Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agggullek255

Czy budzić na jedzenie ?

Polecane posty

Gość Agggullek255

Witajcie. Od 2 tygodni jestem szczęśliwą mamusia :) Zastanawiam się jednak jak jest z budzeniem maluszka na jedzenie? Karmię Synka mlekiem modyfikowanym niestety, ponieważ nie miałam pokarmu. Czy trzeba budzić Maluszka co 3 godziny na posiłek ? Często Synek przesypia porę posiłku i wtedy nie wiem czy muszę go budzić? Często zdarza się też, że wstaje wcześniej i domaga się jedzenia. Lekarz prowadzący powiedział, że między posiłkami ma dostawać jedynie wodę z glukozą lub jakąś herbatkę nie jedzenie. Synek zjada teraz 90 ml mleczka. Po 11 dniu powinien jeść już 120ml ale jakoś nie udaje się mu zjeść więcej. Tak jak pisałam wcześniej, Syn ma 2 tygodnie. Jak to było i jest u Was ???

moja zaczynala od 60 ml,teraz pije 120 ml.w nocy sama sie dopomina(2 razy) w dzien z reszta tez sama wola rowno co 3 h.a jak przespi pore jedzenia to budzi sie sama np godzine po czasie i z wielkim wrzaskiem. ja bym nie budzila na karmienie ,jezeli maluch prawidlowo przybiera na wadze.

Gość wolę się nie określać...bo tyl
a o co? karmisz na żądanie czyli wtedy kiedy dziecko chce...

aha.ja miedzy posilkami daje wode a czesciej koperek( ten w saszetkach,nie w granulkach.bo granulki maja wiecej cukru w sobie niz ziół)

Gość Agggullek255
Ale powiedzcie. Jak np. w dzień załóżmy daje Synkowi jedzenie, on zjada 90 ml i najczęściej wtedy idzie lulać od razu. Czasem zdarza się jednak, że po tym jedzonku budzi się po godzinie i krzyczy. Czyli mam mu dać znowu? Czy czekać jeszcze te dwie godziny? Nie chciałabym go przekarmić. Tak jak pisałam Synek powinien już zjadać 120 ml ale na porcję zjada nie więcej niż 90 ml.

hmm,lepiej pogadac z lekarzem.my mlodsza corke przekarmilismy na poczatku,bo wiecznie(przez 2 tyg) krzyczala to dawalismy jej mleko.okazalo sie ze to błąd.dziecko ma jesc co ok 3 h,czasem placz nie oznacza ze dziecko chce jesc.moze che sie przytulic,moze mu nie wygodnie,za zimno/cieplo.moja wkurza sie np jak ma za cieplo. a wracajac do jedzenia-corka znajomej(w w ieku mojej) je 90 ml ale co 2 h -tak kazal lekarz.

skopiowalam * LICZBA I WIELKOŚĆ POSIŁKÓW W pierwszych 3-4 tygodniach życia niemowlę powinno być karmione 6-8 razy na dobę (również w nocy), następnie 6 razy na dobę. Po 5 miesiącu ilość ulega zmniejszeniu do ok. 5 posiłków na dobę, a w 10 miesiącu życia do 4 na dobę. Wielkość porcji w pierwszych 10 dniach życia można obliczyć według wzoru: wielkość porcji (w ml) = 10 x (dzień życia 1) przykład: noworodek 8 dniowy powinien otrzymywać 10 x (8-1) = 70 ml mleka modyfikowanego na każdy posiłek Po 10 dniach orientacyjną wielkość porcji można obliczyć przy pomocy następującego wzoru: wielkość porcji (ml) = 100 + (miesiąc życia x 10) przykład: niemowlę 3 miesięczne powinno otrzymywać: 100 + (3 x 10) = 130 ml na każdy posiłek

