Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka Sofii

Od października mam dostać umowę o pracę a chyba jestemw ciąży..

Polecane posty

Gość mamuśka Sofii

Tak jak w temacie,Od 6 miesięcy pracuje na umowę zlecenie ale od października mam już dostać umowę o pracę na czas określony, myślę że da mi na minimum 2 lata, Prawdopodobnie jestem w ciąży bo od tygodnia czekam na @ a jej nie ma. bardzo bym się cieszyła, testu na razie nie chcę robić bo to chyba jeszcze jest za wcześnie a po drugie nie chcę się nakręcać, jak na razie oczekuję @ ale co jak się okaże że jestem w ciąży? Czy jak podpiszę tę umowę może szef mnie zwolnić? Czy będę chroniona aż do końca ciąży? i czy będę miała prawo do zasiłku bo gdzieś wyczytałam że macierzyńskie przysługuje po przepracowanych 6 miesiącach. Ja tyle mam ale na umowę zleceni i nie wiem czy to się będzie liczyło. Kiedyś pracowałam przeszło rok na umowę o pracę ale te pół roku chyba musi być u tego samego pracodawcy by przysługiwało macierzyńskie, jak to z tym wszystkim jest??

Mieszkasz w Polsce? Moim zdaniem nie musisz mu mówić, siedź cichutko i ani mru mru, pamietaj jednak, choc tez moge sie mylic, ze może Cie zwolnic z byle powodu, lub ze tez ma za duzo ludzi, a prawda bedzie taka, ze po prostu jestes w ciazy. Nie wiem jak w PL, czy tam kobiety ciezarne chronione są, bo z tego co wiem, to licho na to patrzą:/

Gość mamuśka Sofii
No mieszkam w Pl. I z tego co wiem to wszyscy mówią że ciężarnej zwolnić nie można, ale nie wiem jak to by było w mojej sytuacji.

Gość grejs keli
jeżeli już podpiszesz umowę to nie ma prawa cie zwolnić, jestes chroniona i nie musisz informowac o ciazy ale jesli powiesz szefowi wczesniej no to raczej nie da ci umowy

Jesli mieszkasz w UK wiedz, że tu tylko kontrakt Cie ratuje. Poza tym musisz miec przepracowany rok czasu ciągłego, żeby dostac jakieś benefity czy macierzyńskie. Agencja może Cie zwolnic bez względu na to czy w ciazy jestes czy tez nie. Kiedys sama mialam o to sprawe i tez bylam pewna, ze agencja nie moze... Żeby dostać maicerzynskie musisz pracować od samego poczatku ciazy do 6 miesiaca, a dokladniej, musisz miec przepracowane 6miesiecy przed 15 tygodniem rozwiazania.

Gość mamuśka Sofii
Tzn że jak o ciąży powiem już po podpisaniu umowy to szef już mnie zwolnić nie będzie mógł, do lekarz jak co to i tak wybiorę się dopiero w październiku. Czyli jak będę podpisywała umowę to i tak na 100 nie będę pewna czy jestem w ciąży. Jak na razie żadnych innych objawów nie mam ale przeczuwam ze jestem w ciąży, może dlatego że bardzo bym chciała być.

Gość mamama27
nie rozumiem jednego - spóźnia ci się tydzień i na co ty czekasz z testem? już dawno powinien wyjść - mi wyszedl dwa dni przed @ - już byś wiedziała, brała witaminy i dbała o siebie a tak to albo niedbasz albo dbasz bo po cichu liczysz że jesteś i jak się okaże że nie to ci będzie mega smutno i żal - a z pracodawcą to nie mów mu - podpisz umowe i jesteś bezpieczna - potem może się już dowiedzieć i tak niemoże nic zrobić

Gość mamuśka Sofii
To nie jest tak ze nie dbam o siebie, bo dbam podwójnie, dobrze się odżywiam, kwas foliowy biorę już dawno a teraz zaczęłam brać również witaminy mimo iż nie jestem pewna na 100% czy jestem w ciąży. Dzisiaj kupię test i zrobię a szefowi nic nie powiem bo na 100% by mi nie dał wtedy umowy. Muszę wytrzymać te 2 tygodnie.

Gość mamuśka Sofii
No i teścik wyszedł pozytywnie:)

Gość słonik z wąsami ....
gratuluję i dbaj o siebie

Gość mamuśka Sofii
No pewnie teraz muszę dbać już o moje trzy skarbki: mężusia córunię i maleńką fasoleczkę.:-)

Gość mamama27
gratuluje - teraz przynajmniej masz pewność!! a do października nie daleko

Gość mamuśka Sofii
A powiedzcie mi jeszcze czy mogę tak na własna rękę brać luteinę na podtrzymanie już teraz bo do lekarza pójdę dopiero za 3 tyg. wiec nie wiem, jak byłam z pierwszą córcia w ciąży to przez cała ciążę musiałam brać luteinę, nie wiem czy czekać do wizyty czy lepiej będzie jak zacznę ja brać już teraz i czy może to czymś grozić??

Gość mamuśka Sofii
podnosze

Gość do lekarza idz juz bo
nie dostaniesz becikowego

Gość już nie ma tego przepisu
o opiece od 10 tyg do becikowego...

Gość mamuśka Sofii
Niby dlaczego bym miała nie dostać?? Przecież znieśli ten przepis że kobieta w ciąży musi zgłosić się do lekarza do 10 tyg. A z reszta ja jak na razie mam koniec 4 tyg więc jak za 3 tyg pójdę to i tak się zmieszczę w pierwszej dziesiątce. Tylko chciałabym wiedzieć czy mogę zaszkodzić tą luteina jak jej nie mam zleconej przez lekarza bo dwa opakowania zostały mi po pierwszej ciaży.

Gość fdl;gfh
luteina nie zaszkodzi, sprawdź tylko termin ważności. jeśli podpiszesz umowę jesteś chroniona przez okres ciązy i urlopu macierzyńskiego

Gość mamuśka Sofii
Dzięki wielki, choć i tak się boję reakcji szefa jak się dowie o ciąży. Na szczęście nie mam mdłości ani nie wymiotuję tylko czasami muszę szybko lecieć do kibelka z biegunką ale to tylko kilka razy za dzień wiec w pracy to nie podpada, a i bardzo mnie boli głowa i wiem że tak będzie bo przy pierwszej ciąży też tak miałam ale łykam paracetamol czasami p 2 tabletki a on nie jest groźny dla dziecka, więc myślę że dam rady jakoś do tego października a później jak się będę dobrze czuła to też mam zamiar pracować, nie mam zamiaru być niepotrzebnie na chorobowym. Mam pracę biurową więc nie muszę ciężko tyrać.