Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aurela86

Do kiedy butelka?JAK ODUCZYĆ?

Polecane posty

Mam pytanie do wszystkich mam. Do kiedy dziecko powinno pić mleko z butelki? Kiedy i jak zacząć je oduczać?

Moje dziecko jest w podobnym wieku i tez jestem ciekawa. Mleko pije tylko zbutli 2razy dziennie i czasem herbatke z butli do zasniecia, a tak to z niekapka herbatke, a Twoj maluszek?

Nie ma opcji "powinien pić mleko z butelki" Mó synek ma 7 miesiecy, do końca 6-go byl karmiony wyłącznie piersią. Teraz je już inne potrawy, ale mleko nadal tylko moje :) Z butelki tylko woda i soczek. Kasza i zupki łyżeczką.

Gość znudzonanr12345
mój ma 19 mies i pije rano butlę mleka i nie widzę w tym nic dziwnego

Nie ma opcji "powinien pić mleko z butelki" Mó synek ma 7 miesiecy, do końca 6-go byl karmiony wyłącznie piersią. Teraz je już inne potrawy, ale mleko nadal tylko moje :) Z butelki tylko woda i soczek. Kasza i zupki łyżeczką.

fajna mama - mój pije mleczko 3 razy dziennie z butelki. Herbatkę czasami i soczki ale to woli z kubka. Zastanawiam się czy warto kupić ten kubek Lovi coś ok 40 zł. Co ma górę obracaną. Niewiem jak to wytłumaczyć. I może z tego dawać mu mleko? Oprócz tego oczywiście je owoce i obiady normalne

Pewnie chodzi ci o taki? http://www.ceneo.pl/2967741 Ja mysle ze to jeszcze male dziecko i picie mleka z butelki mu nie zaszkodzi... ja poczekam do 2gich urodzin... bo przy mleku wieczorem zasypia przy butli a przy tym kubku pewnie by nie umila...

Tak tak o ten właśnie Nie no przy kubku to raczej nie uśnie :) hehehe Też tak myślę że do dwóch latek poczekam

Gość s@s@nk@@@@
Mój ma 2,5 roku i nadal pije mleko z butli-krowiego nie moze pije modyfikowane-dwa razy w nocy i czasem w dzien zawoła

Gość babuszka....
mi stomatolog mowil, ze najlepiej w okolicach roku nauczyc picia z niekapka. dziecki zasypiaja przy butli z mlekiem, co jest powodem prochnicy, takze im wczesniej tym lepiej. i nie nalezy sie zrazac, ze np przed 1-2 dni dziecko nic nie wypije (mleka) z tego niekapka, w koncu pic zacznie. pod warunkiem, ze je tez inne rzeczy lyzeczka itp. kaszki, zupki itp od razu powinny byc podawane lyzeczka, soczki, herbatki tylko z niekapka, nigdy z butli. ja mam potoraroczniaka i udalo sie tak wlasnie dziecko nauczyc. od kilku miesiecy wode pije ze zwyklego kubeczka.

Gość s@s@nk@@@@
Mi dentystka ,tez kazała go oduczyc-ale się nie udało-niech pije nawet do 4 lat-nikt od tego nie umrze

Gość do s@s@nk@@@@
to chyba żart? z tym ze 2,5 roku ma i pije z butli -w w to uwierze ale że 2x w nocy domaga się jeszcze tego mleka- nigdy moje dziecko po 4 m-cu przsypia noce i nie domaga się mleka pierwsze to samo dlatego w to nie uwierze

Gość babuszka....
oczywiscie, ze nie umrze. mam w rodzinie jednak chlopca, ktory mial w wieku trzech lat usuniete mleczaki 1-3 z powodu prochnicy, ktorej pomoglo picie soczkow (w nocy tez) z butelki. dlatego jestem dosc ostrozna i uwazam, ze warto dziecko tego nauczyc jak najszybciej.

