Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marus18

Lekka niedoczynność tarczycy leczyć ? (mężczyzna)

Polecane posty

Witam Rok temu przypadkowo przy robieniu badań krwi wyszło mi TSH 5,2 gdzie max jest 4,2. Jest to lekka niedoczynność. Dziś po roku zrobiłem badania ponownie i okazało się, że mam TSH na poziomie 5,6. Dodatkowo zrobiłem badanie anty TPO wynik jest w normie. Moje pytanie jest następujące: Jestem mężczyzną w wieku 24 lat czy bardzo bardzo lekka niedoczyność tarczycy w moim przypadku powinna już być leczona ? W ciągu roku wzrosło tylko o 0,4 mg/Ul. Pytam się ponieważ lekarz przepisał mi tabletki euthyrox 25 ale nie wiem czy w moim wieku i z takim wynikiem brać się za hormony ? Dodam tylko, że od 6 miesięcy mam uporczywy trądzik TYLKO na skroniach twarzy, duże ropne krosty nie mogę się ich pozbyć być może jest to spowodowane niedoczynnością ale czy takie hormony mogą mi pomóc w walce z takim rodzajem trądziku ?

Gość Kilcia
Endokrynolog Ci go przepisał?Na pewno trądzik ma coś wspólnego z tarczycą i powinieneś ją leczyć,z resztą chyba sam widzisz? Myślę,że trądzik w tym wypadku jest tylko objawem i zniknie po unormowaniu tarczycy. Mimo wszystko powinieneś być pod kontrolą endokrynologa. Ja mam zupełnie inny problem,tzn mam guz w przysadce na pewno wydzielający prolaktynę.Ale po ostatnim pobycie w szpitalu wyszły też podwyższone wyniki fT4 (TSH w normie). Teraz miałam powtórzone te wyniki i są w normie.Nie wiem jak to rozumieć, czy guz ma charakter mieszany(wydzielający prolaktynę i tsh)?Bo na to podwyższone wyniki fT4 by wskazywały. A jeśli jest tylko prolaktynowy to czemu fT4 było tak wysokie(norma do 1,48, a ja miałam 1,98).:)

Tak dostałem ten lek od endo. Ale nie wiem czy słusznie mi go przepisał dlatego wolę się was zapytać jaki wy mieliście wynik i i o jakim stężeniu hormon braliście. Kilcia co do Ciebie to wydaje mi się, że wysoki wynik FT4 zależał od stresu. Stres podnośc TSH i FT4 nie wiele po czy spada do normy w przełomie kilku dni. Patrz na to co jest teraz jeśli jest ok to był to z pewnością stres, byłaś w szpitalu zrozumiałe. Ile masz lat ?

Gość Kilcia
28, Wiem że mój guz na pewno wydziela prolaktynę, a co d ofT4 to nie wiem czy ona się podnosi na skutek stresu,bo chyba wtedy też powinno być wysokie TSH?Gubię się w tym już. Dodatkowo ten guz powoduje ubytki w polu widzenia,czyli uszkadza nerw wzrokowy prowadząc nawet do ślepoty.A co do niedoczynności to myślę,ze dobrze że Ci ją leczą, trądzik też ustąpi na pewno:)

a nie wiecie czy podwyższone tsh może doprowadzić do spadku potasu w organizmie ? Bo 2 tygodnie temu wylądowałem pod kroplówką w szpitalu bo miałem potas na poziomie 3,3 co jest poniżej normy. Serce tak waliło, że myślałem, że umrę

Gość Kilcia
Z potasem nie wiem,ale żelazo raczej spada.Myślę,ze to zależy od danej osoby,każdy" przypadek"jest inny.:)

Gość tez mam niedoczynność
i miałam taki sam wynik 5,6 jak Ty, ale z ta roznica, ze biore na to tabletki od 23 lat. Przy tsh 5,6 lekarka przepisala mi euthyrox 50/75 w dni parzyste i nieparzyste. Nie czujesz sie zle przy takim wyniku? Jesli ft4

Gość Kilcia
Do marus18 Powinieneś zrobić jeszcze poziom prolaktyny, czasem niedoczynność tarczycy jest "objawem" hiperprolaktynemii . U mnie coraz bardziej jest niejasności w tym wszystkim. Wyniki mam w normie,ale biorę bromergon -to jest logiczne że bromergon obniży poziom prolaktyny,co nie jest jednoznaczne,ze guza na pewno nie ma. Muszę zrobić pole widzenia, bo jeśli są ubytki w tym polu to jest guz który uciska na nerw wzrokowy i stąd te ubytki.Ale czy te ubytki zawsze muszą być na skutek obecności guza w przysadce?Nie mogą być z innych powodów?:(JA TSH mam w normie,to z fT4 mam problem, nie sądzę,ze hormony tarczycy podwyższały się na skutek stresu. Nie mam też klasycznej nadczynności tarczycy, to raczej problemy poza tarczycowe,ale jakie?

Aktualnie jestem ponownie w szpitalu lekarz zatrzymał mnie na obserwacji bo powiedział że to już za dużo w takim wieku żeby mi tak kołotalo serce. W pracy się źle poczułem od razu pojechałem do szpitala i tak zostałem na badaniach. Serce mam zdrowe przyczyny szukają gdzie indziej. Mam nadzieję że to będzie ta tarczyca że przyczyny innej nie będzie. Śledziona jest w porządku bo to już zdążyli zbadać. Będę miał też holter ale nie wiem kiedy. Kołotanie serca doprowadzą do tego że się duszę i ciężko mi się oddych. Nie jest to normalne a tym bardziej w moim wieku. Tarczyce też będę miał badana. Będę pisał na bieżąco jak postępowanie w sprawie moich badań. Zrobiono mi zdjęcia kręgosłupa szyi i żeber jak i klatki piersiowej nie znam wyników zdjęć. Będę pisał bo mam internet w komórce. Pozdrawiam

Gość Kilcia
Prolaktyny nie miałeś nigdy badanej?Czy ta niedoczynność jakoś Ci doskwierała? Dlaczego zrobiłeś badania na tarczycę?

Ponieważ rok temu trafiłem na pogotowie po wypiciu dużej ilości alkoholu z red bulem. Głupi byłem teraz już nie pije. Wtedy lekarz skierował mnie na badania i przypadkowo wyszło tsh na poziomie 5,2 teraz mam 5,6. Przez rok miałem nie leczona tarczyce a teraz podejrzewają u mnie nerwice może skutek uboczny długo nie leczonej tarczycy. Dalej jestem w szpitalu do dwóch dni wszystko się okaze

Gość Kilcia
Wszystkie hormony tarczycy miałeś przebadanie?czy tylko TSH?Czy USG tarczycy coś wykazało?Czasem przy niedoczynności tarczycy występuje również hiperprolaktynemia.

Gość dobrychlopakxd
Witam panowie czy któryś z was ma problemy z sexem cyzby efekt zarzywania euthyroxu??