Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sunna

pieprzyki znamiona po wakacjach gdzie i jak kontrolowac

Polecane posty

Gość sunna

Czesc dziewczyny, chciałam po wakacjach skontrolować znamiona bo tyle sie słyszy o czerniaku, a ja nigdy ich nie badałam w związku z tym szukam dobrego dermatologa .bo np. moja koleżanka jak była u pani dermatolog to spojrzala jej na ręce twarz i plecy cała wizyta trwała moze 5 min i dowidzenia. A ja chciałam sobie zrobic taki konkretny przeglad od stóp do głów,bo podobno moze wystepowac tez w miejscach nie narazonych na działanie promieni słonecznych.Głupio mi tak samej dermatlogowi zaproponowac,jeszcze mnie za ekshibicjonistke wezmie :) wiec szukam takiego ktory rurynowo robi tekie przeglady

Gość poradaaa
Bardzo ważnym elementem profilaktyki jest samokontrola znamion. Należy zwracać uwagę przede wszystkim na zmiany ich zabarwienia, rozmiarów, pojawienie się objawów, takich jak świąd, pieczenie, ból, łuszczenie się. Zmiany łagodne są z reguły symetryczne okrągłe lub owalne. Mają jednolitą barwę, np. brązową, a nawet czarną. Niepokojące jest natomiast, gdy stają się czerwone, szare czy białe twierdzi dermatolog dr Iwona Pniewska. Trzeba regularnie sprawdzać nie tylko skórę twarzy, ale też owłosioną skórę głowy, doły pachwinowe, skórę pod piersiami, w okolicy między łopatkami. Do zbadania znamion w miejscach trudno dla nas dostępnych najlepiej zaangażować osobę bliską doradza dr Pniewska. Natomiast przynajmniej raz w roku powinniśmy sprawdzić swoje znamiona u dermatologa. http://www.nazdrowie.pl/artykul/badaj-znamiona-skory

Gość lodzia28
spytaj wśród znajomych

Gość parentina
Ja kontroluję znamiona nie tylko po wakacjach, ale rzeczywiście po wakacjach jest tych zmian skórnych więcej, chociaż niespecjalnie lubię się opalać. Jak Najlepiej chodzić na takie kontrole przynajmniej raz w roku, albo nawet częściej, jak tylko zauważy się jakąś zmianę - mam takie 2 pieprzyki, na które zwracam szczególną uwagę - pewnie każdy coś takiego ma. Na szczęście do tej pory nic się z nimi nie dzieje :) Można chodzić albo do dermatologa, albo do chirurga - ja akurat bywam w klinice Melitus w Warszawie, bo mają kilku świetnych dermatologów, a w razie czego są również chirurdzy na miejscu. Zapisałam się już na wizytę w przyszłym tygodniu, bo akurat wypatrzyłam, że wideodermatoskopia jest w promocji, 30% taniej, więc skorzystam sobie - zawsze to prawie 100 zł zostaje w kieszeni i mam dokładne badanie, które nie ominie żadnej zmiany na skórze :)

Dermatolog powinien przebadać dermatoskopem na spokojnie wszystkie podejrzane zmiany. Ale onkolog równie dobrze może to zrobić. A do tego, jeśli uzna, że jakaś zmiana wygląda podejrzanie, to może ją usunąć i przesłać do badania hist-pat. Poza tym ważne jest, żebyś sama się oglądała. Rób to regularnie, a będziesz w stanie wyłapać zmiany, które się powiększają/ zmieniają kolor/ robią się nieregularne lub wypukłe.