Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tegaminka

Piekące dłonie

Polecane posty

Gość Tegaminka

Hejka, otóż z powodu pracy(w której sporo sobie ocieram ręce o metalowe, dość ostre przedmioty) strasznie pieką mnie dłonie. O ile moje dłonie jeszcze nie dawno były jak dziecka, miękkie, gładkie i różowe, tak teraz są tak jakby czerwono żółtawe(czasem czerwone z białymi plamkami(to wygląda jak po oparzeniu)), lekko suche(boję się że to się jeszcze pogorszy) i szorstkie. Słyszałam że dobrym sposobem na wygładzenie skóry dłoni jest dobry krem nawilżający(np. Nivea) + bawełniane rękawiczki. Ale czy mogę tego także użyć na piekące dłonie? Czy jest możliwość że to z powrotem przywróci moim dłoniom ich poprzedni wygląd? Albo przynajmniej lekko je wygładzi oraz sprawi że nie będą wyglądały jak u 40 letniej osoby?

Ja bym się przeszła do dermatologa, zrobiła badania, czy to jest tylko wysuszona i podrażniona skóra, czy może wlazł w to jakiś grzyb albo bakteria i wtedy dopiero smarowała się kremami. Jeżeli w pracy masz takie warunki, to równie dobrze mogłaś się czymś tam zarazić. A może stosuje się tam jakieś chemikalia, na które jesteś uczulona? Na bardzo suche dłonie polecam krem Neutrogena. Nie jest tani, ale za to bardzo wydajny, wystarcza dosłownie odrobina. A na noc faktycznie dobrze sprawdza się pomysł z solidnie nawilżająco-natłuszczającym kremem (choćby nivea) i rękawiczkami z bawełny. Identycznie w przypadku wysuszonych stóp.

Gość izkkka
nivea z nawilżaniem nie ma nic wspólnego, tylko natłuszcza. nawilża o niebo lepiej issana z mocznikiem z rossmana

żadnych nawilzających kremów. Moj facet mial ten sam problem. Najpierw pomarszczenie, a pozniej pekanie dłoni. co sie okazalo, ma alergie na detergenty i krowie mleko :) nosi rekawice te grubsze gumowe jak myje naczynia a w pracy ( jest informatykiem ) czasem jak trzeba i do drukarki zagladnac, smar, kurz, korzysta z rekawiczek nie latexowych a z tych innych, nie pamietam z jakiego materialu sa wygkonane - sorry. Krem nawilzajacy to cos okropnego, jeszcze bardziej cie bedzie piekło. Idz moze najpierw do dermatologa, a pozniej do manikiurzystki ktora zrobi Ci z parafiny oklady, dlonie sa świetne po niej, sama robilam kurs w tym kierunku i polecam raz na jakis niedlugi czas robic sobie takie zabiegi w salonach kosmetycznych :) Pozdrawiam

Gość Tegaminka
"bzdura, mam krem nivea intensywnie nawilżający" a jak na kremie pisze jedynie nivea creme, to skąd mam wiedzieć czy ten też nawilża?:P "Najpierw pomarszczenie, a pozniej pekanie dłoni. co sie okazalo, ma alergie na detergenty i krowie mleko" Tylko że ja w pracy mam rękawiczki, więc to raczej odpada. Mój p[roblem polega głównie na tym że jeszcze niedfawno moje dłonie były jak u dziecka, po prostu przepiękne, i różowe, a teraz są takie żółte, i pomarszczone, zupełnie jak u 40 latków. To znaczy są jeszcze częściowo różowe, ale wyglądają jak zimą po odmrożeniu, takie całe pomarszczone ;/ Nie dbam zbytnio o wygląd zewnętrzny, ale dłonie to byla zawsze moja duma. Słyszałem że dobrym sposobem na zmarszki na dłoniach jest potarcie tej skóry takim specjalnym kamieniem... zapomniałam jak się dokładnie nazywa. Dobra, jak któraś zna jakiś dobry sposób, to błagam piszcie, bo depresji dostaję od patrzenia na to jak moje dłonie się poniszczyły. PS. Przepraszam że parę błędów ale ciężko się pisze w bawełnianych rękawiczkach PS2. Czy jeśli rękawiczka jest o rozmiar za duża, i nie całkowicie przylega do dłoni to źle? Pozdrawiam

Gość heeeehhhhe
Curry, to że na nim pisze nawilżający to nie znaczy, że taki jest :P

Gość Tegaminka
albineczka właśnie przecytałem że ten cały Garnier potrafi odbudowywać skórę. dłoni. Czyli że jest możliwość [przywrócenia moich dłoni do dawnego stanu? To znaczy kiedy wyglądały jak te dziecięce ? Dobra rzucam niveę i kupuję Garnier, chociaż zawsze myślałem że Nivea jest jednym z lepszych kremów :)

Gość Tegaminka
Czyli że glamour może wygładzić zmarszczoną oraz szorstką skórę? To moje ostatnie pytanie :) Pozdrawiam

Gość eeeeeeee????????
"cały Garnier potrafi odbudowywać skórę. dłoni" przecież to tylk reklamowy bełkot. A ty wierzysz...

