Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

honorek08

karmienie 6-miesiecznego niemowlaka

Polecane posty

witam wszystkie mamy maluszkow:) chcialabym uslyszec od was jak karmicie lub karmilyscie swoje pociechy w tym wieku:)

Dopiero odpowiadałam na podobny temat, więc skopiuję posta: Mój synek (6,5 mca): 10:00- mleko, właśnie przeszliśmy na mm, do tej pory była pierś 14:00- obiadek, warzywa z mięsem albo rybą, albo kupowany albo robię sama, kupowane często tylko żeby nowy smak przetestować, jak ma domowy to porcja tej wielkości co ze słoiczka 16-17:00- mleko, 150 ml 19:00- kaszka, teraz zwykła ryżowa, dodaję owoce 20:00- chrupki albo deserek 22:00- butla mleka takiego na noc, 210 ml W nocy budzi się raz, zaczem dwa razy na karmienie. Staram się przyprawiać słoiczki ziołami, bo lepiej smakują, dawać różne składniki, podglądam sloiczki co mają w składzie. Do kaszki ryżowej dałam ostatnio razem z jabłkiem odrobinę cynamonu- zjadł całą porcję. Jadłospis wygląda różnie, może mało owoców ale synu nie przepada za nimi. Czasami jesteśmy dłużej poza domem to dostanie chrupki, potem zaśnie i coś się obsunie. Jak było gorąco jadł bardzo mało, jak w domu infekcja to jak smok. Pije rumianek, herbatę zwykłą, parzoną różaną i ostatnio coś z granulatów podchwycił- jabłko z melisą Bobovity. Wcześniej czasem taka uspokajająca. Karmię go miękką łyżeczką, silikonową, taką ktora się wygina, z plastikowej nie jadł tak ładnie. Staram się nie karmić zbyt wolno bo się irytuje, a tak zjada całą porcję.

Gość Mama emilkii!!!
A my mieszkamy w holandii i tutaj schemat jest troszke inny:) Rano kaszka, 10 owoce, 12 chlebek lub kaszka (ja malej szybko zaczelam dawac chlebek wlasnie...kolo 7 mies, 14-15 przekaska (biszkopt, chrupka itp) 17-18 obiadek+deserek np jogurt, 19:30 mleko i lulu. Mala przesypiala z reguly cale noce:) Pozdrawiam!!!

Gość Mama emilkii!!!
acha o 12 do chlebka mleczko oczywiscie:)

Gość tikal
5,5 m-ca rano: mleko mamy ok. 11: mm ok. 13 obiadek warzywa gotowane w domu, ok. 150g ok. 16 deser owoce ok. 18 mleko mamy ok. 20 mleko mamy ok. 1.30 mleko mamy ok. 4-5 mleko mamy miedzy tym woda i woda z sokiem prosze o ocene

Gość q ja mysle
chociaz sie nie znam bo to przedemna moja ma 3 miesiace dopiero ale czytajac wasze posty ysle ze za pozno zaczynacie wasze dzieci karmic a do pozna moim zdaniem zjadaja mysle ze najodpowiedniej byloby: 8.oo badz o 9.oo mleko 12 kaszka czy obiadek 15 deser ,owoc itp 17 jakies chrukpi kukurydziane badz cos do piciamoze znowu mleko o 20 mleko i spac wspolczuje pani ktora w nocy 3 razy karmi mysle ze na noc nie ma dziecku za duzo pchac bo obciaza

Mój maluch dostaje od 6 miesiąca : - ok 8 mleko (210 ml ) - ok 12 obiadek - 0k 15 mleko - ok18 deserek z kaszką manna - ok 21 mleko na noc z kleikiem w zależności od nastroju, dnia itp czasem wpada nam jeszcze jesdno mleko z kaszką. Godziny są +/-.

jak miala 6 miesiecy: 7:00 mleko 10:00 kaszka z owocem albo biszkoptami 12:30-13:00 obiad - zupka albo np ziemniaki z mieskiem (od 5 miesiaca gotuje jej sama) 15:00 mleko tak na popicie obiadu kolo 60 ml 17:00 owoce, kisiel czy inny deser 20:00 kasza i od 3 miesiaca zycia przesypia cale noce w międzyczasie chrupki, biszkopt czy kawalek buleczki za dwa dni skonczy 8 miesiecy i je juz praktycznie to samo co my... tylko jak robie cos ostrego to jej odkladam wczesniej zanim bardzo przyprawie. je chlebek z maselkiem albo buleczke ziemniaki z pulpetem zupki makaron z miesem i sosem ryz z miesiem nie ma problemow brzuszkowych, a ja mialam w planie zaczac jak najszybciej jej podawac "dorosle" posilki. Oczywiscie w ramach rozsadku, nie je nic ciezko strawnego jak np grzyby. jak widzicie, ze maluch nie ma problemow z brzuszkiem to nie ma co sie tak czaic z jedzeniem, bo pozniej ja alergie i wybrzydzanie...