Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksodkdkskks

wyprawka -jaki rozmiar?

Polecane posty

Gość U nas jest 9.00 i chwała Bogu
Zależy jeszcze od producenta. Szerokości też mają różne. Jak chcesz to kup całość na 62, ale licz się z tym, że jeśli dziecko urodzi się mniejsze od ciuchów, to będziesz kilka dobrych tygodni albo miesięcy podwijała rękawy, miała krok w kolanach i gołe ramiona. Nie kupuj dużo, ale miej coś mniejszego awaryjnie. To niewiele kosztuje.

Rajstop noworodkowi nie zakładaj. Najlepiej coś luźnego co łatwo zdjąć, do częstych zmian pieluch, przebierania w razie ulania itd.

Każdy kupuje gdzie indziej. Zależy od możliwości twojego portfela. Ja od początku kupuję w sieciówkach (rozmiary są tam lekko pozażywane, dlatego między innymi pasował nam rozmiar 50). Różnica między tanim a droższym ubraniem to przeważnie jakość bawełny z której jest uszyte i wzornictwo. Szkoda tylko że zabierasz się za te zakupy akurat teraz, bo właśnie skończyły się posezonówki, a mogłaś się w sieciówkach za 40% obkupić. Był na to prawie cały czerwiec, lipiec i połowa sierpnia.

Gość ksodkdkskks
ja dopiero rodze w styczniu, wiec chyba i tak wczesnie sie za to zabieram... w czerwcu nawet bym sie bała.

A no to masz jeszcze jedną posezonówkę w okolicach świąt (chyba jakoś przed świętami albo tuż po będą, z tego co mi personel zapowiedział). W takim razie nie szalej teraz i nie kupuj całości, tylko wstrzymaj się z częścią rzeczy do kolejnej wyprzedaży bo cięcia są naprawdę niezłe i nie tylko na ciuchy ale i na sprzęty dla niemowląt.

Szkoda, że chociaż w lipcu i sierpniu nie zaryzykowałaś, bo pod koniec ciąży możesz nie mieć nawet ochoty na łażenie za okazją.

mój mały urodził się 3450,i około 53 cm,miałam ciuszki na 56 i były duże.Nosił je około 3 tygodnie.Ale część nosił dłużej,część krócej.np babcia kupiła mu portki od 0-3 niby były do 4,5 kg ale miał je na sobie może z 4 razy bo miały bardzo ciasną gumę.na początku ubierałam małego w śpioszki i kaftaniki.Z samym kikutem nie było problemów,ale jak już odpadł(miał wtedy 6 dni) to w wieku 3 tygodni pępek zaczął ziarninować,wtedy lekarka posmarowała mu to o ile pamiętam azotanem srebra,zakleiła na 2 dni,potem zdjęlam opatrunek,sama mu to przemywałam i pępuszek się ładnie zagoił,ale wtedy po zdjęciu opatrunku zakładałam mu kaftanik i spodenki.

Gość cyki cyki
Ja rodzę w lutym, a na chodzenie latem po wyprzedażach nie miałam siły, bo w każdym sklepie prawie mdlałam :O Nic jeszcze nie kupiłam, coś tam dostałam od znajomych, ale mało. Może kupię jakieś ubranka za miesiąc, jak na pewno będę wiedziała, że synek :P Na razie dziecko waży więcej, niż zakładają normy, więc to mnie też stopuje.

ogólnie na początku jak był mały bardzo fajne jak dla mnie było połączenie kaftanik+śpiochy najlepiej rozpinane w kroku.Potem jakoś zaczęłam ubierać go w body( z krótkim lub długim w zależności od pogody,temperatury)do tego jakieś spodenki/śpiochy.Bardzo lubię też pajace rozpinane w kroku-bardzo wygodne wyjście bo nie muszę całego malca rozbierać do zmiany pampa tylko rozpinam mu na pupie i już.Rodziłam na początku kwietnia,pogoda była różna,ale w domu zwykle na samym począku leżał w spichach i kaftaniku.Potem jak był troszkę większy i byo gorąco-leżał w samym bodziaku,ale już z racji wieku nie zaliczał się do kategorii noworodek ;)

cycki a MOŻe jak nie masz siły na sklepu,to poszukaj na stronach,allegro,ebayu? ja dla dziecka dostała sporo ciuszków,i jak robiłam remont w komodzie synka to część rzeczy poprostu leżała jeszcze na dnie nie ubrana ani raz.Wpadłam w szał gromadzenia ciuszków i tak się skończyło, że spkojnie kilkanaście sztuk nieubranych spakowałam i rozdałam.

