Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annCoooo

GORĄCZKA U NOWORODKA POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Polecane posty

Gość annCoooo

mój noworodek ma 5 tyg i mierzyłam mu temp. i ma 37i7 ale czy to jest tempu noworodka ? bo gdzieś czytałam że odlicza się - 5 co ja mam robić?? wiem jestem wyrodną matką bo pytam się na tym na forum... ale ja naprawdę nie wiem co mam robić ? jechać do lekarza ? proszę o pomoc

Gość 1 i 2 hm
Jeżeli mierzyłaś w pupie i wyszło 37,7 i dziecko ma 37,2 bo odejmujesz 0,5 :) Nic sie nie dzieje... to prawidłowa temperatura... Nawet 37,7 jest ok :)

Gość annCoooo
raczej nie przegrzałam... chociaż nie wiem... bo w domu jest 26 stopni ciepła a on ajest sobie w bodach z krótkim rękawkiem. Ale w nocy jądodatkowo przykrywam cienkim kocem a nawet czasami dwoma ;/ bo ja jestem straszny zmarzluch i śpię pod kołdrą więc może jej wcale nie jest zimno a ja tak przesadzam bo mnie jest zimno

Gość mamamama27
nie panikuj - noworodki nie radzą sobie jeszcze z regulacją temperatury ciała - może mały jest za grubo ubrany? w kazdym razie nic złego sie nie dzieje

Gość annCoooo
mierzyłam temperaturę na czole

Gość annCoooo
i przed chwilą zmierzyłam i jest 37.2

Gość wątek jest z 2009r.
a jaki masz termometr? bo może mało dokładny? A przed mierzeniem temp. dziecko tak przypadkiem nie płakało?

Gość adddelkaasdfghjk
nic sie nie przejmuj wszystko gra , taka podniesiona temperatura to nic złego mamy wkoncu upaly nie panikuj-dzieci do 40 stopni goraczki znoszą super gorzej z dorosłym ,moja córci przy gorace 40 stopni potrafiła dupcia krecic do muzyki ;) miała 1,5 roku:)

Gość adddelkaasdfghjk
Gorączka u noworodka Gorączka u noworodka jest bardzo poważną sprawą. Ale pamiętaj, że 37ŻC na termometrze to jeszcze nic groźnego. Zdrowy malec ma temperaturę 3637ŻC. Powyżej 37C to stan podgorączkowy, a dopiero od 38ŻC zaczyna się gorączka. Pamiętaj jeśli mierzysz temperaturę w pupie lub w uchu (termometrem dousznym), od uzyskanej wielkości musisz odjąć pół stopnia. Dopiero wtedy uzyskasz miarodajny wynik. Jeżeli noworodek ma powyżej 37,5ŻC, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Na pewno będzie chciał zobaczyć dziecko, gdyż gorączka u takiego szkraba może być bardzo niebezpieczna. Prawdopodobnie pediatra każe ją obniżać (gdy przekroczy 3838, 5ŻC ). Dla najmłodszych dzieci najbezpieczniejsze są środki zawierające paracetamol. Jednak lekarz może również zalecić podawanie ibuprofenu, który dodatkowo ma działanie przeciwzapalne. Przede wszystkim jednak pediatra musi ustalić przyczynę choroby i dobrać odpowiednie leczenie. http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,4793.html

Gość adddelkaasdfghjk
mozesz mu dac czopek i jak nie spadnie po tym to wtedy sie martw

Gość annCoooo
też wcześniej czytałam ten artykuł. dzisiaj ma nas odwiedzić położna więc poczekam na nią

Gość jolie fille
nie martw sie,to jest prawidlowa temperatura.. moj maly jak mial 3 dni to mial w pupie 38 stopni wiec sie przestraszylam,zawolalam pielegniarke a ona mowi ze jest wszystko wporzadku.. a pozatym trzeba odjac 0,5.. wiec nie martw sie:))

Gość jolie fille
po za tym u maluchow powyzej 37 to nie jest zaden stan podgoraczkowy tylko u nich to jest noirmalna temperatura.. moj maly ma od urodzenia okolo 37,5 w pupie.. non stop.. i rozwija sie prawdilowo i tylko 2 razy mial goraczke a ma 9 miesiecy :))

Gość teżżżżżżżżżż matka
nie przegrzewaj tylko dziecka!!!!! pewnie spi przykryte kolderka albo kocem? jesli jest ubrane w pajacyka to niczym nie przykrywaj i nie zakladaj bodziakow pod spod. trzeba troche cialko ochlodzic jak ma stan podgoraczkowy.

Gość annCoooo
no tak ja kpisąłam w nocy śpi pod kocykiem i w krótkich bodach i jest okno zamknięte więc mam jej kocykiem nie przykrywać ? no ale mi się wydaje że jej jest zimno bo mi jest... była położna powiedziałam co i jak i jak tak będzie się utrzymywać to kazała jechać do lekarza. Ale ten termometr to jakaś totalna lipa ponieważ jak mierzę po kolei to raz jest 35.5 a za chwilę 37.0 i jak tu wierzyć takiemu ? Zaraz jej zmierzę w pupci

Gość D.Bill
26 stopni w domu? upały macie takie?

Gość gość
Ja zawsze po konsultacji z lekarzem podawałam moim dzieciom ibuprofen(chyba najstarszy lek niesteroidowy przeciwzapalny).Ma on badania przedkliniczne i kliniczne jak np.Milifen który sprawdził się w chorobie u najmlodszego synka gdy miał 3 miesiące.

Gość alfreda23
próbowałaś Ibufenu? Jak dla mnie najlepszy lek do zbijania temperatury u najmłodszych. U nas w domu zawsze pomaga.

Gość gość
Mam termometr na IR BabyTemp od wiosny i ten mogę polecić.

Gość Elizakx
Bardzo mi pomaga przy dwójce małych dzieci pomiar bezdotykowy, o wiele mniej czasu na takie badanie się traci. Termometr od dawna mamy ten sam Baby Temp i działa dobrze. Zmierzy gorączkę, mleko w butli, czy ile stopni jest w pokoju.

Gość tamarta

Pochwalę i podpowiem  Multitemp. Polska marka Sanity dłuższa gwarancja ładny jasny wyświetlacz.

Gość Fbfbfb

Tyle wykrzykników? Zwariowałaś czy co uspokój się kobieto! Przestań histeryzować durna babo

Gość kubaa
Dnia 28.05.2019 o 15:18, Gość tamarta napisał:

Pochwalę i podpowiem  Multitemp. Polska marka Sanity dłuższa gwarancja ładny jasny wyświetlacz.

Myśmy z żoną też zdecydowali się na Multitemp. Termometrów jest teraz mnóstwo i tutaj przekonała nas na pewno polska marka Sanity, a dwa że tych metod wykonania badania jest w tym modelu bardzo dużo.