Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

linka555

fotelik samochodowy tyłem? przodem?

Polecane posty

Większość fotelików do 13 kg jest montowanych tylko tyłem do jazdy przez co jedyną opcją jest umieszczenie go z tyłu na tylnej kanapie w samochodzie. Czy szukałyście/kupowałyście te z możliwością montażu do przodu w kierunku jazdy? Czy warto (bo są droższe i jest ich mało). Doradźcie prosze.

Gość foootelik
do 10 kg nie wolno dzieci wkladac do fotelika przodem do kierunku jazdy!!! nie wolno tez tam gdzie jest poduszka powietrzna! albo trzeba wylaczyc poduszke, jezeli masz nowsze auto albo na tylnej kanapie auta

Gość foootelik
to ze fotelik jest dla większej wagi znaczy, ze ponad 10 kg dziecko mozesz posadzic przodem do kierunku jazdy

Gość Nie wiem po ile jest w
Nie ma takich, bo to niebezpieczne. Nawet te 0-18 kg muszą być do 13 kg montowane tyłem do kierunku jazdy i dopiero od 13 kg do 18 kg przodem. Nie wolno inaczej. Nie kombinuj. Jak ci aż tak przeszkadza montowanie tyłem, to kup specjalną gondolę do samochodu i montuj bokiem do kierunku jazdy.

Gość foootelik
13 kg zalezy kiedy bo moja corka ma 2,5 roku i wazy 13 kg

Tak nakazuje instrukcja, ale wiadomo że dzieci są różne i człowiek nie patrzy tak co do grama na wagę. Ja przesadziłam dziecko przodem do kierunku jazdy jak mu już się nogi nie mieściły leżąc tyłem do kierunku jazdy i obijały o oparcie. Ale wtedy z pewnością miało już te 13 kg wypracowane.

Gość foootelik
autorko jezeli moge ci doradzic to kup fotelik od 0 do 18 kg z wkladka dla noworodka. mozna tylem a pozniej przodem do kierunku jazdy. ja mialam bebe confort, ale byl dosc drogi. http://allegro.pl/bebe-confort-iseos-neo-plus-0-18kg-kolory-24h-i1775235304.html znajomi maja fisher price i sa zadowoleni i cena normalna ok 250 zl. wazne zeby byla wkladka dla noworodka i mozliwosc regulacji oparcia jak najbardziej na lezaco. a z tego co wiem ten wlasnie tak ma: http://allegro.pl/fotelik-fisher-price-0-18-kg-oryginal-nowe-kolory-i1775821395.html

Ja właśnie też mam taki do 18 kg ale je z kolei odradzam, bo bardzo źle wypadają w testach bezpieczeństwa (żaden nie dostał wyższej oceny niż dostateczny). Niestety dowiedziałam się o testach po fakcie. Na szczęście nigdy nie byliśmy zmuszeni testować jego wytrzymałości na drodze (i chwała Bogu), ale ma też inne drobne wady - np. to, że jest głęboko wykrojony i mimo wkładki redukcyjnej wymusza nienaturalną lekko siedzącą pozycję u noworodka i drobnego niemowlaka, a te małe nosidełka są bardziej w kształcie łuku niż siedziska. Kolejnym razem kupię 0-13 kg i później większy, a nie 2w1. Te do 13 kg akurat niemal wszystkie są oceniane dobrze i bardzo dobrze (szczególnie te na pasach, a nie z bazami).

Co prawda miałam też 0-13 kg z zestawu z wózkiem 3w1, ale nie wydawał mi się bezpieczny bo nie miał wysokich boków w okolicach głowy i bałam się, że coś by się mogło stać gdyby nas ktoś przytarł. Także małego się pozbyłam (pożyczyłam rodzinie) i jeździmy od początku z tym dużym bo był głębszy i lepiej zabudowany.

Gość ja mam ten
fotelik http://www.espiro.pl/pr,foteliki,optima,20 jest rewelacyjny i mozna go montować tyłem do kierunku jazdy nawet do tych 25 kg, z tym że nogi dziecka są podkurczone, ale tak jest najbezpieczniej przewozić dziecko.

Dziękuję Wam bardzo za sugestie i rady, bo siedzę od kilku dni w necie i przegladam te foteliki - już mi się wszystko miesza. Jeszcze raz dzięki - rozjaśniłyście mi trochę w głowie. :)

dziecko mozna sadzac przodem od ponad 10 kg wagi albo po roku . To drugie kryterium to akurat w USA nie jestem pewna czy tak samo jest w PL. Aczkolwiek najlepiej jest wozic dziecko tylem do kierunku jazdy (tak jest najbezpieczniej). Dlatego tez w niektorych stanach zmienili prawo ze dziecko MUSI jezdzic tylem do ukonczenia 2 roku zycia. Wiem, wiem niewygodnie jest ale autorko poki dziecko nie marudzi jakos bardzo to moze kup fotelik 9-18 kg i zamontuj tylem . Ja tak zrobilam kupilam maxi cosi priori i uzywalam do ok 15 miesiaca zycia tylem do kierunku jazy. mOJEJ Kolezanki corka jezdzila tak do 19 miesiaca.

Gość w.zasadzie.niegroźna
"montowanych tylko tyłem do jazdy przez co jedyną opcją jest umieszczenie go z tyłu" nieprawda. fotelik tyłem do jazdy można równie dobrze umieścić z przodu. To jest tylko kwestia tego, czy masz poduszkę powietrzną.