Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosh1989

CIEMIENIUCHA! Smarowała któraś mama ją masłem? pomogło?

Polecane posty

i jakie to masło było:) może i głupie pytanie ale usłyszałam to od pewnej osoby ale nie wiem czy to prawda a moja mała ją właśnie dostała.

ja proponuję wizytę u lekarza i receptę na maść robioną. kosztuje 5 złotych i jest rewelacyjna, mój synek miał konkretną i wszystko zlazło i już się nie pojawiło!!! Dziwny ma zapach, dość ostry, ale bardzo pomaga naprawdę..

Gość LLILY@NN@
masłem?';'?!@##$%^?!!!!!!!!!!!!! oszalałaś czy co oliwka sie smaruje

mój mały nie jest alergikiem, ale oliwka i smarowanie nie pomagało dość długo a po maści zeszło praktycznie po kilku dniach.

Gość ala121212
Ja oliwką nasmarowałam, założyłam lekką czapeczkę i po godzinie kąpiel. I tak przez 3 dni i całkowicie zeszło !

Gość zonaswojgomeza
W zeszlym tygodniu mojej 2letniej corce po raz pierwszy w zyciu pojawila sie ciemieniucha. Potraktowalam ja oliwa z oliwek i pomoglo za I razem.

Gość olamary
Nam też oliwka nie pomogła, a po niej wydaje mi się, że miał tego jeszcze więcej.Oglądałam program o pielęgnacji dzieci i tam pediata polecał środek XERIAL CAPILLAIRE i to kupiłam i zeszła po 3 dniach.Niestety ten środek kosztuje 40zł. i nam zostało pół opakowania:(Zobacz w aptece może będę próbki tego:)

dzieki za rady,a o tym masle to tylko slyszalam,nie chce stosowac. a ten srode XERIAL CAPILLAIRE nie moze byc stosowany u dzieci ponizej 3 lat a moja ma 2 miesiace. a jak mam to wyczesac? tyle ile sie da? do lekarza dopiero jutro moge isc wole wiedziec cos wczesniej aby sie wieksza nie zrobila. wczoraj po oliwce i kapieli troche wyczesalam ale leciutko bo mocniej sie boje:)

Gość Mnie pediatra poradziła
balneum (smarować główkę na 10 minut przed umyciem). Moja mała miała ten problem jak skończyła 4 miesiące i tak borykaliśmy się z tą ciemieniuchą całe 8 tygodni a główkę smarowałam oliwką , oliwą z oliwek i efekt był na krótko, zaraz za kilka dni na nowo się to ponawiało więc jak tylko dostałam poradę by zastosować balneum (dwa tygodnie) to odrazu kupiłam i nie jestem rozczarowana, główka jest czysta , nareszcie. Ciemieniucha lubi czasem powracać więc dobrze by takiemu dziecku myć codziennie główkę szamponem nagietkowym który dobrze oczyszcza i troszkę jakby przesusza , nie należy natomiast stosować szamponów natłuszczających czyli tych na olejkach np. Hipp baby sanft na olejku migdaołwym.

Kup w aptece Olejuszkę , po dwoch dniach ciemnieniuszki nie będzie . Wiem z doświadczenia , a uwierz mi ,że moja córka miała mega ciemienuchę :-)

hmm..o maśle nie słyszałam.Mój miał początek,naprawdę malutka,ale zaraz ją zniszczyłam,używałam tylko oliwkę dla dzieci i wyczesywałam miękką szczoteczką.

Gość maslem ????
tak, moja mama mojemu bratu, ale to bylo 30 lat temu !!!!!!!(p.s. - nie dzialalo ) nie wydawaj kasy na niepotrzebne masci, kup szampon mustela W PIANCE - jest rewelacyjny. Myj wlosy najrzadziej jak sie da, przy noworodku to moze ze 2-3 razy w tyg a jak sie uda to mniej ( bo wiadomo, jakies ulewania itp to wlosy sie brudza )

Ja też stosowałam olejuszkę i pomogla po kilku dniach nie bylo sladu, a u nas przez włosy to jest trudniej z tym wyczesywaniem :-o Zgadzam sie ze powinno sie myc włosy szamponem wtedy ciemieniucha sie nie robi, ważne jest też zeby spłukiwać włosy CZYSTĄ WODĄ nie ta z wanienki z mydlinami, tylko czystą i bardzo obficie.

Gość kljflskfjslfjk
Moje dziecko miało dużą ciemieniuchę i długo nie mogliśmy sobie z tym poradzić. Mieszkam w Niemczech i tu jest zalecenie od pediatrów by kąpać noworodka czy niemowlaka góra 2 do 3 razy w tygodniu co też robiliśmy. Jak przyjechałam do Polski to ta nadziwić się nie mogła jak można do takiej ciemieniuchy doprowadzić i że kategorycznie trzeba codziennie myć główkę bo ciemieniucha to nic innego jak przetłuszczony naskórek który twardnieje i tworzy się taka właśnie skorópka na skórze którą ciężko usunąć. Mnie polska lekarka poradziła codziennie zmywać główkę uprzednio stosując właśnie jak tu poprzedniczka balneum i powiem wam że po 3 tygodniach ta gigantyczna ciemieniucha zniknęła a lekarz na miejscu pytał czy używałam może mocnego szamponu specjalistycznego na ciemieniuchę który przepisał (sterydowy) i zgłupiał jak mu powiedziałam jak sobie poradziliśmy;)

Gość dertek
kup w aptece plyn Luminag dla dzieci,jest wspanialy

Gość aaaaaaallllleeee jjjaaajjjjaaa
clotrimazolum polecam na ciemieniuchę, sama stosowałam,a syn miał okropną:)

Gość kasieeeenka17
Nam też oliwka nie pomogła na ciemieniuchę, pewnie u każdego, co innego pomoże, u nas zadziałał akurat spray z baby cap, więc może komuś innemu też pomoże

Gość gość
Ja smarowałam tłustą śmietaną. To nie żart.Trzeba ja nałożyć i zaczekać az zmięknie ciemieniucha, wyczesać i główkę umyć. Wczesniej na kawalku skóry dziecka sprawdziłam czy nie ma na te śmietanę uczulenia.