Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Hej dziewczyny. Byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa i okazało się,że mam nadżerka,ktora musi być wypalona. Na wypalanie idę za 2tygodnie. Moje pytanie jest takie,czy za tą wypalanke płaci się dodatkowo czy to będzie w cenie wizyty?? Zapomnialam zapytać się na wizycie,chodzę prywatnie. I czy to boli? Proszę o odpowiedź mamusie,które miały do czynienia z nadżerką. Dziękuje z góry za wypowiedzi.

Gość ja była w ubiegły piątek
zawsze płaciłam 120 zł tym razem 200zł, nicccc nie czułam chociaż wcześniej naczytałam się wielu bzdur ze boli. miałam wypalanke bo jeszcze nie rodziałm kobiety po porodzie mają zamrażana

Ani wypalanie, ani zamrażanie nie boli. Później, po zabiegu, możesz czuć dyskomfort, ale niekoniecznie. Jeśli chodzi o koszty to nie wiem, bo ja miałam na NFZ.

O rany,takie to kosztowne?? Czy po prostu szlaś prywatnie i to była cena wizyty?? Mnie Pan ginekolog powiedzial,że będzie wypalana nie zamrażana,a jestem po jednym porodzie. Takze nic więcej nie wiem,piszę to,co usłyszałam.

A ja miałam zamrażanie jak jeszcze nie rodziłam:) Sposób usunięcia nadżerki bardziej zależy od sprzętu jaki posiada ginekolog, niż od tego czy kobieta rodziła czy nie.

Gość autorko, a czy
pobrano Ci wymaz do badania cytologicznego? Wg wyniku ocenia sie, czy nadzerke trzeba usunac, czy nie. Nie wszystkie tego rodzaju zmiany to "nadzerki wlasciwe". Wsrod ginekologow nieco...niedouczonych;) pokutuja dawne schematy dzialania. A sa juz dawno nieaktualne...

Tak tak, Pan ginekolog pobrał wymaz do cytologii. Za 2 tyg wynik będzie do odbioru i z nim na wizytę,ale nie wiedziałam,że on ma znaczenie pod względem nadżerki. Dzięki za informacje. Jeszcze może jakaś mama się wypowie czy to kosztowne??

Ja miałam wymrażaną jakieś 4 lata temu. I już wtedy za ten zabieg zapłaciłam 200 zł. I nie rodziłam wtedy jeszcze więc nie prawda, że kobieta, która nie rodziła może mieć tylko wypalaną. Sam zabieg bezbolesny.

Kurde,teraz wyczytałam w necie,że jezeli wynik cytologii będzie nieprawidłowy to konieczna jest jakaś konizacja szyjki macicy. Masakra,teraz będe żyła w stresie. Czy to nie groźny zabieg,czy po tym można mieć normalnie dzieci??

Gość made8
ja mam nadzerke, ale inekolog nie kazl mi nic z nia robic, tylko obserwowac mial ktos podobna sytuacje zastanawiam sie czy to normlne

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Z tą nadżerką to bywa różnie. 10 lat temu usłyszałam że mam nadżerkę do wypalenia. Potem usłyszałam że jest mała, potem że duża, potem mała, potem jakaśginka mi ją jakimś preparatem smarowała, oczywiście każda wizyta 80 zł, a preparat mój. Potem powiedziała że już wygląda cacy. Potem w ciąży słyszałam że mam nadżerkę ale teraz nic z nią nie robimy. Wczoraj byłam na wizycie i państwowy gin nic nie widział. Prywatni czasem widzą.. Piszę tak długo, bo jaj widac, czasem warto żeby jakiś inny lekarz powiedział co widzi. Bo dla lekarzy to czysta kasa, więc różne rzeczy mogą widziec...

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Taże ja bym radziła się skonsultowac z innym lekarzem, pójśc na wizytę i o żadnej nadżerce z początku nie mówic. I zobaczyc czy coś widzi czy nie, a jeśli tak czy to duża zmiana wymagająca wypalania czy nie. Bo na pewno w ramach wizyty gin tego prywatny nie zrobi, tylko pobierze odpowiednią kasę. A niektórzy są pazerni na kase i nawet jak coś niewielkiego widzą to naciągną, bo nikt im nie udowodni że tam nic nie było albo była lekka nadżerka.

