Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bojąca się

brak okresu od miesiąca. stres czy ciąża?

Polecane posty

Gość bojąca się

Witam! Chciałam przedstawic tu moj problem z ktorym nie moge sobie poradzic. Otóż spóźnia mi się okres juz prawie miesiąc. Nie wiem co o tym mysleć bo nigdy jeszcze nie współżyłam.. ale na pocz. lipca pare razy uprawiałam petting- mój chłopak jest chyba pewny że nie dotykał się wcześniej "tam". Pod koniec lipca dostałam normalnie okres. I od razu na początku sierpnia wyjechałam na miesiąc za granicę na stypendium (wiadomo- stres, mniej snu, inne jedzenie, cały dzień aktywny itd). Ok. 23 sierpnia powinnam dostać okres a do tej pory go nie ma .. Tyle sie juz naczytałam o różnych powodach- zmiana klimatu, stres, wysiłek fizyczny itd wiec sam juz nie wiem co myslec. Czytałam też o cyklu bezowulacyjnym - chociaz nie wiem do konca na czym on polega. A tydzień temu rano miałam brązowe plamienie, na nastepny dzien rano tez troche i juz myslalam ze dostane okres bo czasami tak mam ze tuż przed okresem, ale do tej pory go nie ma... Juz nie wiem co myślec. Mam 17 lat a miesiączkuję juz chyba 5 lat, chociaż zdarzało się że okres spóźniał mi sie pare dni albo tydzień, ale jeszcze nigdy nie spóźniał mi sie miesiąc :O Mam nadzieje, że ciążę można wykluczyć, bo w koncu nie współzyłam (chociaz czytałam że przez petting tez mozna zajsc, ale przecież do tego potrzeba odpowiedniej ilosci spermy, a wiem że moj chlopak na rekach niczego nie miał). proszę, pomóżcie...

Zdecydowanie myśle że to może być stres i zmiana klimatu, aczkolwiek spóźnienia okresu powyżej 2 tygodni powinny być konsultowane z ginekologiem, trzeba sie zbadać czy nie masz jakichś problemow zdrowotnych no i zrób test by wykluczyć ciażę bo o to pierwsze zapyta ginekolog

Gość Pytająca1234444
konieczna jest wizyta u ginekologa. Miesiąc to dużo.

Gość bojąca się
Ale uważasz, że ciąża jest możliwa?

nie sądzę, ale lekarz i tak o to zapyta więc test trzeba zrobić żeby mieć 100% pewność

Gość nie jestes w ciazy
nie jestes w ciazy, nie ma takiej opcji. ale polecam ginekologa, bo moze to byc torbiel, itp zatrzymanie okresu moze byc spowodowane wieloma rzeczami

Gość bojąca się
wieloma rzeczami? Czyli np. te które wymieniłam wyżej mogły mieć na to wpływ? A co z tym brązowym plamieniem? I na czym polega cykl bezowulacyjny?

to co wymieniłaś opóźniłoby okres o tydzien, dwa, ale miesiąc to juz coś jest nie tak, także to może być np. torbiel jajnika, ona bardzo często niesie za sobą taki objaw jak brak lub duże spóźnienie miesiączki jak jest cykl bezowulacyjny (czyli nie ma owulacji po prostu) to też mozna długo czekać na miesiączke potem, ale skoro nie prowadzisz obserwacji objawowo-termicznej ani testów owulacyjnych to nie masz podstaw nawet tego podejrzewać, raczej nie bierz tego pod uwagę i idź koniecznie do ginekologa aby zobaczyć czy nic sie nie dzieje ze zdrowiem

Gość bojąca się
A i zapomniałam dodać że od ok 25 sierpnia przez ponad tydzien brałam antybiotyk i jakieś tabletki przeciwbólowe. To też mogło mieć wpływ na opóźnienie? I co mogło oznaczać to plamienie brązowe tydzień temu?

