Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alkohol w ciąży

alkohol

Polecane posty

to są zastrzyki, ale tylko hematolog je zleca powodują szybkie wzrastanie rbc czyli czerwonych krwinek, ale warto też zrobić oznaczenie retikulocytów we krwi, czy rzeczywiscie jest ta produkcja u Ciebie słaba sa sposoby,a wino, watpię, to tylko sztuczne farby w nim faktycznie kiedyś oglądałąm program o winach, to ktoś tam wyzej ma rację z tym tanim winem he he

Gość cyki cyki
Kobieta nie może mieć w ciązy TOKSYCZNYCH zachcianek w postaci lodów z ajerkoniakiem, Krami, czy ryby. Nie i już, bo zatruje dziecko - na bank. :O :O :O

Gość mi lekarz zalecił
podnieść cisnienie bo miałam niskie 70/40 (srednia) zdarzały mi sie omdlenia, bylam slaba a kawa? jaka kawa gdy sie ma podawane zelazo dozylnie ! kawa i herbata blokuje przyswajanie zelaza

z tą zachcianką też można walczyć, ja przez 2 miesiące pierwsze miaąłm straszliwą ochotę na piwo, myślałąm, że wyrwę komuś i się nażłopię, ale jakoś mój nałóg z tym przegrał hi hi

mi lekarz zalecił a czy oznaczałaś ferrytynę we krwi, jak wygląda to u Ciebie? czy tylko zwykął morfologia a poziom żelaza?

nie wolno ryb w ciązy ? pierwsz słysze jadła mnóstwo ryb i jakos dziecko mam zdrowe i rozwinięte

Gość mi lekarz zalecił
nie wiem jak z tanim winem. ja pilam takie z polskich winnic kolo zielonej gory bylo to tzw wino młode

Gość cyki cyki
No właśnie o tych wędzonych czytałam ostatnio na kafe. Po czym ze smakiem zjadłam makrelę i łososia.

Gość mi lekarz zalecił
powiedz mi jak ferrytyna jest oznaczona (jakis skrót) na tej kartce z wynikami?

Gość Gabi.s
powiedz swojemu lekarzowi, zeby Ci na recepcie napisał, ze Ci zaleca wino do picia w ciązy. Jak urodzisz uszkodzone dziecko to bedziesz miała winnego. Chciałam Wam powiedziec ze byłam na szkoleniu dotyczacym Fas bo mam taki zawód, i tam mówili ze nie ma bezpiecznej dawki alkoholou. jednemu nie zaszkodzi litr a drugiemu zaszkodzi lampka wina. Uszkodzenia są tez rózne, zależą od fazy rozwoju płodu, na poczatku idą organy które się tworzą, oczy, słuch serce, nie wspomnę o całej ciazy gdzie rozwija sie układ nerwowy. Prezd porodem uszkadza się bardzo hipokamp-pamięć. Inne to : podwojne organy-nerki, dwa odbyty, zwiększona ilosc wirów na głowie. Dzieci maja czesto wady serca własnie po alkoholu. i rozszczepy też wiec zastanówcie się, bo licho nie spi.

no nie ma skrótu, normalnie sie ją pisze chyba jednak nie oznaczałaś, a żelazo masz zrobione? a jaki wynik hgb i rbc w morfologii masz?

Gość dr. Halina Lejzi - Arbajt
Potem pijaczki rodzą koślawe dzieci albo głupie z mordami brzydkimi!

Gość pijaczki
o Gabi.s wreszcie ktoś normalny napisał, bo wam babole to trzeba tysiące dowodów, a chlejcie sobie do woli, tylko potem nie wypłakujcie się na kafe, że dziecko ma wadę serca, nerek, czy rozszczep, bo przeciez tak dbałyście o siebie w ciąży, nawet lampkę wina wypiłam, żeby ciśnienie i krew poprawić a tu zonk - bez wyjścia

Gość cyki cyki
Nie trzeba tysiąca dowodów i nikt tutaj nie chleje :D Ale skoro masz aż tak silną potrzebę krytyki, to proszę bardzo :) A co w sytuacji, kiedy kobieta nie wie, że jest w ciązy i pije? I rodzi absolutnie zdrowe dziecko, które rozwija się normalnie? Też niedobrze?

