Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość qasiek

spiralka czy tabletki dla matek karmiących

Polecane posty

Gość qasiek

Cześć, 9 miesięcy temu urodziłam córeczkę. Cały czas karmię ją piersią i zamierzam to robić jeszcze przez najbliższych parę miesięcy. Wiem, że niby podczas karmienia piersią nie zachodzi się w ciążę ale słyszałam, że niejednokrotnie takie "cuda" się zdarzały więc wolimy z mężem się zabezpieczać, nie chcemy na razie kolejnego dziecka. Jednocześnie nie za bardzo odpowiadają nam prezerwatywy, więc wybrałam się do ginekologa by coś na to poradził. Tutaj pojawia się mój problem - pani dr ginekolog radziła mi tabletki dla matek karmiących, jednocześnie odradzając spiralę antykoncepcyjną. Argumentowała to tym, że spirala może spowodować ropienie i ciąże pozamaciczne :o Z kolei wcześniej pan dr prowadzący zresztą ciążę radził mi właśnie spiralę! Stosowałam już kiedyś (na długo przed ciążą) antykoncepcję hormonalną i wiem, że nie pozostaje to bez wpływu na organizm - tyłam po niej bardzo i bolały mnie z początku nogi. Boję się też, że mimo zapewnien pani dr będzie to mieć jakiś wpływ na dzidzię, tym bardziej że jest dziewczynką i na logikę wydaje mi się, że hormony które działają na mnie nie będą w cudowny sposób nie działać na nią skoro przenikają przez pokarm. Z drugiej strony boję się też negatywnych konsekwencji spirali. Czytałam, że po tym są problemy z utrzymaniem ciąży a chciałabym mieć za kilka lat kolejne dziecko. Co o tym myślicie? Czy któraś z Was stosowała kiedyś którąś z tych metod?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować