zrób test, weź dziecko pod paszki i podnieś wysoko w górę, buzią do siebie, tak, żeby ciałko było poziomo. Jak się przechyla w jedną stronę, to świadczy o nieprawidlowym napięciu mięśniowym. Konieczna wizyta u pediatry i neurologa.

Gość Katarina24
Zauważyłam to dopiero wczoraj jak położyłam małą na brzuchu, wcześniej możliwe że tego nie robiła. Do pediatry idę w poniedziałek.

Gość Katarina24
praktyczna mamuśka - nie wiedzialam że nie wolno tak nosić dziecka :( Mam nadzieję że nie zaszkodziłam tym córeczce, zaczęłam się teraz coraz bardziej martwić. Oczywiście poziomo też nosiłam, ale pionowo też i to często, myślałam że jak dziecko bierze się do odbeknęcia w ten sposób, to chyba też można je tak nosić! Teraz mała śpi, to tego testu nie zrobię, ale jak się obudzi to spróbuję. Poza tym świetnie się rozwija, myślę że lepiej niż inne dzieci, a mam porównanie.

Gość tokoferol
Objawy, o których piszesz mogą świadczyć o wzmożonym napięciu mięśniowym niemowlaka. W takich sytuacjach konieczna jest rehabilitacja i specjalne ćwiczenia. Nie jest to nic strasznego ale zaniedbane może prowadzić do upośledzenia ruchowego dziecka. Koniecznie skonsultuj się z pediatrą a nawet z dwoma niezależnymi lekarzami.

Gość Katarina24
W takim razie jesteś wściekła że nikt w szpitalu ani pediatra nie powiedzieli mi jak nie nosić niemowlaka!!! Naprawdę myślałam że jak do odbicia bierze się dziecko pionowo, często też po odbiciu matki tak noszą jakiś czas dziecko, to i można nosić je pionowo :/

Gość Katarina24
jestem wściekła*

Gość kukurykuuuu
Mój syn tak miał od urodzenia (już w brzuchu leżał wygięty w literę C). Nazywa się to asymetrią ułożeniową ciała i konieczne są ćwiczenia, żeby "naprostować" malucha.

Gość praktyczna mamuśka
do odbicia możesz wziąc na chwilę pionowo, ale jak nosisz dłużej to ma byc poziomo wpisz sobie w googla jak prawidłowo nosic niemowlę

Katarina24 prawdopodobnie to wzmożone lub obniżone napięcie i nie ma nic wspólnego z noszeniem. Teoretycznie do około 3mies. dzieci mają prawo być asymetryczne

Gość tokoferol
Nie denerwuj się, bo to i tak teraz nic nie da. Ja swoją córkę też nosiłam pionowo, właściwie od samego początku bo miała mocną szyjkę i trzymała główkę, a asymetrii i wzmożonego napięcia nie miała. Są to defekty nie zależne od sposobu noszenia dziecka, ale rzeczywiście jest tak, że nieprawidłowe noszenie i np. za wczesne sadzanie może te problemy pogłębić. Teraz trzeba jak najszybciej postawić diagnozę i zacząć ćwiczenia.

Gość Katarina24
Hmm, no sama już nie wiem, weszłam w google i znalazłam coś takiego: http://i51.tinypic.com/2dakemr.jpg Jak widać, takie maluśkie dziecko można chyba jednak tak nosić :-O nie wiem, zgłupiałam już.

Gość Katarina24
Dzięki, doczytałam co napisałyście i też uważam, że to nie zależy od sposobu trzymania dziecka, pewnie trochę też, ale myślę że nie w 100% Moja córka mocno i silnie trzyma sztywno głowkę, obraca nią teraz z ciekawością rozglądając się, nie lubiła i nie lubi jak nosi się ją poziomo, płacze, myślę że dlatego że mniej widzi, jak ją spionizuję to od razu cisza i rozglada się z ciekawoscią. Jestem ciekawa co powie w poniedziałek pediatra. Do tej pory oglądała córcię i mówiła że to okaz zdrowia, a ja wczoraj zauważyłam wlaśnie ten łuk.

Gość tokoferol
Katarina, nie denerwuj się:) jeśli to problem fizjologiczny (asymetria itd) to nie jest to Waszą winą. Zamartwiając się ani dziecku ani sobie nie pomożesz. Poczekaj na to co powie pediatra a dla pewności skonsultuj diagnozę z neurologiem. Jeśli to defekt mięśniowy to do pół roku powinno być OK, pod warunkiem, że dziecko będzie rehabilitowane. Jeśli dziecko rozwija się poza tym prawidłowo to naprawdę nie masz się czym martwić.

Gość Katarina24
Tak, poza tym wszystko jest dobrze, tylko ten problem zauważyłam :( Zmartwiłam się, bo naprawdę do wczoraj nic nie widziałam że coś jest nie tak. Doczekam do poniedziałku, oby wszystko się unormowało. Dzięki za porady.