Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzaaaaaaaa

Ile daje sie na 18-stke? Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość zuzaaaaaaaa

Hej, nie wiem ile sie daje na 18-stke:( Siostra ma za miesiac swoje osiemnaste urodziny i nie wiem jakie sumy sie przyjely. Dodam, ze jestem jej siostra, nie pracuje na stale tylko dorywczo ale maz tak i zarabia w miare dobrze, w sumie powodzi nam sie (w miare). Siostra mieszka z rodzicami. Prosilabym kwoty w euro, bo akurat mieszkamy w Niemczech i pewnie tu sa inne standardy niz w Polsce. Ale piszcie tez w zlotowkach:) Dodam, ze nie bedzie zadnej imprezy ani spedu rodzinnego. Prosze o pomoc:)

Gość daje się
przynajmniej 3 razy na osiemnastkę

Gość dziaddek
2000euro powinno wystarczyc

Gość BartkowieckiDe
Siostrze na 18 bym dal 1000 EUR.

Gość zuzaaaaaaaa
ok, a jakies powazne odpowiedzi?

Gość BartkowieckiDe
Ale ja pisze powaznie? Zarabiam 2000 EUR netto, mam 30 000 EUR oszczednosci to co za problem tysiaka dac siostrze?

Gość szz
ja dostałam od rodzciow 600 złotych, 400 od babki, 200 od ciotki. Nie jest to duzo w porownaniu z innymi ale mi wystarczyło na wykupienie miejsca na kursie do prawa jazdy i byłam zadowolona.

Gość zuzaaaaaaaa
wiem, ze nie jest problemem zarobic w de 2000 netto, ale w porownaniu do polakow, ktorzy tu pracuja a zyja w polsce, my mamy tutaj dzieci ktore chodza do szkoly, placimy podatki, mamy sparbcher, bausparer usw. i nie odkladamy sobie zarobionych pieneidzy do skarpety tyko wszystko sie rozchodzi na bierzace wydatki. nie moge sobie ot tak isc do banku i wyciagnac 1000 euro, zreszta nie rozscmieszaj mnie, ze mam jej dac 1000 euro. myslalam o 100 euro, w przeliczeniu na zl to i tak 400 zl wiec chyba starczy

Gość dziaddek
400 rodzina cie wysmieje buahahha

Gość przeciez to Twoja siostra
w przypadku bliskich osob, z ktorymi lacza nas szczegolne zwiazki emocjonalne zadne standardy nie obowiazuja ;) Jak nie masz to nie dasz nic. Jakbys miala to bys mogla dac duzo wiecej niz inni.

Gość BartkowieckiDe
No to zalezy od zasobnosci, skoro 1000 to dla Ciebie spore obciazenie - to przeciez tyle nie dawaj. Ja bym w sumie dal pewnie 10 000zl = 2 500EUR, bo i tak nie mam z tym co robic.

Gość zuzaaaaaaaa
ok, moze inaczej sformuuje moje pytanie : ile powinna dac siostra, ktora ma swoja rodzine, dzieci i wydatki i nie ma problemow typu: nie mam co zrobic z pieniedzmi. Czy prezent za 200 zl plus 200zl (50/50)w gotowce sa do przyjecia?

Gość BartkowieckiDe
:) zuzaaaaa - jak ktos pisze - daj tyle, na ile Cie stac :) Do przyjecia - dla kogo? Nie przejmuj sie tym, co mowia inni :) Ja bym dal 1000-2500 - bo mnie stac, a nie dlatego, zeby o mnie mowiono!