Gość s@s@nk@@@@
No niestety tak jest- próbowalismy go oszukać woda mineralna-ale nie dał sie i wołał mleko-ok jak chce niech pije

moja piła poranne mleko z butli do 26 miesiaca zycia ;) potem był rotawirus i całkowicie odstawilismy mleko na 2 tygodnie, potem do butli nie wracalam

Gość s@s@nk@@@@
Mój ma zalakowane zabki więc nie jest tak źle-w ciagu dnia myjemy po kazdym jedzeniu-jedynie w nocy pije po 120 ml

Gość s@s@nk@@@@
Niekapków mamy cały zestaw-rózne rodzaje-tylko picie w dzień pije z nich, ale nocna butla pozostaje niestety-kontrolujemy zabki co 3 m-ce i jak na razie sa zdrowe

Gość babuszka....
s@s@nk@@@@ - Twoje dziecko moze w dzien nie dojadac i nadrabiac w nocy, poza tym jak jest przyzwyczajone to z wiekiem coraz trudniej oduczyc...

Gość s@s@nk@@@@
On je w dzień normalnie-sniadanie , obiad , kolacje , owoce-słodycze tylko raz dziennie dostaje-jakies ciastko-, herbatnik, mleczny batonik, je barzdo duzo jogurtów-wiem,ze cięzko bedzie -walcze z tym juz rok

Gość babuszka....
moja kolezanka tak miala, jej pediatra stwierdzil, ze coreczka w dzien musi niedojadac. pozniej okazalo sie, ze miala jakies pasozyty, ktore byly przyczyna glodu w nocy. moze wartos sprawdzic kupe?

Gość s@s@nk@@@@
Masz mnie za kretynke-synek był badany-jest ok nie ma zadnych pasozytów, anemii itp. Po prostu ma potrzebe picia mleka z flaszki i tyle-starsi pala fajki, a dziecko ciagnie z flaszki ;0

mój synek ma ten kubek Lovi 360 ale niechce z niego pic, na spacerze się z niego wylewa. własnie szukam czegos na zastepstwo butli na spacer-wyjazd i mleko dla 2 latka

Gość s@s@nk@@@@
Spróbuj Avent-jest w miare szczelny.

No właśnie. To już za duże dziecko żeby w nocy jadło. My też oszukiwaliśmy wodą z jedną miarką mleka. Później smoczek i w ten sposób przestał pić mleko w nocy. U mnie w rodzinie jest też taki przypadek że dziecko prawie 3 letnie chodzi non stop z butelką z sokiem w buzi. Ma zepsute ząbki przez to.

Gość kiepsa mama....
a moj synek mial pasozyty. bardzo to popularne jest jak dziecko zaczyna siedziec w piaskownicy, okazalo sie, ze razem z mezem tez mielismy, bo tym zaraza sie cala rodzine. trzeba pozniej wyczyscic organizm. podobno wiele dzieci ma, ale zadko sie na to bada, bo objawy nie sa widoczne. moj jest alergik i to 'odrobaczanie' bardzo pomoglo, wlasnie przy alergiach. i mamy zalecane badaz co kilka miesiecy, bo tym sie mozna caly czas zarazac.

Gość mama 2,5
moja też pije z butli ale tylko mleko (ma 2,5 roku) soczki z bidona ze słomka ale mleka za nic w swiecie tak się nie napije z tym że ząbki ma puki co w porządku ale wspólczuje tej matce co musi wstawac do 2 latka z mlekiem to wg mnie nic innego jak przyzwyczajenie dziecka

Gość anilka
dziewczyny powiedzcie cos wiecej o tym "odrobaczaniu"!! moj synek ma 2,5 roku i tez wstaje w nocy ze chce mleko:// ze w dzien nie dojada to odpada, ale rzeczywiscie moze miec jakies pasozyty, bo i kot, i piaskownica...samo zwykle badanie kupki wystarczy? bo ja w niej nie widze zadnych "robaczkow"://

Gość aksamitka1
Moj syn ma 2 lata i 3 miesiące.Uwielbia eksperymentowac z piciem z kubka,szklanki,kubka niekapka,picia z gwinta, przez słomke itd itd Odstawilam butle z miesiac temu bez zadnego problemu.Dostaje w szklance albo w kubku zwyklym czy plastikowym , w plastkowym sliniaku na wypadek wylania i juz.Nie pije w lózku.Myjemy zeby oczywiscie po wieczornym mleku.Nie budzi sie na picie wody czy mleka od 5 miesiaca zycia.