Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pyzusia

Może jest tu jakiś dentysta?

Polecane posty

Chciała bym się dowiedzieć czy korzenie zęba należy usunąć ?, miałam 4 leczone zęby przez dentystę i po każdym z nich zostały korzenie , tak sie pokruszyły ostatnio jak byłam u stomatologa to zanim mi zapodał trutke w ząb to prosto w dziurę wcisneła mi szpikulec bolało niemiłosiernie , boje sie teraz isc do dentysty . Czy usuwanie korzenia boli , chodzi mi o 6 i 7

Gość ewkasewka
Korzenie zęba absolutnie należy usunąć, jest to potencjalne źródło zakażenia. To raz, dwa - jeśl będziesz kiedyś chciała zrobić protezę protetyk nie zrobi Ci jej bez usunięcia korzeni. Nie polecam jednak usuwania u stomatologa bez specjalizacji z chirurgii stomatologicznej, szczególnie jeśli boisz się dentystów. Poproś swojego stomatologa o skierowanie do poradni chirurgii stomatologicznej - takie znajdują się w każdej klinice uniwersyteckiej w większych miastach Polski. To wersja jeśli możesz poczekać i nie stać Cię na wizytę prywatną, za usunięcie korzeni nie zapłacisz ani grosza. Jeśli jednak Ci się spieszy, bez skierowania od swojego lekarza, znajdź prywatnego w tych większych prywatnych klinikach. I koniecznie chirurga stomatologicznego, masz wtedy pewność że zrobi Ci to dobrze. Usuwanie nie boli, pod 2 warunkami: 1. dobrze podane znieczulenie (jeśli to są zęby w żuchwie to znieczulenie może boleć - ale i to bardzo zależy od lekarza, jeśli najpierw znieczuli Cię powierzchniowo żelem lub sprayem z lignokainą, a potem użyje strzykawki o nazwie karpula to boleć nie będzie, natomiast jeśli użyje strzykawki Luera i nie znieczuli sprayem to jest to znieczulenie przewodowe czyli wkłuwamy się głęboko i nie jest to przyjemne) 2. brak stanu zapalnego w okolicy wierzchołka korzenia (stan zapalny ma odczyn kwaśny, a środki znieczulenia miejscowego nie działają w kwaśnym środowisku i na to się nie da nic zaradzić) Będziesz natomiast czuć ucisk i rozpychanie, którego nie należy mylić z bólem. Boleć nie będzie :)

Bardzo Ci Dziękuje za wspaniałe cenne wskazówki :) jesteś Aniołem Mam nadzieję ,że dostane to znieczulenie o którym piszesz ,że jest bezbolesne. Pojadę na chirurgie szczękową tyle wytrzymam ,ze skierowaniem szybko przyjmują :) Jeszcze raz Dzieki Pozdrawiam

Gość nmnmmn
puzusia-luzik:) usunąć trzeba ale to naprawde zaden dramat. hodowałam taki korzeń ze strachu:O ile sie moja dentystka naprosila zebym dala sobie usunąc.... az.....przyslo mi leczyc zab w znieczuleniu tuz obok korzenia. po wszystkim dentyska powiedziala ,ze korzen tez usunęła!!!nie wiem kiedy-serio. dziekowalam jej jak głupia. pozdrawiam