Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ola741

Wysoki poziom progesteronu i FSH

Polecane posty

Staramy się z meżem od roku zajść w ciąże i nadal bezskutecznie. W końcu trzeba było coś z tym zrobić....... W 24 dniu cyklu (cykle mam 29-30 dniowe) mam poziom progesteronu 250. Odbiega on 5-cio krotnie od normy. Co może oznaczać tak wysoki poziom tego hormonu? FSH też mam dwa razy wyższe niż norma. Oczywiście nie jestem w ciąży - to jest pewne. Co oznaczają takie wyniki?

Gość słoneczkowoooo
z tego co wiem lekarze zalecają duphaston, 1tabl dziennie, w dniach 16-25dc. ale to jest przy niskim poziome ... Norma stężenia progesteronu w fazie lutealnej wynosi 4,71-18 ng/ml skonsultuj wynik ze swoim lekarzem, który ustali odpowiednie leczenie.

Gość LOOOOPAAAAAWOWA
blada, fsh ponad norme wskazuje na to ze jajniki nie wytwarzaja juz komorek jajowych. wiec nie masz owulki i nie zajdziesz w ciaze :( wiem cos o tym:(

Gość asiakasiabasia
LOOOOPAAAAAWOWA a Ty jestes Bogiem? Jak można tak komuś powiedziec? Ludzie sie staraja lata o dzieci i sie udaje..ona dopiero ROK !!!!!! Nic nie jest stracone...!!!!!

Tak wiem że przy niskim poziomie progesteronu podaje się duphaston. A co się robi gdy jest za wysoki? Szukałam w necie informacji na ten temat, ale wszędzie mówią o niskim poziomie progesteronu a nie o wysokim?

Gość LOOOOPAAAAAWOWA
ja sie staram 2 lata, nie jestem Bogiem, ale pytala wiec odpowiadam... tez mam podwyzszone fsh, i niestety nie mam szans na ciaze:(

Gość LOOOOPAAAAAWOWA
poza tym czytaj ze ze zrozumieniem, takie fsh swiadczy o tym, ze jajniki nie produkuja jajeczke, nie ma owulki wiec jak sie moze udac?

Gość asiakasiabasia
znam ludzi co starali sie 6-7-10 lat i sie udało... lekarze powiedzieli Ci ze NIE MOZESZ MIEC DZIECI ???? wierz...musisz....uda sie...autorce tez tego zycze! teraz jest tak medycyna do przodu ze naprawde...bedzie wporzadku.

Gość sofiiii
Progesteron, hormon steroidowy ciałka żółtego jajnika. Powoduje rozrost gruczołów błony śluzowej macicy, a po zapłodnieniu - przekształcanie błony śluzowej macicy w błonę doczesną i maciczną część łożyska (które po zaniku ciałka żółtego przejmuje produkcję progesteronu). Gdy jest go za mało, kobieta może mieć kłpoty z utrzymaniem ciąży( to tzw. hormon ciaży). Niedobór progesteronu może być również przyczyną obfitych miesiączek, bolesności piersi, włókniaków i torbieli piersi oraz mięśniaków macicy. Prawidłowy poziom tego hormonu w zależności od wieku i fazy cyklu waha się od 7 do 80 nmol/l .Zbyt wysoki poziom estrogenów i progesteronu może świadczyć o obecności guzów hormonalnie czynnych. Zdarza sie czesto, ze lekarz zleca badanie poziomu progesteronu, po przerwaniu stosowania antykoncepcji hormonalnej,najczesciej jednak, gdy podejrzewa którąś z w/wym nieprawidłowosci, czasem profilaktycznie- raz do roku podczas badań poziomu hormonów.

Gość ale głupoty piszesz wyżej
wysoki poziom fsh absolutnie nie dyskwalifikuje z możliwości zajcsia w ciążę! chyba pomyliłas go z amh! to jedyny wiarygodny wynik, a i jego zbyt niski poziom nie jest wyrokiem! nie pisz bzdur i nie strasz autorkę! może zmień lekarza skoro Twój powiedział ci że przy wysokim fsh nie możesz miec dzieci!

Gość LOOOOPAAAAAWOWA
amh pierwsze slysze! ginekolog i endokrynolog to samo mowia:( o rezerwie jajnikowej mowi fsh i na to mialam badania.

Gość cycycycycycycycy
Rzeczywiście - wysoki poziom progesteronu może świadczyć o braku owulacji i konieczne jest znalezienie przyczyny podwyższenia poziomu progesteronu, by myśleć o zajściu w ciążę, ponieważ hormon ten wpływa na wystąpienie owulacji. Jest wiele przyczyn podwyższenia poziomu tego hormonu, także ciąża.

amh- to badanie rezerwy jajnikowej a nie fsh!!! uwierz mi że mam doświadczenie w tej sprawie - starałam sie o dziecko 6 lat, teraz jestemw ciązy. jesli mi nie wierzysz wpisz sobie w google amh- i wszystkiego się dowiesz!

i szczerzę radze zmień lekarza bo jeśli ktoś na podstawie badania fsh powiedział ci że nie produkujesz jajeczek to musi być konowałem do potegi! a co do fsh to o wiele wazniejszy od jego poziomu jest stosunek do lh!

Gość LOOOOPAAAAAWOWA
wlasnie czytam, nie slyszalam o amh:( strasznie duzo kosztuje badanie na amh:( a co do fsh to okresla rezerwe , tego nie mozna zaprzeczyc!

leki na owulację, nieudane IUI , a potem udało się naturalnie