Gość pijaczki
zależy do kiedy nie wie w 1wszych 3 tygodniach, nie ma jeszcze nawet zarodka, więc tu nie zaszkodzi, ale później jak się maluszek pojawi to tak

Gość cyki cyki
Są takie, co nie wiedzą bardzo długo. No więc jak wytłumaczyć te idealnie zdrowe dzieci po ciązy z alkoholem (jeszcze raz zaznaczam, że nie mam na myśli patologii)?

Gość pijaczki
w dzisiejszych czasach rzadko, która nie wie, że jest w ciąży najczęściej już wie w 3 tygodniu ja mam kuzynkę, która popjała coś tam w ciąży, niby delikatnie, tylko już jakieś 17 lat temu, dziecko - porazenie mózgowe, a 2 dziecko podejrzenie wodogłowia - syn - i nie jest badany teraz, ale normalny do końca to on nie jest

Gość mi lekarz zalecił
zelazo to róznie było 7cos tam na poczatku, pózniej 8,3 g/dl teraz jest 9,4g/dl i juz podobno nie bedzie lepiej rbc - 3.1 hgb- 8.7 to sa ostatnie wyniki już poprawione lekko...

że tak sie wtrącę koleżanka będąc w ciąży wypiła czasem piwko, córkę ma w wieku 12 lat, a do 10 roku życia problemy z sercem, szpitale, niby nic takiego poważnego, zeby zagrażało zyciu, ale ile ona łez wypłakała, dlatego ja wołałam na zimne dmuchać i nigdy mi się nie podobało, ze wypiła małe piwko, bo miała taką zachciankę,a wypiła moż w ciągu całej ciąży ze 3 te piwka takze nie wiem, ale ja uważam, że ani grama

wyniki masz straszne, ale bywają i gorsze tego nie można tak zostawić mój syn miał hgb 8.2 rbc 3.3 i dostał 3 zastrzyki erytropoetyny wzrost krwinek rewelacyjny po tym w ciągu tygodnia do 9.8 hgb, a za 2 tygodnie miał już 13.1, ale my trafiliśmy od razu do szpitala na hematologię z innych jeszcze powodó i miał takie leczenie, myślę, że super, bo ponizej 8.0 to już transfuzja

Gość cyki cyki
Rzadko która nie wie, że jest w ciąży tak długo ;) Nie będę się tutaj podpierać pewnym programem o "niewiadomych ciążach", bo to w sumie żaden dowód. Sama mam w otoczeniu koleżanki, które nie wiedzialy o ciąży bite 2 miesiące i piwko, a i owszem: było. Także moje pytanie nadal pozostaje otwarte...

Gość Gabi.s
na okres zarodkowy rzadkow pływa alkohol, pisałam jak kształtuje sie cun i organy

Gość Michałłł
Nie rozumiem po jaką cholerę w ciążę zachodzicie jak chcecie pić? Każda nawet najmniejsza dawka szkodzi dziecku! Jestem ciekaw gdzie są jeszcze w Polsce lekarze zalecający alkohol w ciąży?! Lekarze już go absolutnie odradzaja. Chyba że na jakichś zadupiach! Żałosne są te głupie usprawiedliwiania się że trochę mi nie zaszkodzi. Na przyrost krwinek jest równie dobra czekolada, najlepiej gorzka ale nie, bo po co lepiej winiacza. Żałosne:(

tak, mi też lekarz alkohol odradził przy słabszej morfologii, dostałam żelazo i tyle

Gość Gabi.s
zapomniałam dodac, ze oprócz wad fizycznych są tez uszkodzenia mikro, np. wasze dziecko moze byc nadpobudliwe, miec problemy z pamiecią, mysleć doslownie, rzekomo miec ADHD :) chociaz mówi sie, ze pseudo adhd to właśnie FAS.

Gość Gabi.s
zapomniałam dodac, ze oprócz wad fizycznych są tez uszkodzenia mikro, np. wasze dziecko moze byc nadpobudliwe, miec problemy z pamiecią, mysleć doslownie, rzekomo miec ADHD :) chociaz mówi sie, ze pseudo adhd to właśnie FAS.

Gość pijaczki
no właśnie, to pijcie dalej lampki winka na usprawiedliwienie się powodzenia tylko szkoda dzieci