Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama karmiaca a chcaca

powiedzcie mi mamy czy ktorejs mimo karmienia piersia udalo sie zajsc w ciaze?

Polecane posty

jw

Gość a w jakim wieku jest dziecko
które jeszcze karmisz piersią?

Gość karakorum
Tak, ja! Zaszlam jak mala miala 5 msc, teraz ma roczna siostrzyczke. Jest ciezko, ale co robic...

13 miesiecy i jesli teraz nie zdecydujemy sie na drugie to wiem ze juz sie nie zdecydujemy, karmie w nocy, rano, wieczorem i raz w dzien;( nie moge odzwyczaic

ale masz już normalnie @?

Zrozumiałam że karmiąc piersią starasz się o dziecko? Tylko ze jak się jest w ciąży to niemożna karmić.

Gość agataaaaaaaaaaa
boze 13 miesieczne dziecko tyle razy pije mleko ???? moj tylko raz wieczorem ma 12 msc

Gość bambiska
no, ale chyba dajesz tez inne jedzenie? 13 msc to powinnas juz idzwyczajac od piersi. i co to znaczy -nie moge odzwyczaic??? Odstawiasz i koniec, pewnie bedzie histeria kilka pierwszych dni, ale przeciez krzywda sie dziecku nie dzieje.

Mozna karmic w ciazy, moja mama karmila jednoczesnie 2jke dzieci...ale tak sie zastanawiam czy uda mi sie zajsc i pytam, okres mam od 4mies w miare reg

to fakt, ze najlepiej odstawić dziecko od piersi i to jak najszybciej, bo z każdym miesiącem będzie coraz trudniej poza tym jeśli chcesz zajść w kolejną ciążę - powinnaś pozwolić organizmowi wrócić do równowagi karmienie piersią "wyciąga" przecież z Ciebie wszystko to co najlepsze i siłą rzeczy jesteś osłabiona, a w takim stanie nie powinnaś zachodzić w kolejną ciążę odstaw dziecko od piersi i dopiero zacznij myśleć o staraniach o kolejne;)

Gość bambiska
Kobieta w ciąży może karmić piersią, pod warunkiem że nie ma za sobą poronień ani nie urodziła wcześniaka. Karmienie samo z siebie nie powinno powodować problemów, ale jeśli pojawią się niepokojące objawy (np. plamienie, skurcze) lub kobieta w pierwszych miesiącach drugiej ciąży bardzo chudnie, to trzeba rozważyć rezygnację z niego. Pobudzanie brodawek, a co za tym idzie, wydzielanie oksytocyny samo z siebie nie wywoła poronienia ani przedwczesnego porodu. Mniej więcej w połowie ciąży zaczyna się syntezowanie mleka dla dziecka, które ma się narodzić. Może to spowodować zmianę smaku mleka, może także zmniejszyć się trochę jego ilość. W związku z tymi zmianami starsze dziecko może samo zrezygnować ze ssania. Jeśli tak się nie stanie, to po porodzie można karmić dwoje dzieci jednocześnie. Nie trzeba się obawiać, że noworodkowi zabraknie mleka, bo ssanie pobudza piersi do produkcji pokarmu, a do ssania chętne będą aż dwie osoby.

wielkie dzieki za odp..pozdrawiam

Myślę jednak że istnieje ryzyko poronienia. Jeśli płód rozwija się dobrze to jest ok. Ale skąd ta pewność? Przecież od jednej wizyty u lekarza do drugiej może się wiele zmienić. Myślę ze lepiej najpierw odstawić dziecko, zwłaszcza ze ma już 13 miesięcy.