Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marga28

CUKRZYCA W CIĄŻY - CZY NAPEWNO WIECIE WSZYSTKO???

Polecane posty

Gość marga28

Witam wszystkie mamusie w ciazy które dotknęła cukrzyca. Pewnie większość z Was glodzi się chcąc doprowadzic swoje normy cukru po posilku do takich jakie podają lekarze. Niestety każdy lekarz mowi inaczej ile i jak mierzyc.. Ja jestem w kolejnej ciązy w ktorej rownież mam po posiłku często powyżej 140 a i tak wcale sie nie najadam. Jadłam wiec mniej badziej diet. tak zeby było ok i schudłam 4 kg ( a jestem osobą szczupłą). OTÓŻ postanowiłam zadzwonić do Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i porozmawiac wyjasnić i dowiedzieć sie jak to w końcu jest. lekarz z ktorym prozmawiałam powiedzial że na czczo powinno się mieć

Gość fiolka5
zgadzam sie moj ginekolog też uważa że powinno się mierzyc 2 h po posiłku- ja tak robie i cukier mam ok.

Gość mama babelkow
Ja mierze 1,5h po posilku i nie przekraczam a czesto mierze z ciekawosci po 1h i tez jestem w normie do 120

Gość marga28
no własnie, a musisz się ograniczc , czy jesz wszystko?

Gość marga28
dlaczego część wątku została usunięta? Brakuje ze na czczo

Gość marga28
i znowu nie chce pokazac wartości?

Gość marga28
wkurza mnie to forum- wyrzuca czesc mojego tekstu

Gość a niby dlaczego masz się
OGRANICZAĆ? masz może wilczy apetyt? dużo większy niż przed ciążą? jeśli jesteś szczupła z natury to tym bardziej nie powinnaś się ograniczać tylko zjeść tyle ile czujesz, że potrzebujesz

Gość fiolka5
cukier zawsze powinien byc w nornmie..tylko ile to jest norma? po 2 godz czy po 1 godz?

tak ograniczam weglowodany zamienilam pieczywo biale na chrupkie ale nie moge powiedziec ze chodze glodna mimo ze mam zalecone tylko 15WW a jestem w ciazy blizniaczej,moze to kwestia tego ile jadlo sie wczesniej nie wiem wiem tylko ze narzucilam sobie nowy tryb zycia i wcale nie jest zle:)

Gość fiolka5
no tak PTD mówi z 2 godz po posiłku 120-140 a nie godzine po posilku mierzyć. Po 2 h to prędzej normy są ok

ja po godzinie tez mam w normie jak wiele mam z cukrzyca ciazowa po prostu trzeba wiedziec czego ile mozna ,to ze na sniadanie zjadam mniej chleba nie znaczy ze nie moge zjesc kielbaski czy warzyw to dobra zdrowa dieta tak naprawde.

Gość fiolka5
no właśnie- trzeba jesc mniej chleba albo zamieniać pelnowartościowe posiłki na jakieś odchudzające. Nie mozna jesć wielu rzeczy. No ale jak po 2 godz się mierzy to juz można więcej i takie zalecenia są w większości instytucji diabetologicznych. Nie mierzcie 1 godz po posiłku bo to bez sensu wtedy trzustka dostaje dopiero impuls rzeby wyrzucić insuline

Gość mritta1455
to jest dokładnie to samo - dlaczego teraz w większości labolat. nie robi sie krzywej cukrowej po 1 h tylko po 2 h - bo to są najnowsze dane. Po 1 godz nic nie daje

Gość mama babelkow
ja jem to samo co jadlam wiec bez przesady jedno co robie to licze ww i tyle jesli mam na obiad 5 to jak sobie naloze odpowiednio ryzu to uwierz nie jestem w stanie tego zjesc jem lody jem czekolade owoce tyle ze w mniejszych ilosciach jesli wiem ze mi po tym cukier skoczy i tyle dzis mi skoczyl po grejfrucie i wiem ze go nie moge ale jadlam pierwszy raz wiec nie moglam wiedziec:) u mnie w szpitalu krzywa robi sie po 1h i po 2h calkiem normalnie a pomiary po posilkach po 1,5h i jest ok.

o fajny temat.ja miałam robione badanie w 25 tygodniu(mierzyli mi cukier,piłam coś i mierzyli ponownie po 2 godzinach) wynik wyszedł lekko za wysoki,narobili larma,dali glukometr,tabletki i merzenie 4x dziennie.Mierzyłam godzinę po posiłku.Dieta oczywicie zro cukru i słodyczy,kontrola tych innych rzeczy.Od wykrycia zgubiłam 4 kg,a potem w pewnym momecie waga stanęła w miejscu i tak zostało do porodu.

Gość mama babelkow
tak to wlanie wyglada zazwyczaj ale ja np schudlam 2 kg w 4 dni na szpitalnej diecie fakt kazdy posilek (bo byly 3) musialam dzielic ciagle bylam glodna,wrocilam do domu i do swojej wlasnej diety waga drgnela do 60 kg czyli nadrobilam to co stracilam w ok 3 tyg i stoi. prawda jest taka ze cukrzyca w ciazy to nie tylko to ze dziecko urodzi sie duze czy grube to jest powazny problem dla maluszka wlacznie z uszkodzeniem serca czy mozgu wiec warto poswiecic milosc do duzych porcji mniej przybrac dobrze sie czuc i cieszyc zdrowym dzieckiem:)

Gość mritta1455
oczywiscie cukrzyca w ciaży jest bardzo niebezpieczna- głównie dochodzi do szybszego starzenia sie łożyska co w konsekwencji może doprowadzic do jego niewydolności. Moja lekarka uważa że takie cukry jak np skoczy mi po jakims posilku do 160 to nie jest tragedia( oczywiscie 1 h bo 2 godz zazwyczaj jest ok) Kobiety z cukrzycą , przed ciazą to maja dużo wyzsze skoki np ok 180 -200 i to one muszą bardzo uwazac - to samo dotyczy jego spadkow. Czy wiecie że powinno się roziązywać ciąże nie później niz w 38 tyg? Wlaśnie ze względu na wydolnośc lozyska i większe ryzyko?

Gość angela8899
Witam wszystkie mamy! zbieram materiały do pracy magisterskiej na temat, jakości życia kobiety ciężarnej z cukrzycą. Dlatego zwracam się do Pań z ogromną prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety. W szpitalach w moim mieście nie jestem w stanie zebrać wystarczającej ilości ankiet do przeprowadzenia badań, dlatego bardzo potrzebuję Pań pomocy. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas i każdą wypełnioną ankietę. Wszystkim słodkim mamom życzę mnóstwo zdrowiai samych radości :) Link do ankiety http://moje-ankiety.pl/respond-38771.html