Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja rada to taka xyz

NOCNICZEK - jak nauczyc

Polecane posty

hej mamusie! kiedy i jak zaczac nauke załatwiania na nocniczek. Co radzicie, czego unikać,co pomaga.Moja ma 13 m-scy i nawet nie usiadzie na nim chwili, odrazu wstaje i biegnie do zabawek,nawet chyba nie skupia sie ze to kibelek. Ale jak robi kupe to idzie pod stół, albo za za krzesełko i się nadyma ( oczywiscie w pieluche),a jak dam jej nocnik to ucieka.Jak sika to też się otrząsa i mówi " sisisisi" . Co robić, może za wcześnie? Poradzcie doświadczone mamusie.

Gość trgwefcsa
13 miesiecy? kazdy psycholog dzieciecy zaleca poczatek nocnikowania najwczesniej w 18 miesiacu wczesniej to nie nauka tylko tresura

chciałam żby ktoś poradził na przyszłośc, anie krytykował. ja jej nie tresuje, bo to moje kochane dziecko anie pies.

Gość trgwefcsa
ja cie nie krytykuje,kobieto ochłon:O

za wczesnie ja zaczełam jak młoda miała 18 mies. w 2 mies opanowała do perfekcji (czyli bez wpadek) ;)

to jak uczyłaś swoje dziecko to co robiłaś

nie wiem czy pytanie do mnie ;) ale odpowiem zdjełam pampersa. był czerwiec, latała w majtasach. co pół godziny sadzałam ja na nocnik. potem rzadziej. kilka razy dziennie sikała na podłoge, ale szybko załapała ;) czyli częste sadzanie (z czasem coraz rzadsze) i pytanie czy chce siusiu ;)

Gość to jeszcze nie to
Witam ! My naszemu smykowi nocnik kupilismy na pierwsze urodziny ...sam sobie wybral w sklepie i od razu na niego usiadl ...gdy wstawal rano pedzilismy na nocnik zrobic siku ,po jakims czasie nauczyl sie w sumie jak zauwazylam ze chce kupke wiec go tez sadzalam i zawsze sie udawalo ...z kupka nie mielismy problemu od 13 miesiaca wolal pokazywal ze chce kupke wiec go sadzalam .ale z sikanie nie bylo tak latwo dopiero po 2 urodzinach zdjelam pampers i kazalam wolac siku ..ale na poczatku posadzalam go co jakis cza szeby zrobil siku nie trwalo 2 tygodnie sam sie nauczyl ...uwazam ze najlepszy wiek to 2 lata na kazdego przyjdzie czas

na naukę sikania za wcześnie....to raczej przyzwyczajanie!!! do nocnika, ja zaczęłam sadzać synka jak miał 8 miesięcy. Za miesiąc kończy 2 latka i jesteśmy już od czerwca bez pampersa w domu, a od 1,5 miesiąca też na dworze a od tygodnia też w nocy. Woła sam nie trzeba go pilnować, no i w nocy też się budzi 1-2 razy na siku. Mój sposób byl taki, że co 30-40 min sadzałam na nocnik, jak coś było to biłam brawo, całowałam. Opowiadałam bajeczki o nocniczku, pozwalałam aby pomagał wylewać siuśki do kibelka, spuszczał wodę.

Gość ,.,.,,,,,,,,,,,...
moje dziecko sadzalam jak mialo 15 miesiecy, jak mialo 18 to juz mowilo, ze chce siku i kupe-i to nie tresura, tylko nauka. ale zreszta, gowno mnie obchodzi, jak inne matki postepuja. a potem tylko slyszalam zewszad zale-moje dziecko ma dwa lata i za nic na nocnik nie chce.

Zaczełam od kupienia pieluchuchomajtek pampersa, potem zdejmowałam majtki i sadzałam na nocnik. Córka miała 21miesiecy. Chciała to usiadła, nie to nie nic na siłe. Po miesiącu zdjęłam pieluszkę z yłka i założyłam normalne majteczki, nocnik do pokoju. Wysadzałam srednio co godzinę, sikała na nocink, zaczęła sama pokazywac ze chce, jak juz zdjęłam pieluchy tak od tamtej pory nie założyła ani razu. 1 wpadka na początku nauki sikania, potem juz nie. Od miesiąca biega bez pieluch, sama zdejmuje majteczki i getry i siada na nocniku :)

Gość Mamma Miaa
Mysle ze to jeszcze za wczesnie, choc sa i tacy co sadzaja na nocnik i 7 miesieczne dzieci. 18-24 miesiace to jest moment kiedy dziecko zaczyna rozpoznawac potrzeby. Mozna wczesniej kupic nocnik i sadzac tak od czasu do czasu w ramach przyzwyczajenia i zabawy. My rozpoczelismy nauke 3 tygodnie temu kiedy moj synek skonczyl 23 miesiace. Po dwoch dniach zalapal o co chodzi i obecnie uzywamy pieluszek tylko do spania. Powodzenia.