Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agneskka84

jakie badania warto zrobić w ciąży?

Polecane posty

Gość agneskka84

wiadomo nie od dziś, że lekarze przymrużają oko na robienie specjalistycznych badań w ciąży i ich nie zlecają (nawet prywatnie),a pacjentki same z własnej inicjatywy pytają o różne badania i chcą je wykonywać, wtedy też często lekarze mówią, że można zrobić, ale nie trzeba...a jak u Was było? jakie badanie warto wykonać? jakie wykonywałyście z polecenia lub z własnej woli?

Gość agneskka84
up;]

Gość n1n2n3n4n5
co ty opowiadasz?!? zarówno ja, jak i moje koleżanki, które były w ciąży miały robione wszystkie obowiązkowe badania, jeśli twój lekarz ma problem z wystawianiem skierowań na badania obowiązkowe w ciąży- to zmień lekarza

Gość agneskka84
chyba nie przeczytałaś ze zrozumieniem. nie chodzi mi o usg,morfologię,badanie ogólne moczu,glukozę,pod koniec ciąży wymaz w kierunku bakterii paciorkowca, WR...chodzi mi o cytomegalię,toksoplazmozę,WZW B i C,HIV,różyczkę - wielu lekarzy nie zleca tych badań, nawet jak się chodzi prywatnie, trzeba samemu się domyślać i dopytywać lub robić i przychodzić z gotowym wynikiem, bo sami nic nie powiedzą.

Gość agneskka84
ps. te badania na wirusy, które podałam wcale nie są obowiązkowe ani na NFZ ani prywatnie.

Gość n1n2n3n4n5
przeczytałam uważnie i skierowanie na wszystkie te badania dostałam bez problemu

Gość n1n2n3n4n5
i nie musiałam o nie prosić, dostałam je wg standardów

Gość to dziwne, ze dostalas skierow
jeszcze powiedz, ze bezplatnie robilas na cmv,hiv i wzw to padne! nie wierze w to, bo rzadko sie zdarza, zeby lekarz z wlasnej woli dawal skierowania na takie badania. jedynie odplatnie i jak sama sie upomnisz, u nas u wielu ginekologów bynajmniej tak jest

Gość n1n2n3n4n5
HIV można zrobić bezpłatnie w punktach konsultacyjnych, cmv i wzw dostałam od lekarza bez upominania się- sam mi zalecił. ale chodzę prywatnie. pytałam koleżankę, która chodziła na NFZ i też miała te wszystkie badania wykonane, więc jak widać zleży to od lekarza

Gość małamamam
ja od zawsze chodze do lekarza na NFZ i te wszystkie badania podczas ciąży miałam bezpłatnie robione, a przy HIV to się nawet moja ginekolog śmiała, że kiedys była obowiązkowa kiła, ale czasy się zmnieniają i teraz się HIV bada :-)

Gość xdxd
moj lekarz dawal na wszystkie badania skierowanie i za ani jedno nie zaplacilam

Gość agneskka84
o cholera, czyli chyba mieszkam na jakimś zadoopiu gdzie lekarze z łaski swojej zlecają badania - zazwyczaj odpłatnie. w pierwszej ciąży chodziłam prywatnie i nie orientowałam się w tych wszystkich badaniach, a lekarz zlecił mi tylko toxo i różyczkę oraz WR, a o reszcie, czyli HIV, WZW B i C oraz CMV nawet słowem nie wspomniał...moja koleżanka znowu chodzi na nfz to dopytywała się o toxo to lekarz spytał ją czy mogła się gdzieś zarazić, bo tak to nie potrzeba, a że pracuje w zoologicznym to jej z łaski wypisał na toxo. czyli mówicie, żeby sobie zrobić te badania? oczywiście niestety wszystko prywatnie. u mnie w laboratorium są następujące ceny: WR-10zł, toxo-70, różyczka-40, wzw B-30, Wzw C- 35, CMV-70, a hiv nie wiem - nie ma punktu konsultacyjnego, można jedynie w Sanepidzie wykonać, ale nie wiem czy bezpłatnie...