Nie używałam Garniera, miałam krem Eveline i napisałam, że był skuteczny dla mnie więc polecam :) One nie kosztują majątku, wilka złotych w drogerii, sprawdź jeśli szukasz czegoś skutecznego.

Gość Tegaminka
No dobra, wczorajszej nocy zastosowałam niveę, efekt po 1 nocy taki że skóra faktycznie gładka(niestety nie na cały dzień), ale zmarszczki zostały(+ dalej brak różowego koloru, chyba że pod wodą yumyję :)). Nie są one może bardzo wielkie, ale jednak je widać, a to nie daje mi spokoju. Do tego cały czas to pieczenie dłoni, jakbym je sobie poparzyła. Dzisiaj na noc zastanawiam się czy zastosować Satinę von sanex, czy może lepiej znowu niveę. I jeszcze jedno, co sądzicie o parafinie? Słyszałam że likwiduje małe zmarszczki dłoni, więc akurat takie jakie ja mam. Warto spóbować? A może zna któraś inny dobry krem na pomarszczone/suche dłonie? Nie wierzę że przy takiej ilości kosmetyków/kremów nie wyszedł jeszcze żaden na coś takiego :) A mieć ręce jak 40 latka, w wieku 20 to już nie za dobrze :)

A może powinnaś spróbować jakiś maseczek/okładów odżywczych? skoro nie kremy...co do parafiny nie pomogę - nie miałam doczynienia...

Gość Tegaminka
Faktycznie czegoś popróbuję :) Ale dla pewności zapytam jeszcze raz, czy zna ktoś jakiś SKUTECZNY krem/sposób na pomarszczone ręce. To jest dla mnie najważniejsze :P Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady. Odpiszę jutro bo teraz idę już spać :P Dobranoc

Gość ja pracowałam na produkcji
i wiem co to popękane, pomarszczone, szorstkie i piekące dłonie. Mi bardzo pomogła maska na dłonie oliwkowa ziaja (do kupienia w rossmanie za 6zl) i na noc gruba warstwa maści z wit a na dłonie + bawełniane rękawiczki. Raz w tygodniu moczyłam dłonie w podgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Taka kuracja bardzo mi pomogła i po kilku takich kąpielach i maskach dłonie wyglądały o niebo lepiej i wystarczyło tylko systematyczne stosowanie maści z wit a na noc, przez dzien jakiś lekki krem nawilżający i co jakiś czas maska + kąpiel.

Gość Tegaminka
Czyli po pracy też miałaś dłonie pomarszczone i suche, a po tej masce oliwkowej ziaja wszystko wróciło do poprzedniego stanu? Czyli zlikwidowało zmarszczki? Proszę o odpowiedź, bardzo mi zależy, dzisiaj użyłam Satiny i jest lepiej, planuję jeszcze użyć tej parafiny + Twojego sposobu. W jednym miejscu zrobiła mi się taka twardsza skóra, nie wiem czy to samo zejdzie czy może lepiej zrobić jak mi doradził mój ojciec czyli przejechać pumeksem. Ponoć niszczy grubszą skórę :) Ale to takie małe że się nawet nie przejmuję.

Gość Tegaminka
Dobra stosowałam przez parę dni krem nivea. Dłonie faktycznie są gładsze, ale ciągle brzydko pomarszczone. Kolor również jest okropny, taki czerwony. Czy ten krem Eveline, regeneruje pomarszczoną skórę? Czy jest na to jakiś dobry krem czy muszę próbować z parafiną? Lewa ręka obecnie wygląda jak u 40 latka dlatego chciałabym to zmienić. Czy zabiegi u kosmetyczki przywrócą mojej skórze jej dawny blask? Przepraszam że odkopuję, ale nie wiem gdzie się mam poradzić. Teraz idę do pracy więc jakby co to odpiszę wieczorem :) Pozdrawiam

Gość Tegaminka
odś