Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiiiiiioooooooooooo

dziwny organizm (chyba)

Polecane posty

mam nastepujace pytanie. od niedawna obserwuje swoj organizm i w tym cyklu, po pewnej przerwie, zaczelam robic wykres temperatury. cykle mam ok 31-32 dniowe, dzis mam 16 dzien cyklu i nie bylo jeszcze skoku temp. przez ostatnie dwa dni znajdyje takie brazowawe plamienia na wkladce hig. w poprzednich cyklach bylo tak, ze pobolewal mnie troche brzuch i bylo lekkie plamienie i plodny sluz, ale nie moge sobie przypomniec w ktorym dniu cyklu to mialo miejsce. I teraz juz troche schizuje, ze moze nawet jak bede miala owulacje w tym cyklu , to bedzie ona tak pozna , ze nicic z ciąży. jedyne co pamietam, to to, ze te bole brzucha nie byly w srodku cyklu tylko byly takie raczej troche przesuniete w strone konca cyklu. i czy ja z takim organizmem mam szanse na ciaze? dodam ze mam juz 30 lat i teraz byloby to moje pierwsze dziecko, i jak czytam na forach, ze trzeba to wszystko obserwowac tak dlugo, i potem leczyc sie tez dlugo to sie zalamuje, ze w moim wieku to nie zdaze z zadnym dzeickiem :( no i przed okresem tez mam 3 dni plamienia brazowawego - czyli chyba maly poziom progesteronu - sama nie wiem juz co. boje sie tez brac jakies hormony, bo obawiam sie, ze po nich bede gruba jak beczka:(

bardzo prosze o jakies wypowiedz....

Gość a ja napisze takk...
widocznie zadna tu takich pomiarow nie robi ;) kochaja sie po prostu i w ciaze zachodza albo i nie

no i jak to jest z ta temp.? jest napisane mierzyc po przebudzeniu o tej samej porze. a ja czasem sie budze o 6.00 i nie moge juz zasnac, czasem o 7.00 itd. staram sie mierzyc temp w okolicach 7.00 ale co jesli np sie przebudze o 5.00 i nie spie?

Gość ghbnu
kobito z takim zolnierskim nastawieniem w ciaze sie nie zachodzi ;)

problem w tym, ze wydaje mi sie ze jak mam 30 lat to na pierwsze dziecko jest juz trche pozno....

Gość a ja napisze takk..
nie wierz temu, wystarczy ze wlasnie sie nie wyspisz albo jestes lekko podziebiona cale pomiary ida w leb NIE ZNAM osoby ktry by na tej metodzie jechala i nie zaszla wypowiadala sie tu jakas propodzinna i prokatolicka nawiedzona z kilka lat temu i wiesz co? WPADLA stosujac te metode dwa razy! ;) a nadal twierdzila ze ona dziala ;))))

Gość a ja napisze takk..
nie pozno, ja mialam 30 jak urodzilam, patrz na Skrzynecka dawno temu 4 dychy przkroczyla podziwiam ja za odwage swoja droga..

tzn ja powiem tak, ja chce jechac na tej metodzie i zajsc :) a teraz najbardziej zalezy mi na wykryciu owulacji... No i dzis mam juz 16 dzien cyklu i skoku temp nie bylo, boje sie, ze nawet jak sie ta owulacja zdarzy to bedzie zbyt pozno no i boje sie tez wszelkiego typu hormonow, nie chce byc gruba :(

Gość do tej wyżej
"NIE ZNAM osoby ktry by na tej metodzie jechala i nie zaszla" wejdź sobie np. na 28dni, dziewczyny latami okładają jedynie przez npr. Sama stosuję dwa lata i jest ok. Ważna jest systematyczność i dokładność. Oczywiście jak przy każdej metodzie trzeba liczyć się z wpadką Autorko, z plamieniami idź lepiej do lekarza. Teoretycznie mogą to być okołowulacyjne, ale też zaburzenia hormonalne. A skok może nastąpić nawet 3dni po owulacji

Gość do tej wyżej
aha i przy cyklach 31dniowych owulacja powinna być w zależności od długości fl między 15 a 21dc

a gdyby to byly plamienia spoodowane hormonami? to jak to sie leczy? ile trwa takie leczenie?

Gość idz do lekarza
co my ci mamy na odleglosc diagnoze postawic? :O Masz 30 lat a nadal glupia jestes, natura wie co robi, ze niektorym nie pozwala sie rozmnozyc.

pewnie obrażajcie ją jeszcze!!!!!!!!!! matoły jedne!!!! kochana idz do lekarza dowiedz się co i jak, a potem kochajcie się do woli :) życzę wszystkiego dobrego :*

ale czy ktos z was bral hormony? ile czasu trwa takie leczenie?

