Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metryczka

Co mysliscie o inteligentnym budynku i automatyce domowej??

Polecane posty

Gość metryczka

Chciałabym zasięgnąć Waszej opinii na temat inteligentnego budynku i automatyki domowej. Gdyby było Was stać czy chciałybyście mieć np możliwość kontrolowania tego, co robią Wasze dzieci w domu pod nieobecność rodziców? Na przykład w pracy logujecie się na odpowiedni serwer i podglądacie z kamer dzieci i to co się dzieje w domu. . Albo możecie zdalnie, z miejsca pracy czy po prostu gdzieś w terenie włączyć laptopa i sterować brama garażową, roletami czy piecem. Jeszcze jeden przykład - automatyczne włączanie i wyłączanie świateł w domu, w pomieszczeniach na zasadzie czujek ruchu...itd

Gość wredna menda
Bez przesady z tą automatyką. Jak się spieprzy to kicha. Nic nie otworzysz, albo nie zamkniesz. A jak prądu zabraknie???

Gość metryczka
jeżeli spieprzy się serwer to automatycznie urządzenia przełączają się na sterowanie ręczne a jeżeli zabraknie prądu to wmontowane jest zasilanie awaryjne, które działa od 24/48 godzin.

Gość metryczka
a takie funkcje : pomysł umieszczenia czipu w np: komórce i kontrolowanie czy dziecko napewno jest w domu a nie łazi po mieście bez opieki. monitoring np. podwórka, czy nikt się nie kręci...

Gość tyle tylko
mam parę takich " bajerów " np . możliwość włączenia pompy ciepła poprzez komórkę czy zapalanie sie świateł w domu o określonych godzinach ale szczerze mówiąc chyba nigdy jeszcze z tego nie korzystaliśmy :) Z rzeczy najbardziej przydatnych moim zdaniem to sprzężenie bramy garażowej z bramą - przydatne szczególnie w czsie deszczu . Jednak umieszczanie kamer w domu napeawa mnie sama jakimś niepokojem :D

Gość metryczka
a mogę zapytać dlaczego z tego nie korzystacie ?

Gość tyle tylko
a na " monitoring podwórka " najlepszy jest pies :) a nawet dwa :) i czujny i pogłaskać jest kogo :)

Gość tyle tylko
nigdy nie bylo takiej potrzeby . Jest nas w domu 4 , wszyscy prawie dorośli , zawsze ktoś jest . A nawet jak wyjeżdżamy to najwieksze zaufanie mam jednak do sąsiadów :)

Gość metryczka
są różne mozliwości , tylko pytanie czy uważacie je za funkcjonalne. np .samoczynne obniżanie ogrzewania w nocy wyłączenie wszystkich lamp za pomocą jednego przycisku kiedy idziemy spac albo wychodzimy z domu

nikt o zdrowych zmyslach nie zostawia dziecka pod opieka oka kamery, gdybym byl dzieckiem nie chcialbym miec takich rodzicow ktorzy traktuja mnie jak obiekt doswiadczalny typu Truman Show

Gość tyle tylko
n ajbardziej przydatne wydaje mi sie zdalne sterowanie roletami , szczególnie od strony południowej . Jeśli temp . przekroczyłaby jakaś wartość - rolety by sie opuszczały nie powalajać sie nagrzać pomieszczeniom .

Gość tyle tylko
samoczynne zmiejszenie ogrzewania bądz wyłączanie niektórych pomieszczeń z ogrzewania to nie jest żadna inteligencja domowa :) Teraz ma to każdy zintegrowany system - zródło ciepła - kaloryfery , bąż ogrzewanie podłogowe .

Gość Tiaaaa-aaa
Technika jest po to by z niej korzystac......umiejetnie!