Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lagaruka

jak jesc tatara

Polecane posty

Gość lagaruka

dziewczyny prosze powiedzcie mi jak sie je tatara? moj facet uwielbia tatara i obiecalam mu, ze zrobie tatara. problem polega na tym, ze ja nigdy tego nie jadalam, wiem jak zrobic bo naogladalam sie filmikow i widzialam przepisy ale nie wiem jak sie je. czy podac chleb? czy podac widelce? co robi sie z tym jajkiem we srodku? czy mam nabierac mieso na widelec i maczac w tym jajku? prosze powiedzcie bo nie chce sie skompromitowac:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
tak wiem jak sie robi, nie wiem jak sie je, wiem o tych wszystkich diodatkach, ogoreczkach, cebuli, kaparach tylko nie wiem jak sie je, co po kolei sie robi, czy chleb smaruje sie maslem, czy naklada sie cebule na chleb, kiedy i jak uzywa sie jajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale co tu za filozofia? Układasz ładnie a potem się robi z tego taką pastę smarowidło. I tym smarujesz suchą kromkę chleba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
dzieki miarka a kiedy jajko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Andzia z parku
Po prostu zrób tego tatara i postaw facetowi na stole. Sama zobaczysz, jak on to je. No chyba nie chcesz mu jeszcze chlebka smarować i karmić??? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko jajka wyszoruj albo
sparz bo nie umyte mogą zagrozić salmonellą(najbardziej ryzykowna część tatara), normalnie ;) mielona wołowina na to żółtko( z całym jajkiem jest gorszy) obok posiekana cebula, korniszon albo kiszony ogórek jakiś grzybek marynowany posiekany i pieczywo do tego (jak kto woli ja nawet zjadam bez) sól pieprz , dużo pieprzu i zajadać ;) podaj noża i widelca starczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
wiem jak sie przyrzadza jejku ile razy mozna to pisac, nie wiem jak sie je a nie z czym sie je

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lllllmnoprt
ja lubię przygryzać bagietką czosnkową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
po prostu mieszasz mieso ze wszytskimi dodatkami i jesz widelcem (mozesz z chlebem z maslem jesli lubisz, mozesz sam), albo mozesz smarowac chleb tym tatarem (oczywiscie juz ze skladnikami wszytskimi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
madz dziekuje Ci bardzo:) w koncu odpowiedz o jaka mi chodzilo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawe to ja robię sobie sama
chyba oczywiste ,że jak tatar to sie wszystko miesza i sie zajada widelcem i pogryza pieczywem , jak można być tak tępym i pytać "jak sie je tatara?" , jak wyląduje na talerzu to coś się z tym robi i chyba oczywiste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
och naprawde, to, ze ktos nie wie jak cos jesc nie znaczy, ze jest tepy, jak Wy madre panie jadlybyscie szewitsu? jest to twarog, obok niego polozony pokrojony orogek, posiekana natka i platy lososia? ja wiem a Wy? albo szaszwe? jakbyscie jadly? plaster szynki parmenskiej obok niej lezy kupka musztardy i patyczki serowe? latwo jest krytykowac a ciezko pomoc. same jestescie tepe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko nie mielowe!!!!!
Do tatara nie może być mięso mielone, musi być SIEKANE! Jest zasadnicza różnica, należy kupić ładny kawałek ślicznej wołowiny i samemu posiekać, trwa to długo i trzeba mieć dobry nóż, ale mięso musi być obowiązkowo siekane. Je się tak jak napisano powyżej, ja dodaję pokrojone drobno korniszonki, ceubulkę, żółtko jaja przepiórczego, musztardę, pieprz, ewentualnie sos sojowy lub sól jak niesłone. Mieszam wszystko i jem widelcem zgryzając chlebem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
dziekuje bardzo za odpowiedz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość logistka
sztućcami i ustami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zawsze robię tatara w taki sposób jak w tym przepisie: ugotujmycos.pl/tatar-wedlug-magdy-gessler/ i zawsze wychodzi pyszny! Jak zrobisz tak to na pewno się nie skompromitujesz przed facetem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tatarożerca
Za czasów głębokiej komuny, gdy trudno było zdobyć dobre, wartościowe i świeże produkty mnie pewna egzaltowana dama z wyższych sfer na weselu poinformowała, że tatara to się widelcem nakłada na rąbek chleba i odgryza tą część z mięskiem.... no ale cóż, każdy krawiec tak kraje jak mu miary staje- u mnie w rodzinie nie było nic na pokaz i jak był tatar, to się normalnie z nim kromeczkę robiło i zjadało a nie przez godzinę udawało, że jest się kimś z wyższych sfer. Tatar to nie kawior i z pewnością dzisiaj stać każdego z nas, aby sobie pozwolić na taki luksus raz na jakiś czas pod warunkiem,że dostaniemy świeżutką wołowinkę, najlepiej z polędwicy(ligawka), rozdbefu(odpowiednik schabowego) lub z innej partii mięska ale bez ścięgien,włókien i przerostów (najważniejsze aby mięsko było świeżutkie a nie jak dorsz, który tydzień pod gretingiem leżał)- do tego warto dodać trochę oleju i wody mineralnej, żeby dobrze wymasować mięsko i wiadomo: cebulka, ogóreczek kiszony, maggi, pieprz i jak ktoś lubi to grzybki marynowane i kaparki.... Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
...a vódwczka to gdzie ?!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×