Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vi-

Odstawienie od piersi - problem

Polecane posty

Gość vi-

moja córka skończyła już 7 miesięcy i coraz częśćiej myślę, żeby juz ją odstawić. Głównie dlatego, że nadal budzi się kilka razy w nocy na karmienie a znajome mi mówią, że póki będę karmić to ona się będzie budzić :( Wróciłam juz do pracy i chciałabym się trochę wyspać, nie ciągle jak zombie :) moj problem: córka ma skazę i kaszki robię jej na bebilonie pepti, ale samego tego mleka pić nie chciała. Więc dostawała pierś. Teraz chciałabym ją odstawić, ale nie wiem czy jest sens teraz ją jeszcze uczyć smoczka? Cyz lepiej się wstrzymać jeszcze miesiac- dwa i nauczyć pić z kubeczka. Albo czy te 2 kaszki dziennnie na pepti wystarczą za melczne posiłki? No i co robić w nocy jak się obudzi jednak na pierś?

Gość vi-
może jednak ktoś pomoże?

Gość fdwrefewr
ma pic mleko i tyle, nie ma ze "nie chciala" jak na kazde marudzenie nad butla bedziesz podawala cyca to nigdy nie odstawisz

Absolutnie nie ucz z butli, podawaj kaszki łyżeczką, albo kubek niekapek. Jak odstawisz też może budzić się w nocy wiec jeśli to jest jedyny problem to nie odstawiaj

Gość vi-
fdwrefewr czyli co? jak zaciska dziąsła to do ucha mam jej wlać??

Gość vi-
podaje kaszki łyżeczką ale to tylko 2 posiłki dziennie. A powinny być chyba 4 mleczne.... z niekapka jeszcze nie czai jak pić - albo kupiłam jakiś lewy, bo mnie się też coś nie udaje z niego ciągnąć :) wodę pije z takiej butelki z dzióbkiem. tak, budzenie nocne to jedyny problem ale bardzo wazny - poprostu chciałabym zacząć funkcjonować jak człowiek a widzę, że przez to spanie po 2-3 godziny mam kłopoty z koncentracją w pracy...

moja tez ma skazę białkową, na piersi była prawie 2 lata. Ja na siłę odzwyczaiłam ją od piersi po roku tzn dawałam wodę zamiast piersi kilka nocy popłakała ale się przyzwyczaiła. Oczywiście kolacja była normalna kaszka lub kanapka i pierś na sen. Po odstawieniu od piersi podaję mleko sojowe w płynie (z biedronki) polecił mi je pediatra od wszytskich tych mieszanek dla alergików nie chciała pić. Wcześniej do kaszek dodawałam Isomil ale pic tego nie chciała. Jest ciężko bo trzeba czytać skład wszytskich produktów ale dajemy radę :) choć z każdym miesiącem wątpię coraz bardziej czy alergia minie :) co do picia ja po pół roku wprowadziłam miękki niekapek z aventu sprawdził się dobrze, z innych nie chciała pić. Jedyne co mnie w nim denerwowało to że odpowietrzacza leciało picie :)

Gość przyszla mama....
moze to glupie pytanie, ale ja dopiero przed porodem 1 dziecka ;) czy dobrym wyjsciem jest jednoczesne karmienie piersia i butelka (mlekiem z piersi). chcialabym w miare szybko wrocic na pol etatu i chcialabym, zeby dziecko bylo nauczone i z piersi i z butli. czy to dobre rozwiazanie?

Gość vi=
luiza dzięki za ten pomysł z mlekiem sojowym :) to może zaskoczyć z niekapka! dzięki za pomysł :)

Gość vi=
przyszła mamo - ja nie miałam problemów z podawaniem swojego mleka smoczkiem- złapała od pierwszego razu. Gorzej było jak w butelce zaczęłam podawać jej mleko modyfikowane - obraziła się, że ją chcemy oszukać i przestała przyjmować smoczek wogóle ;)

Gość anyaaaaaaaaa
vi, nasze dzieciaki są podobne, choć mój trochę młodszy - ładnie pił z niekapka, dopiero jak dałam w nim mleko to się obraził ;) musiały minąc 2 tygodnie, żeby przestał głowę odwracać - teraz daję mu w nim wodę. Uczenie smoczka podarowałam sobie, może moja mama jak będzie z nim zostawać mu wmusi, ale opiekunkę i męża nie zamierzam prosić żeby się męczyli. Polecam niekapek TT od 4 miesiąca, nie ma żadnych zaworków więc dziecko nie musi ssać, po prostu wolno leci jak przechyli kubek. Kupiłam też niekapek lovi, mały zaczął z niego pić jak mąż usunął nieszczęsny zaworek... wydaje mi się że te zaworki to są dla dzieci, które chcą pić z niekapka jak z butelki, wiadomo, trzeba uważać żeby nic się nie stało, ale młody nieźle sobie radzi - jak mu za dużo poleci to po rpstu wylewa z buzi na siebie :) uważaj na mleko sojowe, mój ma skazę, odstawiłam nabiał i zaczęłam pić mleko sojowe.. skóra się jeszcze pogorszyła. Pediatra mi powiedziała, że dzieci uczulone na krowie mleko też mogą reagować na soję. Jak odstawiłam soję maluszkowi się poprawiło :)