Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość INFORMACJE od MAr

do podróżników- co załapałam z Afryki? MALARIE???? SZOK

Polecane posty

Gość INFORMACJE od MAr

mam znajomą co wróciła z afryki kreciła tam teledyks.. szczepili ja tylko na febre...okazało sie wczoraj ze po powrocie ma: omamy dreszcze goroczke do 40 stopni potem do 35...ale ma wysokie białko....??? Ma złe wniki krwi. bedzie 3 dni na obserwacji w krakowie.. bo do konca nie wiedza czy to na pewno malaria. to malaria???I czy polski komar moze to przeniesc na inna osobe?? w koncu krew to krew...chyba ze to jakas czerwonka afrykanska;/ ostrzegam ludzi z mojego osiedla...bo jeszcze bedzie centrum epidemii;/ a PIES? pies moze miec malarie? Bo mam sie opiekowac jej psem;/

Gość INFORMACJE od MAr
kamerzyscie nic nie jest, a tez był z nią...ale wychodzi do 3 miesiecy.... wiec nie mozna mowic jeszcze nic. Czy normlany komar moze to przeniesc? Albo czy te komary przywiezli w samolocie od tych afrykanów;/? Co sie je przeciw malarii? I czy lekarz wypisze to za darmo?

Gość INFORMACJE od MAr
bolał ją brzuch.;/ i to wysokie białko.. to lekarzy zastanawia..i nie do konca przypisuja to malarii.. a jak to dur brzuszny? jakas czerwonka afrykanska?

Gość v cdddd
malarie przenosi sie w płynach typu śluz albo sperma wiec jak nie bylo seksu to nie złapiesz nic

Gość I od komarówwwwwwwwwww
a jak jakis komar polski ją urgyzł a potem psa, kota? to taie zwierze jest zarazone?

Gość uuyugg
nie moze sie nikt od niej zarazic, jesli to malaria, mozesz byc spokojna. Zarazic sie malaria mozna tylko poprzez ugryzienie komara, ktory nosi w sobie pierwotniaka powodujacego malarię w okreslonym stadium rozwojowym. Nie potrafię Ci powiedzieć, czy gdyby w PL ugryzł Twoją koleżankę komar i potem ten komar ugryzłby Ciebie, to czy doszłoby do zakażenia? Myślę że nie. W Europie nigdy nie zanotowano przypadku zachorowania na malarię osoby, która nie była w rejonach tropikalnych.