Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natka Nadia 123

J.FRANCUSKI.Jak to się wymawia? Bardzo proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość Natka Nadia 123

Witam, Zapisałam się dzisiaj na internetowy kurs j.francuskiego :) Tak niby dla zabawy na razie, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, może się zacznę uczyć tak na poważnie? Na razie mi się podoba :) Dzisiaj 'miałam' 1 lekcję i nauczyłam się jak to się pisze i co oznacza, niestety nie wiem jak wymawia :( Jakby ktoś, kto zna francuski był tak miły i mi to napisał, byłabym bardzo wdzięczna :) :) :) Salut. Je m'appelle Anne. Et toi? Comment t'appelles-tu? a va. Merci. Et toi? Trs bien, merci. Bonjour monsieur. Bonjour madame, je suis Paul Durant Comment allez-vous?. Trs bien, merci. Comment vous appelez-vous? Quel est votre nom? Tu t'appelles comment? Je suis... Monsieur (Pan) Madame (Pani) Mademoiselle (Panna, kobieta niezamężna) Bonsoir! Au revoir Bonsoir bientt! demain! Comment a va? Salut, a va ? Salut, merci, a va! a va bien! Comme si, comme a. Comment allez-vous?

Gość nkjnjk
co to za kurs w ktorym nie ma wymowy?:O Uwierz mi, spolszczony zapis francuskiej wymowy nic ci nie da. Francuskie zdania trzeba uslyszec, poczytac troche o zasadach wymowy, oswoic sie z nowymi dzwiekami. Poszukaj w internecie kursu dla pcozatkujacych z nagraniami audio. Francuski to jezyk, ktorego trzeba sluchac, a nie uczyc sie na sucho slowek i gramatyki

Gość wieczorem bo teraz nie mam cza
su - masz tam błąd - nie trs tylko tres :)

Gość lilith.......
to jest cholernie proste , to sa podstawy.Jedna uwaga nie "a va" tylko "sa va" to jest taka forma ktora sie czesto uzywa np.: czy wszystko dobrze? i zawsze sie odpowiada wlasnie sa va.Nie wypada narzekac tak jak w Polsce to jest uwazane ze brak kultury

Gość Natka Nadia 123
Ja wiem, że bez wymowy się nie obejdzie, ja wiem. Ale na razie zaczynam od tego>słówka/proste zdania/pisownia. Nie jestem jakaś zielona pod tym względem, kiedyś się rok w liceum uczyłam łaciny, a potem i na studiach, sporo słów, zwrotów zapamiętałam i nie miałam z łaciną większych problemów. Chociaż wiem, że klasyczna łacina a obecny francuski to jak niebo a piekło, prawie 2 różne języki. No, ale z drugiej strony i to i to romańskie. Z czytaniem łaciny płynnie nie mam żadnych problemów. Jakieś podstawy i tej wymowy francuskiego mam, wiem, że wymawia się chyba: bonżur, mersi, mysje, madmłazel, madam, vous- to wu chyba, Saint Tropez - są trope czy jakoś tak, Yves Rocher chyba iw rosze itd.

Gość Natka Nadia 123
Tam nie ma błędów, tylko jak przekopiowywałam zdania z maila to mi tych dziwnych literek tu nie przekopiowało takie np. c jak polskie ą tylko z tym ogonkiem w drugą stronę, albo takie a ze znaczkiem u górze itd. itp.

Gość nkjnjk
sa va lilith, przeczytaj co napisalas i zakop sie pod ziemie najlepiej:D

Gość lilith.......
powinno byc a va ale nie wiem czy tu wchodzi to mimo ze pisze z francuskiej klawiatury

Gość lilith.......
acha no wlasnie, to C z ogonkiem na wchodzi

Gość dziwnie
Salut.Że mapel Ann.E tła? Komąt apel tu? Sa wa. Mersi. E tła? Tre bię mersi. Bonżur mesje. Bonżur madam, że słi Pol Durąt. komąt ale wu? Tre bię mersi. Komąt wuz apel wu? Kek est wotr nom?

Gość Natka Nadia 123
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc :) Ale dalej mam pytania. Jak się wymawia to: Au revoir - ą/o rewię??? Bonsoir - bonsła/bonsuła??? coś tam na A bientot (do zobaczenia wkrótce)- biento? coś tam na A demain (do jutra) - demą? comme si, comme ca - kom si, kom sa? allez- ???

Gość Natka Nadia 123
Au revoir - a może ą/o rewła? - teraz raczej tak myślę

Gość Natka Nadia 123
Do góry :)

Gość o rewła - ok
:)

Gość a jak ni mocie casu baco?
Tobie i tak lepiej wyjdzie seks francuski więc nie przemęczaj się.

Gość Natka Nadia 123
Poczytałam i przepisałam sobie zasady wymowy i myślę, że to będzie tak: Au revoir - O rewłar? Bonsoir -Bonsłar? coś tam na A bientot (do zobaczenia wkrótce)- coś tam biento? coś tam na A demain (do jutra) - coś tam demen? comme si, comme ca - kom si, kom sa allez- ??? Tylko czy dobrze?

Gość twoja maleńka
Salut. Je mapel Anne. Etła? Komą ta pel-tu? A wa mersi et tła Tre bię, mersi. Bążur mesjer Bążur mada , je słi Paul Koma alle-wu? Tre bię mersi. Komą wu apel ? Kel es wotr ną? Tu apel komą? Je słi... Mesjer Mada Madmłazel Orewłar Bąsłar bent damą Komą sa wa? Salut a wa? Salut mersi a wa? a wa bię kom si kom sa komą alle wu?

Gość twoja maleńka
na 100% jest dobrze!!!!

Gość twoja maleńka
Dopatrzyła m się błędu! nie pisze się trs (bardzo) tylko tres!

Gość twoja maleńka
jak chcesz coś wiedzieć to napisz do mnie na keffe

Gość Natka Nadia 123
Jak się czyta to: Qu-est-ce que c'est? - Kes-s(e) ke s'es? C'est - S'es? Ce sont - Se son? stylo- stilo? cahier - kajer? gomme - gomm? taille-crayons - tell - krajon? trousse - truss?? crayons de couleur - krajon de kulur? carte postale- kart postal? cartes postales - kart postal? tak samo jak liczba pojedyncza? livre- liwr? livres- liwr? le- le? la-la? les-le? un-un? une-une? des- de? du-du? de la- de la? des- de? cas- ka? choix- szła? journal - żurnal? journaux- żurno? tableau- tablo? tableaux- tablo? cheveu- szevu? cheveux- szewu? jeu- żu? jeux-żu? bijou-biżu? caillou-kellu? genou- żenu? chou- szu? hibou- ibu? joujou-żużu? pou-pu? Bardzo dziękuję za pomoc :)

Gość Natka Nadia 123
Do góry :)

Gość ghgffg
gfhhh