Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bozędopomóżmi

POMOCY! OPARZENIE!

Polecane posty

Gość bozędopomóżmi

Ratunku! Nie mam pojęcia co jest, ale kilka dni temu wyskoczyły mi na twarzy 2 gule. Ot, takie pryszcze bez ujścia, które mam często. Nie da się ich wycisnąć itp, więc chciałam przyśpieszyć ich "wchłonięcie", a wyczytałam, ze pomaga na to rozcieńczony olejek pichtowy. 1 dnia pomogło, gulki były mniejsze i miękksze (wcześniej były twarde i bolesne przy dotknięciu). Używałam tego jak tonika- przecierając wacikiem twarz. 2giego dnia postanowiłam przytrzymać to nieco dłużej (ok 3 minuty) w miejscach gul (smarowałam tym całą twarz). Wszystko było ok, troche piekło, ale myślałam, ze to normalne, że to znak działania. Na noc nałożyłam jeszcze troche kremu nawilżajacego i poszłam spać. Budząc się rano byłam w szoku, w miejscach gul miałam wielkie, czerwone obrzęki, obsiane kilkoma pęcherzami z płynem. Nawaliłam tonę kremu nivea i okłady z rumianku, mając nadzieję, że to tylko podrażnienie. Dzisiaj budząc się byłam jednak w jeszcze większym szoku, być może teraz 'to coś' nie jest obrzęknięte i nie wystaje poza powierzchnię skóry, jak wcześniej, ale jest jeszcze bardziej widoczne, ciemniejsze w kolorze, przypomina dwa wielkie strupy, efekty pobicia, albo POPARZENIA. Możliwe, ze to efekt uczulenia, mimo, że badania na uczulenie nie wykryło takiego składnika, ale było to dość dawno, a wiem, że kilka osób z mojej rodziny uczulonych jest na jakiś skłądnik drzew iglastych. Nie wiem co robić, na twarzy mam wielkie place wielkości 1,5 na 1,5 cm i 2 na 1 cm. Co zrobić, czym smarować, okładać, kiedy to zejdzie? ps.Jak ktoś ma napisać, zebym poszła do lekarza, niech nic nie pisze. Znam juz swojego lekarza i wysłałby mnie on do dermatologa. Na skierowanie do dermatologa czekałabym miesiąc. A ja chcę się tego pozbyć, musze chodzić do pracy, a w zyciu z czymś takim do ludzi nie wyjdę! Przeczytałam, ze takie oparzenia schodzą po tygodniu, lub dwóch. Oczywiście wiem, ze i tyle czasu będę musiała na to poświęcić i jest to nieuniknione, ale zależy mi aby wszystko goiło się jak najlepiej, najszybciej i chcę uniknąć blizn! Proszę, pomóżcie!

Gość hse
Wygląda na to że zamiast to łagodzić, podrażniłaś. Spróbuj może Tormientol (dużo na to miejsce i zakleić plasterkiem), wazelinę, maść z witaminą A (jest na wazelinie; przestrzegam przed wersją z zapachem cytrynowym, nie jest zbyt fajna), jakąś maść na poparzenia. Kremy nawilżające niestety często podrażniają (posmaruj sobie takim np. nos odparzony w zimie, to zwariujesz). Szukaj ogólnie maści antybakteryjnych i łagodzących podrażnienia. Może jak się zagoi podrażnienie, a nie zejdzie pryszcz, możesz spróbować np. z benzacne lub jakimś innym specyfikiem na trądzik.

Gość hse
I jeszcze jedno (najprostsze rozwiązanie): pójdź do apteki, pokaż pani bądź panu i powiedz, żeby ci coś na to sprzedali.

Gość hse
I jeszcze jedno 2: idź do lekarza. Może ci każe pójść do dermatologa, a może nie. Może ci wypisze jednak coś przy okazji. A jak nic ci nie pomoże, to będziesz miała załatwioną kolejkę do dermatologa i nie będziesz czekała miesiąc, tylko krócej (zawsze można zadzwonić i powiedzieć, że nie przyjdziesz). Może ogólnie warto, by tak czy inaczej by dermatolog obejrzał twoją skórę, skoro masz takie problemy. (Możesz też spróbować pójść i się zapytać czy cię dermatolog nie przyjmie wcześniej, bo jednak masz palącą sprawę, tak jak się idzie do dentysty z bolącym zębem).