Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jupijej

stypendium socjalne a urodzenie dziecka - ktoś wie ?

Polecane posty

Gość jupijej

Otóż najprawdopodobniej będzie przysługiwać mi stypendium socjalne, tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą. W październiku spodziewam się dziecka, w pierwszym tygodniu października natomiast muszę złożyć dokumenty - dochody za 2010 r. Czy powinnam w takim razie do ilości osób w gospodarstwie dopisać dziecko ? A jeśli w tym tygodniu, w którym muszę złożyć dokumenty jeszcze się nie urodzi ? Ktoś wie ?

Gość n1n2n3n4n5
przecież nie możesz zgłosić osoby, której formalnie jeszcze nie ma, czyli dziecka

Gość jupijej
No tak, ale zalozmy urodzi sie 1 pazdziernika, a do konca pierwszego tygodnia pazdziernika mam zlozyc papiery, wiec juz bedzie. Chodzi o to, czy bedzie wliczalo sie do osob w gospodarstwie, jesli mam przedstawic rozliczenie za 2010 rok ?

Gość onachorzow
nie zglaszaj nic, tzn zadnego dziecka nie dopisuj no chyba ze wpiszesz ale bez daty urodzenia. A to wpisanie dziecka pomoze ci czy moze zaszkodzic w uzykaniu stypendium lub sumy? jesli pomoze to wpisuj smialo a jak zaszkodzi to nie. zawsze mozna glópa palic i powiedziec, ze myslslas inaczej i szybko dopisac dziecko lub wykreslic. patrz jak korzystniej bedzie dla Ciebie

Gość onachorzow
za 2010? no przeciez nie bylo dziecka z wami w 2010! :/

Gość jupijej
No wlasnie dlatego sie zastanawiam czy liczy sie obecna liczba osob w gospodarstwie czy ta z 2010 r, chociaz bez dziecka tez powinnam sie zalapac ;]

Gość onachorzow
moze nie podawaj dziecka bo zaraz zaczna węszyc a co z ojcem dziecka, zaczna moze chcieć i jego dochody i po co takie cyrki, chociaz za pol roku czy rok jak ponownie bedziesz skladala tez beda sie pytac .. nie wiem coz tym ojcem :/ no ale osoby w gosp. domowym sie podaje a jak nie mieszka z Wami to nie powinnio to komisji stypendialnej obchodzic.

Gość jupijej
ojciec jest zameldowany u siebie, wiec do gospodarstwa nie bedzie wliczany, tylko wlasnie ciekawe czy nie zaczna weszyc jeszcze jego dochodow...chyba musze zapytac w dziekanacie co i jak, bo juz sama nie wiem

Gość onachorzow
jak nie macie slubu to nic nie wpisuj, zaczna weszyc, albio zadzwon anonimowo do dziekanatu lub komisji stypendialnej ale nie idz osobiscie i przypału nie rób

Gość n1n2n3n4n5
do bieżącego stypendium podaje się dochody i osoby zameldowane w 2010,w 2010roku dziecka z Wami nie było.proste

Gość Miraculum5
Ale wszyscy pieprzycie głupoty. Autorko, jestem w takiej samej sytuacji jak Ty, tylko ja rodzę w listopadzie. W dziekanacie ds socjalnych pani mi powiedziała, ze na razie składam dokumenty za tych, których istnieją i wliczają się do gospodarstwa domowego. Po urodzeniu dziecka, przynoszę kopię aktu urodzenia i wtedy oni obliczają czy to wpływa na zwiększenie stypendium i ewentualnie od nast miesiąca przyznają mi większe. Ojciec dziecka nie ma tu nic do rzeczy, jeśli we dwoje nie tworzycie gospodarstwa domowego i nie jesteście 'samodzielni finansowo'( to określa każda uczelnia samodzielnie).

Gość anaianamana
Zanoszac dokumenty w praktycznie 9tym miesiacy ciazy ciezko bedzie zatuszowac posiadanie dziecka. Jakas nadgorliwa pracownica moze sie do tego przyczepic predzej czy pozniej. Lepiej zapytaj u siebie co mozesz zrobic

Gość cure
ja z partnerem nie mamy ślubu, mieszkamy razem i to nie ma nic do rzeczy. pytałam o to kila dni temu. ja dostanę stypendium, a moj partner nie, bo liczą dochody osobno. nie ważne , że jego rodzina ma wyjeb.ane i mu nie pomoże. :)

a ja się nie zgadzam, nawet jak urodzi się później to doślij uczelni akt urodzenia i jeśli dochody na osobę zmniejszą się sporo to podniosą ci stypendium, my tak mieliśmy, bo M studiował i mieli 3 stawki stypendium zależące od wielkości dochodów, nie liczy się to że dziecko urodziłaś w roku za który masz wyciągnięte dochody, bo zawsze chcą do tyłu nawet jak o rodzinne będziesz się starać to będą chcieli za rok poprzedni........

Gość ja wychodze z domu o 6tej
głupoty gadacie, to ze ma dziecko, nic nie znaczy sama sobie stwierdza kogo wlicza do swojego gospodarstwa. Mi w duzej, znanej panstwowej uczelni w stolicy pani w dziekanacie powiedziala, ze jak moj mlodszy brat za duzo zarobil (a jeszcze sie uczyl) to moge uznac, ze nie mieszka z nami i go na loste nie wpisywac, dzieki temu mam stypendium. Nikt nie bedzie weszyl ani nic sprawdzal, oni chca to szybko zalatwic i miec z glowy, a nie dociekac, kto z kim mieszka

Gość maria2323
Jestem w podobnej sytuacji. Rodzę pod koniec października a dokumenty o stypendium złożę na początku października. To później trzeba donieść akt urodzenia? I jak będą liczyć dochody? Moje i Ojca dziecka? bo teraz liczą się dochody mojej rodziny(mama tata itd) a z chłopakiem nie mam jeszcze ślubu dlatego nie tworzymy jej jeszcze. Proszę o odpowiedź