Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JellyBelly

Dla teskniacych za POLSKIM JEDZENIEM !

Polecane posty

pyszny polski chrupiacy chleb pasztet oscypki zurek tarog kielbaski piwo laysy sledziki ogorki kiszone bigos pierogi i na wiele wiele innych mam smaka, a nie mam do nich dostepu :-(

Gość szzz
ja je mam na codzien...ale gdzie ty jestes ze piwa i laysów nie ma?

Gość jak dla mnie to....
sie przerpowadz do londynu i bedziesz tam wsyzstko miec.a lasy to nawet w asdzie i tesco mozna kupic; ogorki ,twarog, sledzie,itp. tez

Gość to wszystko mozna kupic
moze poza twarogiem i oscypkami w tutejszych supermarketach, pyszny chrupiacy chleb w asdzie,m&S,Co-op. Bigos i pierogi - mozna samemu latwo przyrzadzic a od biedy kupic w tesco gnocchi-czyli kopytka i do nich pieczone zeberka (kupione iu rzeznika) z miodem i czerwona kapusta z lidla - pycha :)

pyszny pasztet jest w Co-op i aldim, w tesco tez tego zatrzesienie, kielbaski mozna kupic w lidlu,tesco,aldim, w tesco na garmazerce jest poledwica sopocka na wage... I dodam ze mieszkam na odludziu gdzie najblizszy polski sklep jest jakies 50 mil stad :) Wszystko mozna kupic a chleb jest o wiele smaczniejszy od tego z polskiego sklepu, tylko ze nie mowie o tostowym a zytnim specjalnym.

Gość moze autorka nie jest z uk
:O nie wszedzie jest tyle polskich skLepow co w uk, chociaz w kazdym kraju jest pelno Polakow :D

ale ja w ogole nie mam tutaj polskiego sklepu - potrawy przyrzadzam z miejscowych produktow :P

Gość nie wszystko da sie
przyrzadzic z miejscowych produktow. W UK np: nie ma bialego sera, takiego jak nasz polski. Mozna go kupic jedynie w polskim sklepie. Aby zrobic zur tez potrzebny jest zakwas a do tego odpowiednie ciemne pieczywo - polskie. Itd....

twarogu, owszem, nie kupisz,ale zur - maka zytnia razowa tutaj jest i z niej mozna upiec wspanialy "czarny" zytni chleb - nawet ten z polskiej Almy na wage sie przy nim chowa :) Maka zytnia, kromka takiego razowego chleba, czosnek i...zakwas na zur gotowy :P

ale rowniez nie wiemy gdzie mieszka autorka, byc moze w innym kraju niz UK. Co do Laysow to ja tutaj uwielbiam czipsy Kettle, drozsze nieco ale jakie pyszne, dla oszczednych polecam Walkers :) Sledziki w aldim i lidlu - czy to rolmopsy czy to w sosie jogurtowym, mniam :P Polskie pierogi widzialam ostatnio w Lidlu po 99p za paczke 500g, mozna tez samemu dojsc do wprawy w lepieniu pierogow. barszcz czerwony-zakwas robie sama i 3 sloje mam na caly rok, na wigilie z uszkami czy krokietami z grzybami i kapusta wlasnej roboty jak znalazl. Grzby tez sa w m&s czy tesco i zdecydowanie lepszej jakosci niz polskie.

gdybysm mieszkala na wyspach to przynajmniej nie tesknilabys za polskim jedzeniem :) moj polski sklep oddalony jest od mojego domu o 15 mil, wchodze na internet, wybieram produkty i za kilka godzin mam je dostarczone wszystkie do domu. dzisiaj bede robila smazony ser z kminkiem z twarogu :)

Gość a gdzie mieszkasz
ze "dzieki Bogu nie na wyspach" :D:D:D:D:D

Gość chwilowa emigracja..
Ja mieszkam w Holandii i najbardzij mi brakuje polskich wedlin (zwlaszcza jakies dobrej kielbaski), chleba, twarogu i prince polo ;) tutaj sklepy polskie sa mega gowniane, wiec nawet do nich nie chodze. bylam raz , kupilam pierogi i wszystkie wyladowaly w smietniku..

Gość Wszystko mozna
Sobie zrobić :) ser, kiszone ogórki, zur itp Ja nawet chleb sobie pieke i kiełbasę robię .

Gość no coz, mozna fakt
ale mnie by sie nie chcialo. Szkoda mi na to czasu i mojego zycia. Wole kupic.

Gość chwilowa emigracja...
a gdzie kupujesz twarog w NL? ale w sumie nie chce mi sie jechac specjalnie gdzie po ser. bezsensu... a pierogi tez robie sama, ale za czesto nie chce mi sie robic. wolalabym kupic jakies dobre. poza tym codziennie jetem poza domem min. 10godz, wiec nie mam zamiaru stac ciagle przy garach.

Gość aderkbn
oscypki.... mniam

Gość Alice Prin
twaróg można sobie wyprodukować w domu ;) łatwo i szybko, w necie jest pełno przepisów :)

Gość Ninkajj
Jeśli chodzi o restauracje Bydgoszcz ma wiele do zaoferowania. Mieszkam tu i często chodzę do http://www.karczmamlynska.com.pl/ jedzenie jest pyszne, polskie i takie jak u mamy. Ja już mamy nie mam i chodzę tam, aby dobrze zjeść bo sama nie umiem gotować. Coś wspaniałego.

Gość gość
mniam mniam, w uk nie maja takich przysmakow