Gość autorko, a czy
ja tez mam nadzerke. Plamilam po stosunku i to mnie zaniepokoilo. Lekarz znalazl nadzerke (lekko krwawi, gdy penis w nia uderzy. Po badaniu bylo podobnie). I zaraz pobral wymaz. Powiedzial, ze od jego wyniku zalezy co bedziemy robic dalej. Jesli wynik jest prawidlowy - nie jest to tzw.nadzerka wlasciwa, usuwac nie trzeba, ba nawet to nie jest wskazane. Nie jest to bowiem zlosliwa lub chcaca zezlosliwiec zmiana, a...ektopia (chyba nazwy nie przekrecam..?). Taka sie tylko obserwuje, czyli - za rok kolejne cyto. I nic wiecej. Chyba, ze plamic bede po kazdym stosunku i bedzie to dla mnie dyskomfort. Cytologia moze wskazac drobny stan zapalny, ale wtedy dostajemy leki na to i...nadal nie usuwamy. Dopiero gdy wynik wskazuje na jakies atypwowe zmiany oznacza to, ze mamy do czynienia z nadzerka wlasciwa i te nalezy usunac. Metoda tez jest wazna, ale juz nie pamietam, ktora lepsza, bo moja "nadzerka" nie zmienila cytologii, wiec poki co zabiegu nie bylo ;) moj lekarz pracuje w bardzo dobrym szpitalu klinicznym, jest tam szefem jednego z oddzialow onkologicznych, uznawany za bardzo dobrego specjaliste. Chyba wie co mowi ;)

Jak wynik cytologii będzie zły to wtedy pobiorą wycinek do badania histopatologicznego. Ale nie nakręcaj się. Lekarka raczej nie kierowałaby Cię na wypalanie, jeśli byłoby podejrzenie czegoś poważniejszego. Ja z nadżerką chodziłam 6 lat. Najpierw nawet jej nie tykali, bo malutka. Później coś tam zaczęło się dziać, to porobili badania i wymrozili wreszcie. Teraz już nie mam nic, ani śladu :) Spokojnie, to jest zupełnie nieinwazyjny zabieg. Sama pomyśl, żeby był skomplikowany to nie wykonywali by go w gabinetach, tylko w szpitalu. Masa kobiet przez niego przechodzi, także spokojna głowa:)

Gość autorko, a czy
kruca, spacja sie robi 😠 zeby strona otworzyla sie na artykule o nadzerce, trzeba adres skopiowac do wyszukiwarki i zlikwidowac spacje. Albo odszukac temat wsrod listy, ktora sie wyswietla.

Dziękuje za informacje. Czyli teraz czekanie na to jaki będzie wynik cytologii.. Kurde,chyba przez te 2tyg nie będe mogła spać.. Jakoś sie tym martwie. Na domiar zlego jakaś infekcja się jeszcze przyplątała i dostałam globulki dopochwowe. A co do nadżerki- to ja odczuwałam ból przy stosunku i miałam pobolewanie podbrzusza i z tylu okolicy lędźwiowej. No i upławy brzydkie mam... Ehh,jak nie urok to sraczka.. :P Ale mam nadzieję,ze będzie dobrze.. Jestem dobrej mysli,narazie to mi pozostaje...

Gość mam takie pytanie??????
jak to jest z tą nadżerką. bo podobno ją mam mój poprzedni gin twierdził że jest duża , wynik cytologii zawsze ten najlepszy. usilnie namawiał mnie na drugą ciążę po podobno przy porodzie może zniknąć. z osobistych powodów zmieniłam gina będąc w 5t drugiej ciąży i ten nic nie wspomina o żadnej nadżerce? czyli co zniknęła?

Z nadzerka to dziewczyny uwazajcie bo lekarze lubia naciagac!!! ja ponad pol roku chodzilam ze swiadomoscia ze musze ja wymrozic(600zl w prywatnym gabinecie) a poszlam do innego gina i okazalo sie ze zadnej nadzerki nie ma,nie bylo i nie zanosi sie zeby byla!!!! zmienialm lekarza odrazu!