to ile dziecko powinno zjadać to sa tylko normy orientacyjne, nie przejmuj się, że wypija trochę mniej lub troche więcej ale dobrze cię rozumiem bo sam też sie przejmowałam, budziłam na posiłki bo lekarka kazała, pilnowałam odstępów i czasami przetrzymywałam małego bo za szybko chciał jeśc itp Z perspektywy czasu i nabytego doświadczenia powiem ci, że warto po prostu obserwowac dziecko i nie przejmowac sie, że zje czasami po 4 godz a czasami po ponad 2 już jest głodny. Oczywiście pod warunkiem, że maluch prawidłowo przybi9era na wadze i nie ma innych niepokojacych okoliczności. Jeśli płacze wczesniej niz po 2,5 godz od jedzenia to spróbuj uspokoic, przewinąc, przytulic, pokołysac bo może płacze z innego powodu niż głod. Jeszcze a propos glukozy to wiem, że wielu lekarzy ja zaleca ale wielu też zdecydowanie odradza, ja jestem przeciwna i nigdy małemu nie dawałam. To przecież tak samo jakbyś zamiast jedzenia dawała wode z cukrem. Jak małemu chce się pić to daj zwykła wodę a jak jest głodny niech je mleczko

Gość baiula3
moja córa też szybko przesypiała całe noce a w dzień czasami 5h pod rząd spała pediatra powiedziała że nie budzić jak bedzie głodna to sie obudzi tak zrobiłam przybierała ładnie na wadze a z tymi normami mleka nie przejmuj sie moja też mniej piła w sumie to 120ml przez cały czas czasami 150ml teraz pije dwójeczke i jest tam napisane żeby dawać 3 razy dziennie po 210ml mleka moja jak wypije 180ml to jest huk pozdrawiam :)

Gość traba jerychonska
TAK BUDZIC CO 3 GODZINY ! małe dziecko nie czuje głodu , a spada mu glukoza i potem zaczynają sie problemy skutkujące w przyszłości ADHD i innymi problemami . 1 miesiąc karmimy co 3 godziny i wybudzamy dziecko zmieniając pieluszkę i odkrywając kołderkę i dobudzajać,

Gość baiula3
nie przeczytałam postu powyżej mojego co widać co lekarz to inna opinia spytaj swojego lekarza co uważa kontroluj wagę dziecka będzie wszystko dobrze:)

Gość gugyhugy
hahahah! dziecko nie czuje głodu!!! dowcip dnia

ja karmiłam moim mlekiem z butelki do 6 tygodnia(nie chciał piersi łapać) i czasem modyfikowane,pptem mi pokarm przepadł ale nie o tym.Ja nie budziłam synka na karmienie,zawsze dopominał się o swoje co 2-3 godziny.Zjadał do 90 ml mleka.Kiedy skończył miesiąc to też zjadał różnie-przy jednym karmieniu 70 a za np.3 godziny 100.Sama martwiłam się że nie je według tabelek i wszelkich norm.dziecko prawidłowo przybierało na wadze-nie za mało,nie za dużo,nie był ani chudy ani spasiony.Pomiędzy posiłkami z mleka dawałam mu hippy lub wodę przegotowaną,bo miewał zaparcia. Chociaż moja koleżanka miała inaczej-ona w szpitalu dostała zalecenie by budzić swoją córkę na karmienie(pierś),mała urodziła się w terminie ale bardzo drobna i o małej wadze.Dostała na receptę witaminy dla małej podawane strzykawką do buzi,no i budzenie,i częstszą kontrolę wagi dziecka w przychodni.

Gość mama 2,5
ja bym sie trzymała schematu teraz jakieś 7-8 posilków (różnie to jest powinno być 8 na tym etapie ale czasem dziecku wystarcza 7) no i stopniowo schodzić na 6 -ale wg schamaty zywienia jak dzicko prześpi te 3 godz to pozcejak do 4 i wtedy ewentualnie przebudzić aby nie wypadło kóres jedzenie bo to potem wpływa na przybieranie na wadze musisz jejdn dzień sparwdzić wiadomo na początku takie dziecko nie ma stałych pór karmienia zapisuj sobie kiedy jadl - bo to ułatwia taką kontrolę