Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tego chcee

Chce usunac oko!

Polecane posty

Gość tego chcee

Mam na nim bielmo, nie widze od urodzenia na nie, do tego mam jaskre wrodzona. Widziec napewno nigdy na nie nie bede, wiec chcialam poddac sie operacji usuniecia tego oka i wstawienia sztucznego. Okulistka do ktorej jezdze nie zajmuje sie tym (jest typowo od jaskry), a jak kiedys pytalam innej to powiedziala, ze nikt sie nie podejmie usuniecia tego oka, bo jest nieszkodliwe. Jednak bardzo mi ono przeszkadza w codzinnym zyciu, nie moge znalezc sobie nikogo, mam problemy z nawiazywaniem kontaktu. Znacie moze jakiegos lekarza, ktory podjalby sie takiej operacji?

Gość Maryjankaa
Mysle, ze rzeczywiscie w Polsce nikt z powodu Twojego "widzimisie" nie podejmie sie, badz co badz, bardzo obciazajacej operacji. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze posiadanie protezy oka wcale nie jest takie fajne i przyjemne. Trzeba bardzo na nia uwazac, do tego moga pojawiac sie bole fantomowe no i co jakis czas trzeba wymieniac taka proteze na nowa, a jest to dosyc kosztowne. Moze powinnas przemyslec to czego chcesz sie podjac?

Gość soczewkowa
Witam :) Przeczytałam Twoj post i też myślę, że usunięcie oka to drastyczne rozwiązanie. Zupełnie się na tym nie znam stąd też moje głupie pytanie, ale czy chodzi Ci o to, że poza tym że oko nie widzi jest też całe białego koloru, tak? I też spytam czy mimo, że "nie działa" to rusza się ono tak ja drugie oko?- chodzi mi czy teoretycznie śledzi np palec tak jak to sprawne czy jest zawsze nieruchome. Bo pomyślałam czy nie mogłabyś zamówić u okulisty soczewek albo jednej soczekwi kolorowej na to oko, dzięki czemu wyglądałoby zwyczajniej. Ja sama kiedyś w przypływie kaprysu z brązowych oczy zrobiłam sobie soczewkami zielone i się dało :) z tym że w miejscu źrenicy na szkle nie bylo koloru, a jedynie zielony okrąg przysłaniający moją naturalnie brązową tęczówkę. A Tobie pasowałoby poszukać takiej soczewki, która cała imituję źrenicę z tęczówką... Po prostu pomyślałam, że takie rozwiązanie byłoby mniej inwazyjne, tańsze i prostsze no i zawsze gdyby za kilka- kilkanaście lat nastąpił przełom mogłabyś się poddać operacji na przywrócenie wzroku :) pozdrawiam

Gość tego chcee
niestety soczewka nie wchodzi w gre poniewaz to oko jest za duze, zbyt rozdete i nic by sie na nim nie utrzymalo, po za tym mam tzw zespol suchego oka i soczewka nasililaby ta dolegliwosc. A to oko wyglada tak ze jest na nim taka wielka niebieska plama , drugie oko mam brazowe. Do tego mam duze oczy wiec tym bardziej jest to widoczne i bardzo mi przeszkadza, szczegolnie gdy inni sie na mnie gapia, oko jest ruchome, jest w nim swiatlopoczucie, jednak czesto "ucieka" gdzies w innym kierunku niz to widzace.

Gość soczewkowa
Hmm to ja chyba nie mam takiej wiedzy, żeby Ci doradzić niestety:( Ale za to znalazłam stronę, gdzie ludzie który poddali się podobnej operacji wymieniają się doświadczeniami i poradami http://jednooczni.org/start Może rzeczywiście taka operacja przyniosłaby Ci ulgę i nowe oczko wyglądałoby estetycznie :) W każdym razie życzę powodzenia:)

Gość tego chcee
dziekuje ci bardzo:)

Gość 64659
Może psycholog albo jakaś inna terapia motywująca? (tylko się nie obraź). Ludzie zdobywają partnerów, przyjaciół i osiągają sukcesy posiadając gorsze wady, trzeba być po prostu przebojowym, pewnym siebie. (I żeby nie było, sama niestety wiem coś o tym). Idź do fryzjera, ubierz się dobrze itd...

Gość łojojojoj
po co od razu oko usuwać i narażać się na powikłania po operacji. jak przeszkadza ci widok są może jakieś soczewki maskujące, zakładasz taką i git.