Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulikać

jakie sprawy urzędowe i w jakim czasie trzeba załatwic po urodzeniu dziecka?

Polecane posty

Gość poczekaj aż skończy 4 miesiące
w szpitalu sie dowiesz, bo tam dostaniesz akt urodzenia i trzeba zgłosić dziecko do usc,

Gość a ile wychowawczego
akt urodzenia dziecka dostajesz w usc a nie w szpitalu. "Formalności związane z narodzeniem dziecka Urodzenie dziecka wiąże się z załatwianiem szeregu formalności. Oczywiście wskazane jest, by załatwieniem tych spraw zajął się mąż, jako że kobieta zajmuje się aktywnie dzieckiem, karmi je i nie w głowie jej bieganie po urzędach. Pierwsze formalności załatwia się już w szpitalu. Personel medyczny zbiera informacje dotyczące matki i ojca, aby później przesłać je do urzędu stanu cywilnego (lub wręczyć rodzicom przy wypisie). Akt urodzenia i numer PESEL To najważniejszy dokument, bez którego nie można załatwić innych spraw. Urodzenie dziecka trzeba zgłosić w ciągu 14 dni od dnia narodzin w urzędzie stanu cywilnego właściwym ze względu na miejsce urodzenia dziecka. Należy zabrać ze sobą dowody osobiste obu rodziców oraz odpis aktu małżeństwa. Należy też wcześniej ustalić imiona dziecka, bo sporządzanie aktu wiąże się z ich podaniem. Więcej informacji można uzyskać na stronie Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji: "

Gość a ja.....
akt urodzenia w szpitalu? W ciągu 14 dni zgłaszasz się do usc i tam dostajesz akt

Gość gość
W moim przypadku to po urodzeniu dziecka musiałam iść do poradni żeby zgłosić że urodziłam dziecko wtedy wpisują dziecko do poradni i przychodzi położna do domu ściąga szwy i wypełnia papierki związane z maluchem Następnie musisz udać się do urzędu cywilnego zgłosić dziecko z mężem po 2 tyg do miesiąca przychodzisz odebrać pesel i potem jedziesz do nfz wyrobić kartę czipową jeśli mieszkasz na śląsku bo niewiem jak to jest w innych województwach no i mops becikowe itd