Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z,kvfb\alfd

Szukam przepisu na pizze....

Polecane posty

Gość z,kvfb\alfd

szukam przepisu na ciasto tyle tegoo jest, wyprobowalam juz cos ale wychodzi beznadziejne, czy ktos moze ma przepis na cienkie ciasto np ristorante bo szlak mnie trafia, albo grube rosnie ale spalone prawie tzn twarde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niestety w wiekszosci domowych piekarnikow pizza nie wyjdzie jak z pizzeri - nie da sie osiagnac tak wysokich temperatur - jesli chcesz cinkie ciasto to uzyj drozdzy w proszku - po ugniecieniu ciasto wstaw na chwile do zamrazalnika - wtedy etz nie urosnie - piec sie powinno na rozgrzanym blacie kamiennym (sa takie chyba marmurowe), albo na kratce albo na specjalnych blachach do pizzy - z otrowami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a masz jakis przepis moze
ile i jakie skladniki sa potrzebne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tu masz fajny przepis
ja go zawsze uzywam i pizza wychodzi super http://gotowanie.onet.pl/26711,0,1,super-cienkie-ciasto-na-pizze,ksiazka_przepis.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tu masz fajny przepis
aha i cisto wychodzi takie na cala blache od piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jest nadzieja
Znam kilka, ale jeden jest genialny :) Do szklanki letnia woda, do wody drożdże (daję ok 1/3 kostki). Zamieszaj do rozpuszczenia, zostaw na 10-15 min. Do miski wsyp mąkę /super i dietetycznie wychodzi też pizza z mąki razowej/. Tej mąki to ok 2 szklanki,/ jak będzie za mało do sobie dosyp./ Do mąki zawartość szklanki i 2 łyżki oliwy. Szczypta soli. Zagnieć. Rozgrzej piekarnik, ciasto CIENIUTKO rozłóż na blachę posmarowaną oliwą. Póki piekarnik się nagrzewa ciasto niech rośnie. Potem sos pomidorowy-dobry jest taki: pomidory z puszki zmiksowane z oregano, bazylia i czosnkiem. Następnie to co lubisz. piecze się szybko, po ok 15 minutach jest gotowa i pyszna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam przepis na pizzę znaleziony na czyimś blogu przeklejam cały wraz z opisem, mam nadzieję że ktoś skorzysta bo pizza rzeczywiście wychodzi wyśmienita :) Składniki na ciasto: opakowanie suchych drożdży 7 g (użyłam tych dr Oetkera) 0,6 szklanki wody (ciepłej) łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju 1) Z drożdży, połowy ilości wody, łyżeczki mąki oraz cukru robimy rozczyn, czyli mieszamy składniki w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie drożdże muszą się spienić, urosnąć. 2) Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, wrzucamy sól, olej, pozostałą wodę oraz gotowy rozczyn. Mieszamy wszystko łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei dosypujemy ostrożnie mąkę, jednak nie wolno dać jej za dużo! Ciasto musi być sprężyste i mięciutkie. Należy je ugniatać dłońmi przez 10 minut (nie krócej). 3) Gotowe ciasto formujemy w kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 h. Sos: Do wykonania sosu używam świeżych pomidorów (około 7). Kroję je w ćwiartki i smażę na odrobinie oliwy z oliwek z solą, pieprzem, łyżeczką cukru i oregano. Kiedy wyraźnie zmiękną, zaczną się rozpływać przecieram je przez sito (używam takiego o grubszych oczkach, zależy mi na tym aby oddzielić skórkę). Można także użyć koncentratu pomidorowego. Na 2 łyżki koncentratu wlewam 8 łyżek wody, dodaję sól, łyżeczkę cukru, pieprz oraz łyżeczkę oregano. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu bałkańskiego mieszam z płaską łyżeczką cukru, szczyptą soli i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Odstawiam na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką i wałkuję na placek o grubości około 0,5 cm. Układam je w teflonowej foremce lub w metalowej blaszce do ciast (boki zawijam do środka) i odstawiam jeszcze na 15 minut. W tym czasie piekarnik należy nagrzać do najwyższej temperatury 250 stopni. Placek smaruję sosem, układam kawałki mozarelli oraz dowolne dodatki np czarne oliwki, szynkę lub salami. Ciasto pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu na swojej pizzy lubię poukładać pokrojone pomidorki koktajlowe. Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×