Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekikanka

Wiek ciazy na usg to wiek od dnia zaplodnienia? HELP!

Polecane posty

Gość lekikanka

Hej, pogubilam sie w tym wszystkim,pomozcie mi bo gdy licze od dnia zaplodnienia wychodzi mi mniej tygodni a wczesniej przeciez nie wspolzylam!!! To jakis koszmar :( na usg wyszlo 7 tygodni i pare dni, a mi wychodzi o tydzien mniej.

Gość lekikanka
tak jakby ciaza byla o tydzien starsza, chyba ze to dziecko tak szybko rosnie? dziwne to dla mnie!

wiek ciazy,liczy sie od pierwszego dnia miesiaczki,czyli zasadniczo ciaza jest mlodsza o srednio 2 tyg.bo wiadomo,ze w 1 dniu nie zaszlas w ciaze.Usg jest tylko przypuszczalnym wiekiem ciazy,poniewaz nie jest dokladne ,czyli np.mozesz miec 11tc,a na usg mozesz wyjsc wiecej,lub mniej np o 1 tc.wszystkozalezy od dokladnosci lekarza i Usg.

Gość a ja.....
u mnie na usg wielkość była zgodna z terminem ostatniej miesiączki

Gość nie no usg
o ile nie przsunęła się owulacja to wiek z ug jest taki sam jak od ostatniej miesiączki. Tak zawsze liczą lekarze. Ewentualne przesunięcia owulacji czyli późniejsze zapłodnienie wychodzi z usg. ale domyślnie termin jest z usg zbliżony do tego z OM.

Gość mleko mamy
ciaze liczysz od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki.

Gość lekikanka
No wlasnie nie nie moge policzyc od odtatniej miesiaczki bo to bylby juz 10 albo 11 tydzien od OM , gdyz owulacja mi sie przesunela, wystapila w 4 albo 5 tygodniu po miesiaczce.A tydzien wg usg to tydzien 7 i pare dni, dziecko mialo 12 mm.

Gość lekikanka
i stosunek byl 30 i 31 lipca, a gdyby dziecko mialo miec tyle ile na usg to wychodzi ze musialabym to robic 23 i 24 lipca, co jest niemozliwe bo nie bylam wtedy ze swoim chlopakiem! szalu juz dostaje jak to mozliwe, ja to pewnie zle licze :/ bo 29 sierpnia wynik bety to byl miedzy 4 a 5 tygodniem ciazy, czyli to by sie zgadzalo. Moje dziecko tak szybko rosnie czy co? :/

Gość a ja.....
czyli mniej więcej początek ciąży masz około 16lipca. Wychodzi 8t4d

Gość nie no usg
no to liczy się wynik z usg. Przy przesunięciu lekarz patrzy na to co wychodzi z pomiarów i potem się tego trzyma. Jesteś więc w 7tc.

Gość lekikanka
ale wlasnie nie moze byc 18 lipca ani wczesniej niz przed 30 lipca! bo mnie wtedy w polsce nie bylo i nie zdradzilam swojego chlopaka!

Gość lekikanka
z usg wychodzi 7 tydz i 4 dni

Gość a ja.....
dziewczyno pojmij to co piszemy! WIEK CIĄŻY LICZY SIĘ OD MIESIĄCZKI A NIE ZAPŁODNIENIA. Skoro owu się przesunela to od dnia zapłodnienia odejmujesz 2tygodnie. Czego nie rozumiesz?

Gość lekikanka
ostatnia miesiaczke mialam 8 lipca

Gość lekikanka
w skoro jestem w 5 tyg ciazy od zaplodnienia to dziecko ma juz 12 mm?

Gość lekikanka
tak szybko? i serce bylo slychac

Gość lekikanka
acha czyli dobrze rozumiem ze 7 tydz i 4 dni to 8 tydzien ciazy,czyli 6 tydzien od zaplodnienia?

Autorko mnie tylko zastanawia, ile Ty masz lat? Bez obrazy, ale kilka osób Ci dobrze tłumaczy, a Ty dalej nie rozumiesz. Jeśli znasz dokładny czas zapłodnienia to odejmujesz sobie dwa tygodnie i masz jakby początek cyklu. Ciążę liczy się od terminu @, ale założenie jest takie, że owulacja przypada 14dc czyli właśnie te dwa tygodnie. Policzyłam i9 wyszło mi 6t3d od zapłodnienia czyli ciąża ma 8t3d Najbezpieczniej trzymać się jednak wieku z usg, bo w I trymestrze jest najdokłądniejsze

Gość lekikanka
MINIA85 mam 20 lat ale po prostu nie wiedzialam jak to liczyc bo jest widac pare sposobow, spanikowalam.... bo nie wspolzylam z nikim innym tylko z moim chlopakiem! to jednak teraz wychodzi dobrze, od zaplodnienia 6 tyg i 3 dni... dzieki ze mnie uspokoilas bo dziecko po prostu nie mogloby miec wiecej! przestraszyl mnie tez wzrost zarodka, tak szybko 12 mm? ech... to teraz jednak wychodzi ze zaplodnienie najwczesniej moglo byc 30 i 31 lipca. Moze to sie wydac glupie ale bylam za granica i zaczelam sobie krecic filmy o pigulce gwaltu! Dzieki ci:*

Gość nast i azja
Laska sory, ale jesteś okropnie tępa. Dobrze ci tłumaczą dziewczyny to ci jest źle.

byłam w identycznej sytuacji, owulacja mi się przesunęła i wiek ciąży był niezgodny z miesiączką, więc lekarz brał pod uwagę tylko usg

Gość nie no usg
u mnie wyszło 2tyg. różnicy z usg -opóźnienie owulacji. Lekarz trzymał się wieku z usg.

Gość gość
Byłam wczoraj na USG, według OM wiek ciąży to 12tyd. 0dni, z USG aż 13tyd.3dni! Czy to możliwe,że dziecko tak szybko się rozwija? Czy po prostu to sprawka genów, gdyż mój partner jest bardzo wysoki i postawny?

Gość gość
Mam pytanie. 17 września miałam ostatnią miesiączkę. Zawsze trwa 7 dni. Cykle co 27,28 dni. Jestem w 28 tygodniu ciąży. Kiedy doszło do zaplodnienia? ?pomożecie?

Gość gość
Mam pytanie, nie pamiętam ostatniej miesiączki ale podaje z usg 26 11 2016 5,tydzien i 5 dzień 19 12 2016 wyszło 8 tydzień i 5 dzien 12 01 2017 12 tydzień i 1 dzień 7 marzec 19 tydzien i 5 dni. Kiedy doszło do zapłodnienia? Pomocy

Gość gość
A jakie to ma znaczenie?

Gość gość
Skoro pytam to dla mnie ma znaczenie. Ktoś pomoże?