Gość cyki cyki
Tak, siedzę na allegro :) Podobają mi się ubranka, ale wolałabym ich dotknąć. Na pewno będę coś zamawiała, bo już mnie kusi ;) Poza tym albo słabo szukam, albo nie ma śpiochów rozpinanych na całej długości.

cycki ja Ci doradzam allegro,ale sama jak coś kupuję małemu to macam.Stoję pół godziny,trzymam portki patrzę na nie i na dziecko i zastanawiam się czy będą dobre.

Gość cyki cyki
Ja też myślałam, żeby zapobiegawczo kupować na 62, ale na razie kompletnie nie mam wyobrażenia, jak dziecko będzie wyglądało po miesiącu od urodzenia - jakie są standardy dzieciakowe na wzrost i wagę :D

cycki są różne.Niby moj mały był o standardowych wymiarach,a portki na 56 podciągałam mu pod same paszki.zaś body z długim z tego samego kompletu było w sam raz.ale jak przypominam sobie zawartość komody dla małego-to miała na start ciuszki od 56 do 62.koleżanka zaś urodziła córę 2900,drobniutka więc w 56 dziecko znikło,i szybko musiała kupić kilka sztuk na wcześniaka.

aha cycki co do usg i wielkości dziecka-lekarz calą ciążę przekonywał mnie,że dziecko wielkie się zapowiada(w pewnym momencie odniosłam wrażenie że noszę w sobie wieloryba...) i że wogole to będzie masakra a nie poród(tu akurat prawda..) a dzieciak raczej w normie.Potem na prywatnych pogaduszkach z moją znajomą lekarką dowiedziałam sie, że usg ma jakieś tam granice błędu,więc w sumie z tego badania miałam termin porodu rozpięty w czasie od 15 marca do 11 kwietnia :P

Kupowanie na Allegro i w ogóle przez internet nie zawszę się kalkuluje. Jak ktoś mieszka na wsi gdzieś daleko od miasta to rozumiem, bo nie ma wyjścia, ale ludzie z dużych miast kupując w necie raz, że przepłacają, bo sprzedający kupują towar na wyprzedażach a później sprzedają z 50% marżą, a dwa, że pokrywają dodatkowo koszty przesyłki. Najrozsądniej jest iść samemu na wyprzedaż. No chyba, że ktoś całkowicie nie zwraca uwagi na wydatki.. Mnie byłoby szkoda, wiedząc ile można zaoszczędzić. W te wakacje kupiłam 2 razy tyle ile kupiłabym za taką sama kwotę poza wyprzedażami, a kupując przez internet jeszcze bym dołożyła do interesu.

Ja miałam pare na 56cm, mały urodzil sie 54cm i po tygodniu były juz za małe, potem 62 nosił długi czas:) Ja mialam kaftaniki, ale prawie wcale ich nie zakładałam, jedzynie jak miałam takie ładne kolorowe na zatrzaski to na body zakładałam. Jak sie urodził to sam pajacyk miał, potem zakładałam body i pajacyk:) To było najlepsze rozwiazanie jak dla mnie, kaftaniki sie podwijaja i w gole u mnie sie nie sprawdziły pod spiochy czy pajace. takze polecam z 2-3sztuki na 56 potem z 4-5 na 62 i z 3-4 na 68:) Choc w tych ostatnich pewnie dlugo nie pochodzi jeszcze bo noworodki maja podkurczone nózki, to mu nogawki beda wisiec:) Pozdrawiam