Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uhgfbhr

Pierogi. Doradzi ktos?

Polecane posty

Gość uhgfbhr

Mam zamiar zrobic pierogi z kapusta i grzybami. Najpierw zaczelam od farszu. Kapuste najpierw umylam i wrzucilam do garnka. Gotuje sie juz ok pol godz i nadal kapusta jest masakrycznie kwasna. Czy ktos wie co mozna na to poradzic?

Gość uhgfbhr
kiszona. Nie raz juz robilam farsz do pierogow ale jeszcze nigdy mi sie cos takiego nie przydarzyło...

Gość a można się dowiedzieć co
to odlej wodę, wlej świeżą i pogotuj dalsze pół godiny. Ja zwykle kwaszoną kapustę najpierw zaparzam, odlewam i dopiero gotuję :)

kiszona się gotuje ok. 3 godzin, ja to zwykle jak jest mocno kwasna, to ze 3 razy zmieniam wodę, w której ja gotuję.. ponoć jak się wrzuci surowego ziemniaka, to on wyciągnie ten "kwas"

Gość karem marie
kiszoną się wypłukuje przed gotowaniem moja teściowa tak robi ja nigdy nie gotuję. smażę z grzybami (pieczarkami) na patelni pod przykryciem doprawiam, solą, pieprzem i łyżką miodu + trochę ketchupu Taki farsz daje albo do pierogów albo do nalesników

Gość pierożanka
odlej częściowo tę wodę, wlej drugą przegotowaną lekko osoloną i podpraw kostką rosołową. Powinno udać się to jeszcze uratować.

Zmień wodę, w której gotuje się kapusta. A następnym razem, jeśli kapusta będzie bardzo kwaśna przepłucz ją przed gotowaniem. Smacznego :)

Gość emilianna
3 godz?o jaaaa:O wyplucz kapuche kila razy i postaw na nowo

Gość a można się dowiedzieć co
ziemniak to sól wyciąga (przy przesolonych potrawach) a nie kwas :)

Gość uhgfbhr
Dzięki za rady. Przed wrzuceniem do gara płukałam kapustę ale to na mało się zdało. Wypłuczę jeszcze kilka razy i mam nadzieję, że to coś pomoże. Cukier lub miód zawsze dodaję do farszu ale pod koniec gotowania :P