adzam się-to może być torbiel,nie czekaj tylko idź do lekarza, z kobiecymi sprawami nie ma żartów

owszem antybiotyk mógł mieć wpływ, ale jak mówię - miesiąc spóźnienia to jest gruba przesada już nawet biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki nie wiem czym mogło być to plamienie, mogłobyć ono zalążkiem okresu który sie nie rozkręcił z jakichś powodów np. właśnie torbieli jajnika, czy jakiejś nieprawidłowości hormonalnej, nie wiem naprawde co Ci dolega, to moze powiedziec tylko lekarz

Gość bojąca się
ale ciążę wykluczasz, tak ? nie jest możliwe żebym w taki sposób zaszła w ciąże?

nie, o ciążę w ogole bym sie w tym przypadku nie obawiała, ale test radzę, bo lekarz zawsze każe najpierw ciążę w 100% wykluczać zanim cokolwiek innego sie zacznie robić czyli zlecać badania czy przepisywać jakieś leki sama tak miałam - nie współżyłam jeszcze wtedy i lekarzowi o tym powiedziałam, ale on dał mi do ręki test i kazał iść do toalety i wrócić do gabinetu jak zrobie żeby on na 100% wiedział, że nie wypisze luteiny na wywołanie okresu ciężarnej

Gość bojąca się
Boje się wogóle iść po test do apteki :O więc chyba tak szybko go nie zrobię... A są jakieś inne objawy związane z torbielem? I to jest dziedziczne czy od czego to powstaje?

och nieeeee, mój ukochany typ człowieka - boje sie zrobić test... w tym przypadku to juz w ogole tego nie rozumiem bo Ty nie możesz wręcz być w ciąży, i byłaby to tylko formalność dla potwierdzenia lekarzowi torbiel może powstać np. jak podczas owulacji pęcherzk graffa zamiast pęknąć to się właśnie otorbi, może sie zebrać z jakichś przyczyn płyn w obrębie jajnika który też sie otorbi, no różne są przyczyny, to generalnie nie jest dziedziczne objawy są różne, ale najczęstszy to brak miesiączki i dziwne plamienia w trakcie cyklu

aha, jeszcze coś, jak naprawde tak sie cykasz tego testu to juz nie rób no ale idź do lekarza koniecznie !!! i to jest ta torbiel, a nie ten torbiel, więc nie ma "objawów związanych z torbielem" tylko "objawy związane z torbielą" to jest rodzaj żeński

Gość bojąca się
Aha, nie wiedziałam- przepraszam za ten błąd. :) I trochę mnie uspokoiłaś, pisząc że nie mogę być w ciąży. Bo tego się najbardziej obawiałam, chociaż wiedziałam, że w taki sposób nie można chyba zajść w ciążę. No ale zawsze jakiś strach jest... A to jest wyleczalne? tzn ta torbiel? Jak to sie leczy? I co jesli sie z tym długo zwleka?

oczywiście że wyleczalne, zazwyczaj podaje sie leki hormonalne i torbiel sie może wchłonąć, ale nie warto z tym zwlekać bo może np.pęknąć albo uciskać na jajowód i jajnik powodując ból i krwawienia, moze sie też za dużo rozrosnąć i wtedy jedyną drogą pozbycia sie jej jest operacja bo opórcz takich łagodnych torbieli są też torbiele złośliwe, guzy nowotworowe, nie ma co czekać i hodować sobie coś takiego oczywiście ja nie mówie że na pewno masz torbiel, ale brak okresu i plamienia to najczęstsze jej objawy, więc idź koniecznie szybko na badania do ginekologa

Gość bojąca się
Postaram się jak najszybciej udać do lekarza.. Dzięki za uspokojenie z tą ciążą... Bo JEŚLI byłabym w ciąży to chyba w lipcu nie dostałabym tego okresu, nie? A później już nie było żadnych "zbliżeń" więc jest niemożliwe. I pewnie miałabym już inne objawy, tak?

Gość bojąca się
A uważasz tak, że przez petting można zajść w ciąże? Jakie jest prawdopodobieństwo ?

Gość bojąca się
A uważasz tak, że przez petting można zajść w ciąże? Jakie jest prawdopodobieństwo ?