Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka z dylematem

Co byście zrobiły na moim miejscu?

Polecane posty

Gość matka z dylematem
W sumie od początku liczyliśmy się z pójściem córki do żłobka, więc czyniliśmy pewne przygotowania, takie jak dodatkowe szczepienia i obowiązkowo HARTOWANIE. Zimą, przy minusowych temperaturach my piliśmy sobie kawkę, a nasze 3 miesięczne dziecię stało sobie jakiś czas w nosidełku na balkonie zasypanym śniegiem. Po mieszkaniu śmiga na boso, kąpiele, a w zasadzie prysznice w letniej, nie za ciepłej wodzie. Raz jak mąż był z małą na spacerze, jakieś babki na niego naskoczyły,że mała za lekko ubrana i swoim dzieciom natychmiast ponaciągały kocyki pod sam nos. Dziecko lada dzień skończy rok. Jeszcze, odpukać, nie chorowała. Chociaż mówią, że chorowanie w żłobku jest nieuniknione.

Gość opcja nr 2
Nie swiruj z tymi gilami u dziecka :D Jak nie teraz to zacznie chorowac w przedszkolu, swoje odbebnic musi. Co to za zycie rodzinne, jak rodzina mija sie w drzwiach? Opcja nr 2! Od 15 jestescie w domu to macie jeszcze pol dnia by razem ze soba pobyc, nacieszyc sie soba, pogadac z mezem.

Jestem pedagogiem i choć może nie powinnam wypowiadać się w tym tonie - nie jestem zwolenniczką żłobków. Owszem, wiem - część rodziców po prostu nie ma wyjścia. Ale jeżeli ktoś może zapewnić dziecku w tym czasie opiekę to popieram. Uspołecznienie dziecka w wieku "żłobkowym" to w zasadzie fikcja - mają małą potrzebę dzielenia z rówieśnikami czasu i przestrzeni. Co innego przedszkole - 3, 4 latki mają już naturalną potrzebę przebywania w grupie, dzielenia się, wspólnych zabaw i wówczas warto ją wspierać, rozwijać.

Gość matka z dylematem
Fajnie się z wami gada, moje drogie, dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Znikam na jakiś czas, bo za godzinę mam szkolenie w firmie, a jeszcze muszę skończyć gotowanie ogórkowej i nakarmić małą. Wy tu jeszcze możecie mi trochę podoradzać, a ja później wszystko przeczytam i wyciągnę, mam nadzieję, jakieś wnioski. Jak się okazuje, są jeszcze na kafeterii normalni ludzie. Miłego dnia!

W żadnym zbiorowisku nie unikniesz przenoszenia zarazków. Moja córka ,mimo że zahartowana, chorowała w okresie przedszkolnym raz w roku (w tym ospa; średnia przedszkola to 3razy), ale prawie cały czas miała katar. Co z tego,że ją nauczyliśmy zasłaniać usta i korzystać z chusteczki jak inne dzieci tego nie robiły :) Więc na motyw chorób nie zwracaj uwagi :D

Myślę, że dla dobra dziecka warto byście pracowali na zmiany. Skoro maluch ma rok (o ile dobrze pamiętam), to czekają was dwa lata mijania się (lub trochę mniej - do przedszkola może ość rozgarnięty i samoobsługowy 2,5latek).Moim zdaniem warto - dzięki temu każde z was ma szansę na spędzanie czasu z maluchem. A jak pójdzie do przedszkola to zaczniecie pracować jednozmianowo i popołudnia będą wspólne. JA bym tak zrobiła.WY postąpicie zgodnie z wł.sumieniem. p.s.A co w tym temacie myśli twój mąż? Bo nigdzie o tym nie wspomniałaś (przynajmniej nie widziałam).

Gość zdecydowanie opcja druga
Wierz mi, dla dziecka lepszy jest o zlobek i oboje rodzicow w domu. Moze jak jest takie malutkie to trudno to zauwazyc, ale poczekaj jak skonczy tak 2 latka. Naprawde zlobek wcale nie jest taki straszny jak wiele matek mysli i dzieci miedzy dziecmi rozwijaja sie po prostu lepiej niz bedac tylko z rodzicami w domu.

Gość nestea,...
ja tez bym wybrala zlobek. oboje bedziecie juz o 15 w domu, wiec macie do wieczora kilka godzin, zeby spedzic z dzieckiem fajnie czas. mysle, ze dziecko jest duzo szczesliwsze jak widzi i czuje szczesliwych rodzicow. bedziecie mieli wspolne posilki i zabawy no i wasze malzenstwo na pewno na tym nie ucierpi. mysle, ze rownie mocno trzeba dbac o relacje malzenskie jak i rodzicielskie, bo to pozniej procentuje.