Gość do tej wyżej
ja mam plamienie okołoowulacyjne, dlatego dużo łatwiej mi jest określić moment owu. Jesli chodzi o plamienia z powodu zaburzeń, to różnie bywa. Czasami wystarczy jeden cykl, a czasami dużo więcej

Gość do tej wyżej
iiiiiiiiiiiiiioooooooooooo nie można gdybać, skoro nie wiadomo co to jest: progesteron, prolaktyna itd.

no dobrze, ale chociaz mniej wiecej, kilka miesiecy , pol roku, 3 lata?

Gość do tej wyżej
u jednej to będzie miesiąc, u drugiej rok, u trzeciej pięć. Jaki sens ma gdybanie? Moim zdaniem za bardzo się nakręcasz

zgadzam się z poprzedniczkami, że plamienia powinno się zbadać i ewentualnie wyleczyć. Ja zaszłam w ciążę mimo plamień, ale ją straciłam prawdopodobnie z powodu zaburzeń hormonalnych. Później leczyłam się 6 miesięcy, w między czasie były dwa cykle bezowulacyjne i zaszłam w ciążę, która już zakończyła się pomyślnie. Najlepszym sposobem na ciążę jest regularne współżycie przez cały cykl, bez napinania się w konkretne dni. Często psychika robi swoje

zaloguj sie na 28dni.pl tam są wykresy temp i dziewczyny które mierzą długo i pomogą Ci zinterpretować wyniki. Poza tym możesz pooglądać różne wykresy innych kobiet i wyciągnąć jakieś wnioski. Ja sama właśnie pierwszy cykl mierzyłam temp i przedwczoraj sie dowiedziałam że jestem w ciąży :) :) mam też cykle 30-31 dniowe i owulka wypadła mi w 16 dc czyli że skok temp widziałam w 17 dc. możesz też zobaczyć mój wykres, jest w stopce.

Gość a ja napisze takkk
do tej do tej wyzej - widocznie jests wyajtkiem potwierjacym regule ;) jak sie chce zajsc mozna te metode poprobowac ale jak sie nie chce - nie radze! robiam kalendarzyk przed slubem bo musalam dla katechetki ;) i codziennie mialam inna temperature- badz tu madry ;) a jak chcialam dziecko to.. zobaczylam w majkach ciagnacy sie sluz i miaam pobolewanie brzcha to ubralam sie pamietam w biale ponczchy zaciaglenam meza do wyra- udalo sie za 1szym razem ;) teraz mowie ze metoda na zajscie sa biale ponczochy z koronka ;)))

a ja napisze takkk- ale npr to nie kalendarzyk! Ja też polecam 28dni są tam starające i odkładające(z powodzeniem). Jeśli chodzi o odkładanie z npr to jasne, że nie daje 100% pewności(tak jak przy każdej metodzie), ale się da i moja mama jest tego przykładem. Ważne są kursy, podręczniki, trzeba się tego uczyć dość długo, ale jest bardzo skuteczne, oczywiście umiejętne stosowanie

Gość a ja napisze takkk
no nie kalendarzyk ale mierzenie tempki wlasnie robilam dla tej katechetki, masz racje ale dla mnie to jeden pieron ;) jako metody anty nie polecam

dodam jescze, ze aktualnie moj maz jest za franica ( jeszcze przez rok), ale chcemy sie starac o dziecko. no i planujemy, zeby przyjezdzal jeden raz w miesiacy, albo co 3 tyg na kilka dni i wtedy bedziemy sie starac :) ale nie wiem czy to wypali, wg mnie to chyba troche ciezko stwierdzic, kiedy w ta ciaze sie zachodzi, bo widze, ze roznie u was jest.... a jak sie ma jakies niedobory hormonalne to dlugo sie bierze te tabletki? tyje sie po nich?

Gość cyki cyki
Na zajście w ciążę nie ma reguły. Ja dzięki wykresom (albo szczęściu ;) ) zaszłam za pierwszym razem. Moja koleżanka widywała się z mężem co 2-3 tygodnie i w ciążę zaszła w 2-3 cyklu od rozpoczęcia starań, czyli szybko.

Gość A nam na naukach
przedmałżeńskich powiedzieli, że jest to metoda planowania rodziny a nie antykoncepcja...

Gość cyki cyki
Kwestia gustu ;) Równie dobrze można zajść w ciążę ze stosunku przerywanego w prezerwatywie :P Jak ma się problemy z płodnością, to raczej żaden NPR nie pomoże w planowaniu, tylko fachowy lekarz.

Gość iiiiiiiiiooooooooooo
moze jeszcze jakies glosy?

Gość iiiiiiiiiooooooooooo
??